Raubtier - Bärsärkagång

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Raubtier

Album: Bärsärkagång

Genre: Industrial power metal

Label: Despotz Records

Score: 78/100

Raubtier zegt je misschien helemaal niets. Deze Zweedse band is nochtans al aan hun vijfde studio-album toe. In centraal Europa moeten ze nog aan bekendheid winnen, maar in het hoge noorden zijn ze befaamd om hun sterke straight-in-your-face industrial sound.

‘Bärsärkagång’ is het vijfde album van deze driekoppige industrial metalband. Enkel industrial vermelden is de muziek onwaardig. Er zijn namelijk heel wat power en thrash metal invloeden te horen. Stel je een mix van Rammstein en Sabaton voor en je hebt een idee van Raubtier.

De muziek klinkt heel agressief. Dit ligt niet alleen aan de muziek, maar vooral aan de Zweedse teksten die door zanger Pär Hulkoff als een kwade pitbull richting luisteraar worden geblaft. Net als Sabaton hebben ze ook een voorkeur voor oorlog en andere militaire onderwerpen. Niet dat er een woord van te verstaan is zonder een cursus Zweeds. Laat dit je echter niet tegenhouden om Raubtier een luisterbeurt te geven.

Het album raast van begin tot eind door. Ze vangen aan met de titeltrack, waarop het album met een bonkende drum start. Een onderliggende keyboardmelodie brengt er enige melancholiek in, maar de razende gitaren overheersen al snel. Zou de drummer trouwens speed nemen? Wat een geram op die drums! De teksten verstaan we helemaal niet, maar de heer Hulkoff lijkt heel kwaad en zijn gal uit te spuwen, ons te bedreigen of gewoon doodleuk over veldslagen te schreeuwen, wie zal het zeggen. Het dreigingsniveau is in elk geval imminent.

Maar het kan ook iets rustiger aan, hoe zou de band dat anders live ooit kunnen volhouden. Met bijvoorbeeld Bothniablod wordt er trager gespeeld maar het refrein klinkt opnieuw dreigend, als een Rammstein of Sabaton op steroïden. Soms wordt het ook zodanig geschift, dat je spontaan gek zou beginnen dansen, Tropaion is er zo eentje. Maar al snel komt die boosheid opnieuw op ons af bij bijvoorbeeld Brännmärkt. Toch komen er ook enkele gitaarsolo’s voor tussen alle drumbombast en rauwe vocals door.

Raubtier moet nog vaak op Europese tournee gaan om aan bekendheid te winnen, maar ze zijn alvast goed op weg. Scandinavische tournees als support van Sabaton hebben hen geen windeieren gelegd, daar zijn ze razend populair aan het worden. Niet moeilijk, met de muzikale mokerslagen die ze uitdelen! Leuk weetje, Sabaton’s Thobbe Englund heeft nog in de band gespeeld.

Tracklist:

1. Bärsärkagång
2. Bothniablod
3. Den Sista Kulan
4. Levande Död
5. Tropaion
6. Brännmärkt
7. Hymn
8. Förvildad
9. Praetorian
10. Genom Allt
11. Röd Snö
12. Lejonhjärta

Meer info over Raubtier:

raubtier Bärsärkagång cover

Categorie: