Textures - Phenotype

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Textures

Album: Phenotype

Genre: Progressive metal

Label: Nuclear Blast

Score: 95/100

Textures, de Nederlandse band die een ontroering en beroering geeft aan het genre progressive metal en metalcore, brengt in 2016 hun nieuwe album ‘Phenotype’ uit na een opnameproces van vijf jaar.

Om even een kleine introductie te geven van Textures: drummer Stef Broks, gitaristen Bart Hennephof en Joe Tal, bassist Remko Tielemans, toetsenist Uri Dijk en zanger Daniël de Jongh zijn één van de cultuurrijkste leden die deze speciale vorm van muziek produceren in een band als Textures. Ondanks bandwisselingen heeft de band positieve energie gestopt in ‘Phenotype’, maar ook het opvolgende album ‘Genotype’, dat pas in 2017 zal uitgebracht worden. Beide albums zijn een conceptalbum, dat wegens de hoeveelheid aan materiaal en diversiteit in twee delen wordt uitgebracht, aldus Textures. In het interview met Textures kwamen deze albums dan ook uitvoerig aan bod.

‘Phenotype’ is een album met uitstekende technische kwaliteiten, waar gitaar- en drumsolo’s zich exploreren in machines en waar agressieve metal met diepe screams een uitbarsting vormen. De melodische passages hangen dan weer vast aan de emotionele en passionele kant van de talenten van de band. De breakdowns zorgen voor een afwisseling en waardoor metalcore ook steevast een onderliggende invloed heeft op de progressive metal die Textures biedt. Daarnaast biedt Textures een track dat acht verschillende soorten drums gebruikt; het geheel is een positieve invloed op het album ‘Phenotype’, dat een atmosferisch en melodisch kantje biedt en wat dus een typische invloed en vorm heeft op het progressive metal gehalte van de band.

In de luistersessie op 28 november 2015 in Tilburg bracht Textures met het album ‘Phenotype’ een prachtige uitvoering van een zeer sterk progressive metal album. Het album biedt negen tracks aan waarop de talenten van Textures uitgebreid aan bod komen. Hierop hebben de bandleden zich grondig kunnen ontplooien tot een ultieme metal band. Het album geeft diepgang, variatie en vormt één geheel door al het talent waarmee dit album tot stand is gekomen.

Drummer Stef besprak zowel in het interview als in de luistersessie uitvoerig het doel van beide albums. Men moet weten dat het opvolgende album ‘Genotype’ en het huidige album ‘Phenotype’ om een muzikaal concept zal draaien. Het opvolgende album ‘Genotype’ wordt anders dan het huidige album ‘Phenotype’, waar er traditionele songstructuren zijn die meestal tussen de 5 en 7 minuten liggen. Deze twee albums zullen niet op elkaar lijken, maar bieden wel de veelvuldigheid van muzikale talenten die deze band biedt aan het publiek.

Met andere woorden, het album ‘Phenotype’ is een album dat het meer dan waard is om naar te luisteren. Als je de ontroering van Textures eens live wil zien en horen, dan kun je terecht op 4 maart 2016 in het Hasseltse Muziekodroom. En als dat nog niet genoeg is gaat Textures ook nog eens op tournee met Amorphis op 16 april 2016 in het Antwerpse muziekcentrum Trix. Wie de band eerder aan het werk wilt zien kan op 12 februari 2016 in de Bibelot in Dordrecht of op 13 februari 2016 terecht in Tilburg in de 013.

Tracklist:

  1. Oceans Collide
  2. New Horizons
  3. Shaping Of A Single Grain Of Snad
  4. Illuminate The Train
  5. Meander
  6. Erosion
  7. The Fourt Prime
  8. Zman
  9. Timeless

Meer info over Textures:

textures phenotype cover

Categorie: