Swallow The Sun - Songs From The North I, II, III

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Swallow The Sun

Album: Songs From The North I, II, III

Genre: death/doom metal

Label: Century Media Records

Score: 75/100

Een genre dat misschien door de standaard metalhead minder hoog in het vaandel gedragen wordt is doom metal. De reden hiervoor is misschien het lage tempo van de muziek, het opbouwen naar een sfeer of de invloeden uit de klassieke muziek. Een band die thuishoort in dit genre is Swallow The Sun. Deze melodische doom/death metal band uit Finland werd in 2000 opgericht en zag in deze tijdsspanne nog maar één enkel lid vertrekken. Dit is uitzonderlijk voor een band die al zo lang bezig is. Swallow The Sun heeft ook al een mooie discografie kunnen opbouwen. De eerste demo en het eerste album verschenen in 2003 en ondertussen zijn ze al bezig aan het zesde album. Er is geen enkel album uitgebracht dat verveelt en de albums hebben allemaal iets speciaals. De band staat bekend om de prachtige vocals en de geweldige instrumentale stukken.

‘Songs From The North’ bevat maar liefst drie cd’s. ‘Songs From The North I’ duurt net geen 60 minuten. Dit album is een schoolvoorbeeld voor het doom element. De songs zijn traag, we horen veel klassieke stukken. Dit wordt al vanaf het begin aangetoond. Het openingsnummer van de eerste cd is With You Came The Whole of the World’s Tears. Dit is ook al direct een nummer van 9 minuten. De intro wordt verzorgd door wat klassieke gitaren en hierna krijgen we een ietwat zwaarder riffje te horen. De klassieke gitaren blijven hier ook vaak terugkomen. Op het gebied van vocals is dit meer een verhaal, men vertelt meer dan dat men zingt. Dit is de indruk die we krijgen maar na een paar minuten wordt dit omgegooid en krijgen we zware/grunt vocals te horen. Waar bij het vorige nummer het tempo wat lager lag is dit niet het geval bij 10 Silver Bullets. Het tempo ligt een pak hoger en men wordt direct overweldigd door zware gitaarriffs. De duistere sfeer wordt hier goed naar voren geschoven. Ondanks de zware vocals wordt hier ook af en toe wat verteld in plaats van gezongen. Of dit erg is, helemaal niet. De gitaren zorgen ervoor dat de sfeer gezet is waardoor het verhalend element zeer goed overkomt. Een nummer dat ook de aandacht trekt is Rooms And Shadows. Voor muzikanten is dit een nummer om van te smullen. De reden hiervan is de opbouw. Er zijn vele verschillende stukken en de manier waarop de verschillende instrumenten op mekaar inspelen is kenmerkend voor deze band. Voor een rustigere intro verwijzen we naar Heartstrings Shattering. Deze track zou niet misstaan in een aantal series of films. Er wordt goed het overzicht gehouden zelfs al kan men dit nummer in vele verschillende stukken opdelen. Voor de mensen die nog niet overtuigd zijn van het kunnen van deze band zijn we aangekomen bij Silhouettes. Dit is een van de zwaarste nummers op de eerste cd en tevens ook een van de nummers waar men het meest enthousiast over was. Voor de rest liggen The Memory of Light, Lost & Catatonic en From Happiness To Dust in de trend van de rest van deze cd.

‘Songs From The North II’ is een album met 8 tracks, evenveel tracks als het vorige album dus. Waar het vorige album vooral nummers van meer dan 7 minuten had, is de duur hier aanzienlijk verminderd. Het album heeft een totale tijdsduur van 42 minuten en 33 seconden. The Womb Of Winter is het eerste nummer en doet al direct de vraag stellen of dit album nog wel metal is. Het album bevat amper metal elementen maar is eigenlijk meer een instrumentaal album. Er is een mix van symfonische, klassieke en doom metal elementen. De droevige intro wordt door een piano verzorgd en de piano speelt hier een zeer grote rol. The Heart Of A Cold White Land heeft een trager tempo en we horen onmiddellijk een klassieke gitaar. De rustige zanglijn past hier perfect bij. Men krijgt de indruk dat men opbouwt naar iets meer, iets ruigers. Maar wat men verwacht krijgt men niet te horen en dit is toch wel spijtig. Als men hoopt op een steviger nummer komt men bij Away bedrogen uit. Ook hier is er weer een laag tempo, een zachte stem en cleane gitaren. Op de vraag of dit nog wel een metal album is hebben we ondertussen een duidelijk antwoord gekregen. De rustige songs bevatten zeer weinig tot geen metal elementen. De rest van deze cd trekt sterk op mekaar maar toch zijn er enkele elementen die anders zijn. Songs From The North is een nummer waar een vrouwenstem aan te pas komt en dit zorgt dat er wat afwisseling is. 66,50'N,28,40'E is een track waar we een distortion gitaar te horen krijgen en dit was toch al eventjes geleden. Autumn Fire en Before The Summer Dies sluiten een album af waar we meer van verwacht hadden. Zeker nadat de eerste cd van de drie delen zeer goed was. Dit album bevat te weinig grunting en zwaardere instrumenten.

We zijn aangekomen aan ‘Songs From The North III’ na een goed deel 1 en een minder goed deel 2. Wat opvalt is ook hier weer de tracklist. Er zijn maar vijf nummers waarvan er drie langer dan 10 minuten duren. De vraag is dan of de cd boeiend genoeg is zodat de luisteraar niet na een paar minuten verveeld is. The Gathering of Black Moths roept een zeer duistere sfeer op. De cleane en akoestische gitaren hebben plaats gemaakt voor zeer lage gestemde distortion gitaren en dit is toch iets dat beter bij deze band past. Dit is wat we kunnen verwachten voor de rest van deze cd. Het tempo ligt bij 7 Hours Late zeer laag. Het doom element is hier zeer sterk aanwezig en voor de liefhebbers van dit genre is dit een nummer om de vingers bij af te likken. De doorsnee metal fan zal hier niet direct onder de indruk zijn. Na het horen van de intro van Empires Of Loneliness zijn we weer terug een beetje wakker geschoten nadat de vorige nummers traag waren. Ook al is het tempo hier trager, de gitaren trekken hier de aandacht. Er wordt gezocht naar het evenwicht tussen het zingen en vertellen in zowel een zachtere als grunt stem. Door de samenkomst van de instrumenten, zang en de sfeer slaat deze cd onmiddellijk aan. Er zijn wel vermakelijke gitaarsolo’s te horen. Het voorlaatste nummer is Abandoned By The Light. Deze track zet verder op zijn voorganger. Het laatste nummer, The Clouds Prepare For Battle, doet misschien denken aan een viking metal album… Maar niets is minder waar. De doorsnee doom metal elementen komen weer terug. Trage riffs, zware vocals en een duistere sfeer zijn de hoofdingrediënten. Het piano stuk dat in dit nummer te horen is in combinatie met de achtergrond geluiden duurt net lang genoeg om interessant te blijven. Na dit stuk vallen de zware gitaren in met zeer ruwe screaming vocals. Dit is in het begin wel even wennen maar toch is het goed dat men hier kiest voor deze overgang, zo houdt men deze cd interessant.

Het enige nadeel is het tweede album van deze reeks. Het is redelijk straight forward en verveelt op bepaalde momenten. De andere twee albums zijn goed geschreven en zijn voor de liefhebbers van het genre een must have. De sfeer die men overbrengt is uniek en deze band zorgt ervoor dat de luisteraar een unieke beleving meemaakt. De albums hebben een donker kantje maar brengen het mooie naar boven. De muziek kan omschreven worden als zeer emotioneel. De doorsnee metalheads zullen deze drie cd’s minder kunnen appreciëren. Er zijn zeker nummers die blijven hangen, zoals: Songs From The North, The Gathering Of Black Moths en Silhouettes. De combinatie van grunt en clean vocals is zeer goed uitgewerkt en verdient zeer veel lof. De manier waarop dit album verkocht wordt is ook netjes. Er is een special edition 3 cd box te verkrijgen. Er is ook een 5 lp plus 3 cd box editie. De albums zitten in een gatefold hoes en last but not least, er is een digitale versie van het album beschikbaar.

Tracklist Part I-Gloom:  

  1. With You Came The Whole Of The World’s Tears
  2. 10 Silver Bullets
  3. Rooms And Shadows
  4. Heartstrings Shattering
  5. Silhouettes
  6. The Memory Of Light
  7. Lost & Catatonic
  8. From Happiness To Dust

Tracklist Part II-Beauty: 

  1. The Womb Of Winter
  2. The Heart Of A Cold White Land
  3. Away
  4. Pray For The Winds To Come
  5. Songs From The North
  6. 66°50'N, 28°40'E
  7. Autumn Fire
  8. Before The Summer Dies

Tracklist Part III-Despair:

  1. The Gathering Of Black Moths
  2. 7 Hours Late
  3. Empires Of Loneliness
  4. Abandoned By The Light
  5. The Clouds Prepare For Battle

Meer info over Swallow The Sun:

 

swallow the sun songs from the north

Categorie: