Baroness - Purple

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Baroness

Album: Purple

Genre: Rock/Metal

Label: Abraxan Hymns

Score: 59/100

5 Jaar na ‘The Blue Record’ blijft Baroness kleur geven aan het soms wel strakke boze keurslijf dat de metalwereld soms zwaarder dan strikt noodzakelijk maakt. Geeft de band in 2015 wel de juiste kleur uit het rijke palet geplukt? De vraag stellen is zoveel als ze beantwoorden in een paar bedrijven.

“Hail to the metal guitars”. Morningstar opent met de vertrouwd klinkende bombast waarmee de zielsverwanten van Mastodon in het verleden al furore maakten. Het maakt rond Kerst het beste in een mens los en zet de kerstverlichting op kleur paars. Sterke riffs en een uitstekende drive! Shock Me doet perfect wat de titel belooft. Shockerend poppy in een wel erg glamrockachtig kleedje. Gelukkig zijn de gitaren fel en rauw en kan dit probeersel door de gemiddelde Baronessfan wel gesmaakt worden.

Er is geen ontkomen aan. In Try to disappear borduurt Baroness verder op het zelfde mainstreamthema. Let op, ze doen dit in het genre wel met brio. Vrolijk worden wij er weliswaar niet door. Hier wordt een beschamende Keane/Kane-productie gemaskeerd met de bombast der gitaren. Jakkes! Kerosene Laat Papa Roach herleven en tankt wel brandstof, maar desondanks onvoldoende om de plaat een steile vlucht te doen nemen. Chlorine & Wine heeft dan weer een te fel ‘Nothing else matters’-gevoel om lyrisch van te worden. Het nummer zette nochtans veelbelovend in met een rustige groove, maar zakte weg tot de gitaarstorm raasde en de song finaal wist te redden. Opvallendste nummer en sein voor het beste deel van de plaat.

The Iron Bell en Desperation burns laten eindelijk het vertrouwde Baronessgeluid zegevieren. Melodisch sterk uitgebalanceerde metalriffs, voortdenderend op de herkenbare rijk gestoffeerde hooks. Het slotnummer is echter een afknapper van jewelste en doet op een bijzonder gruwelijke manier terugdenken aan (vloeken mag niet) Nickelback…

“Would you stop the rain?” Baroness wil overtuigend andersgekleurd te werk gaan, doch helaas, zonder succes… Paars kan ons nooit vrolijk stemmen. Of het zou paarse regen moeten zijn… Deze barones kan ons dus geen moment bekoren. Een ander kleurtje graag!

Tracklist: 

  1. Morningstar
  2. Shock Me
  3. Try to disappear
  4. ​Kerosene
  5. Fugue
  6. Chlorine & Wine
  7. The Iron Bell
  8. Desperation burns
  9. If you have to wake up (would you stop the Rrain)?
  10. Crossroads of Infinity

Meer info over Baroness:

baroness purple cover

Tags: 
Categorie: