Solution.45 - Nightmares In The Waking State - Part 1

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Solution.45

Album: Nightmares In The Waking State – Part 1

Genre: Melodic Death/Modern Metal

Label: AFM

Score: 70/100

Solution.45 brengt ons dit jaar hun tweede album. De Zweeds/Finse band bestaat momenteel uit Christian Älvestam – vocals (Miseration, Torchbearer, Unmoored, ex-Scar Symmetry), Patrik Gardberg - rhythm en lead gitaar (Ammotrack), Jani Stefanovic - rhythm en lead gitaar (Miseration) en Rolf Pilve – drum (Stratovarius). Een indrukwekkende bezetting waarin het ongetwijfeld niet ontbreekt aan muzikaal potentieel. De meningen over hun eerste plaat ‘For Aeons Past’ waren dan ook zeer uiteenlopend. Waar sommigen dolgelukkig waren met nieuw materiaal van Älvestam voldeed het voor anderen niet aan de hoge verwachtingen en vergelijkingen met Scar Symmetry en Miseration.

‘Nightmares In The Waking State – Part 1’ grijpt je direct bij de keel; Wanderer From The Fold opent aan een hoog tempo met donkere vocals, grotendeels grunting, en een sterke gitaarsolo. Perfecting The Void begint gelijkaardig maar evolueert dan naar een catchy refrein waarin Älvestams fantastische stem volledig tot zijn recht komt. Een originele bridge zorgt ervoor dat de luisteraar geboeid blijft. Een zachtere intro start Bleed Heavens Dry, opnieuw wordt hier het beschikbare zangtalent benut, vooral de zuiverheid van de hogere tonen valt op aangezien dit voor velen in het genre een struikelblok blijft. Na vier nummers vond de band het duidelijk tijd voor een rustpunt, In Moments Of Despair is een goed opgebouwde metal ballad. Hierna leek de inspiratie een beetje op. De nummers lijken verdacht veel op de voorgaande (zo erg dat ik toch even gecheckt heb of de speler niet terug naar het eerste nummer gesprongen was), een zachtere of elektro intro zorgt wel nog voor afwisseling maar de algemene melodie en opbouw is gelijkaardig.

Naar eigen zeggen brengt de band een dubbelalbum uit omdat er teveel goed materiaal was en het zonde zou zijn om dit verloren te laten gaan. Ik kan mij echter niet van de indruk ontdoen dat dit eerste deel van 'Nightmares In The Waking State' gerust enkel nummers had kunnen missen. Of dit album een gemiste kans is voor deze nochtans duidelijk getalenteerde band valt echter pas te beoordelen als Part 2 beschikbaar is (release 2016). De positieveling in mij hoopt dat genoeg inspiratie, variatie en originaliteit daarin de eentonigheid in Part 1 nog kan compenseren.

Tracklist:

  1. Wanderer From Th Fold
  2. Perfecting The Void
  3. Bleed Heavens Dry
  4. Winning Where Losing Is All
  5. In Moments Of Despair
  6. Second To None
  7. Targeting Blaze
  8. Alter (The Unbearable Weigh Of Nothing)
  9. Wield The Scepter
  10. I, Nemesis

Meer info over Solution.45:

solution .45 Nightmares In The Waking State Part 1 cover

Categorie: