Skeptical Minds - Omega Thanatos

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Skeptical Minds

Album: Omega Thanatos

Genre: Electro-industrial metal

Label: FYB Records

Score: 81/100

Skeptical Minds is een Brussels electro-industrial combo met Karolina Pacan op de bevallige vocals, al ruim tien jaar actief en met ‘Omega Thanatos’ aan hun derde worp toe. Een huzarenstukje bovendien want de plaat gaat hand in hand met een stripverhaal dat werd getekend door Alain Poncelet. Opvallend is dat de muziek werd aangepast aan de evolutie van de tekeningen en dus niet de eerder logische omgekeerde weg werd gevolgd. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de teneur van het album perfect weergeeft welke sfeer wordt uitgeademd door het stripboek. En die is zwart, heel erg zwart. Zowel band als tekenaar hebben een staaltje vakmanschap geëtaleerd, zoveel is wel duidelijk.

Balcony Dreams opent mysterieus en Karolina's stem wordt gaandeweg opgegeten door zware gitaren die de plaat heupwiegend op gang trekken. Alone is een pak steviger maar laat ademruimte en slaat ons nooit tegen het canvas. Het moet gezegd dat productioneel niet alles even zuiver gestemd lijkt maar de sound en atmosfeer maken dit met gemak goed. We horen veel invloeden passeren maar telkens in een vlaag en nooit lang genoeg om een klets namen in de mix te gooien.

Luisterbeurt na luisterbeurt boeien de totale sfeer en de klank van de plaat ons een beetje meer. Groeiplaten! We love them. Fears neemt ons mee naar de glamrock van de jaren 80, met succes. Dat Karolina een troef vormt is een open deur intrappen, maar hier worden pathos en mystiek in een heus horrorsausje geserveerd. Even het concept van het boek uit de doeken doen…. Het hoofdpersonage is gebaseerd op Karolina en droomt over haar eigen dood dat ze eigenlijk verwart met het einde van de wereld. Existentiële vragen over lotsbestemming dringen zich meteen op.

The Sign en Escape knallen er ouderwets headbangmatig op los en hebben meer raakpunten met new wave en new beat dan we aanvankelijk vermoedden. Iets dat ook opvalt bij het in vette beats gemarineerde Deca-dance. Lords of skeptical acid…… Hoe dan ook een straffe wending in het verhaal van ‘Omega Thanatos’. The Horror Show kleurt luguber donkerzwart en is vlotte industrial. Karolina klinkt hier erg overtuigd van haar gelijk. We durven haar niet op andere gedachten brengen. In Emptiness etaleert ze haar troeven als frontvrouw nog een keertje en neemt de pathos het weer over van de gruwel die haar hoogtepunt had bereikt in de titelsong. Huiveringwekkend nummer.

Het album laat geen tijd voor zwakke momenten of rustpauzes maar vermoeit desondanks nooit. Een duidelijke stijlkeuze maakt de band echter niet, wellicht mede een gevolg van het gekozen concept. Een gebrek aan een eigen identiteit kunnen we dit dus bezwaarlijk noemen. Skeptical Minds laat zich niet in vakjes stoppen. Chapeau! We zijn nu al razend benieuwd om de combinatie tussen groep en tekenaar live on stage te bewonderen.

Hopeless Hope doet er nog een gevarieerd schepje bovenop met een sterk aan Teen refererend elektronisch nummer dat de plaat op grandioze wijze afrondt. Verre van hopeloos dus!

Tracklist: 

  1. Balcony dreams
  2. Alone
  3. ​Fears
  4. The Sign
  5. Horror show
  6. Thanatos
  7. Last Friends
  8. Emptiness
  9. Deca-dance
  10. Escape
  11. Hopeless hope

Meer info over Skeptical Minds:

skeptical minds omega thanatos cover

Categorie: