Abd Al Malik - Scarifications

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Abd Al Malik

Album: Scarifications

Genre: Rap

Label: Pias

Score: 64/100

Van hangjongere over islambekeerling naar ridder in Franse Orde van Kunsten en Letteren, meer biografisch materiaal is er niet voor nodig om te begrijpen dat Abd Al Malik zich niet voor één gat laat vangen. De Franse Congolees is naast gerenommeerd schrijver ook filmmaker, slam poet en rapper. In laatstgenoemde gedaante is hij met ‘Scarifications’ niet aan zijn proefstuk toe; het is immers zijn vijfde soloalbum.

Malik wist mooi volk te vinden om deze nieuwe worp te produceren; niemand minder dan techno-legende Laurent Garnier nam plaats achter de knoppen. Aan de oppervlakte lijken beide heren misschien weinig gemeen te hebben, desalniettemin maakten ze een muzikale klik bij een eerdere samenwerking - de soundtrack van Maliks film met de controversiële titel ‘Qu’Allah Bénisse La France’.

Op deze vijfde elpee gaat Malik tekeer als een vuurspuwer. Het vergt enige francofone kennis om uit de onstuitbare woordenvloed getuigenissen van adolescentie en kruimelcriminaliteit te vrijwaren. Zoals ook in de realiteit van de Franse voorsteden – de inspiratiebron bij uitstek – wordt er in dit creatieve universum weinig verbloemd. Maar net zoals die nietsontziende werkelijkheid, lijdt ook ‘Scarifications’ aan een schrijnend perspectiefgebrek. Garnier vat zeer goed dat een uitgebreide maar onversneden vocabulaire zoals Maliks nood heeft aan een quasi industriële ondertoon, doch wordt dit snel eentonig. Hoe introspectief en weldenkend de teksten ook mogen zijn, ritmisch wordt te vaak uit hetzelfde vaatje getapt om de aandacht vast te houden. Het is het meest persoonlijke werk uit de mans oeuvre en tevens datgene wat het meest moeite vergt om te doorworstelen. Hoewel er voor deze drie kwartier non-stop hardcore rap een publiek te vinden zal zijn, hadden wij toch graag wat meer afwisseling gehoord.

Tracklist:

 1. Allogène (J'Suis un stremon)
 2. Daniel Darc
 3. Jamais je t'aime (feat. Wallen)
 4. C'est comme ça!
 5. Stupéfiant
 6. Tout de noir vêtu (feat. Mattéo Falkone & Wallen)
 7. Initiales CC
 8. Redskin (feat. Wallen)
 9. Rain Man (feat. Mattéo Falkone)
 10. A Contretemps (feat. Mattéo Falkone)
 11. Love U
 12. Roi de France
 13. Juliette Gréco

Meer info over Abd Al Malik:

Categorie: