Skythen - Silverowls

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Skythen

Album: Silverowls EP

Genre: Stoner

Label: Eigen beheer

Score: 63/100

De fusion keuken doet sommigen watertanden, anderen blijven liever binnen hun comfortzone met ingrediënten die ze kennen en lekker vinden. Het Duitse Skythen is klaarblijkelijk fan van het combineren van ingrediënten en technieken. Met hun eerste EP ‘Silverowls’ hebben ze hun signature dish wel gevonden, maar komen niet alle nummers in de buurt van dit afwisselend smaakpalet.

Ze noemen zichzelf bashers, waarmee ze in feite duidelijk maken dat zeemzoete en zachte neigingen niet meteen aan hen besteed zijn. Skythen verbindt op ‘Silverowls’ stoner, doom en thrash met wisselend succes tot gehelen, waarbij de nummers Silverowls en Anthems als hoogtepunten naar voor komen. De verschillende stijlen worden hierbij tot coherente eenheid gesmeed waarbij een grote dadendrang en bijhorende geloofwaardigheid tentoon wordt gespreid. De goede toehoorder zal wellicht vleugen Steak Number Eight ontdekken, maar dan met afgeroomde sludge-invloeden.

Wolvesrun in het midden gelaten, hebben de overige nummers te weinig body om krachtdadig over te komen. Tijdens The Saint sluipt er een soort makheid in de song met een te comfortabele uitkomst als gevolg. Ook It’s Alright klinkt net teveel hoempaloempa om als muilpeer te gelden. De cleanere zangstonden missen nog te vaak begeestering waardoor ze niet voldoende tegengewicht kunnen geven aan de screams. De tragere sludge/stoner versie van Metallica’s Motorbreath is alvast een pad dat ze niet meer hoeven te bewandelen, te tam, niet technisch genoeg en te weinig bezieling om van een geslaagde cover te spreken.

Kortom, Skythen klinkt het meest intrigerend als ze doom en thrash combineren en ze erin slagen om de cleanere zanglijnen geloofwaardig en rauw als een strijdvaardige antagonist kunnen neerzetten. Muzikaal technisch wordt nog teveel op safe gespeeld, terwijl ze op deze EP toch bewijzen dat het experiment lekkere, grote vruchten met zich meebrengt. ‘Silverowls’ is een debuut dat potentieel tentoonspreidt met voldoende groeimarge. Skythen mag nummers nog meer lagen meegeven om op verschillende niveaus kopstoten te kunnen uitdelen, en als ze de zanglijnen consequent uitdagend houdt zit er zeker meer in voor deze Duitsers.

Tracklist: 

  1. Silverowls
  2. Anthems
  3. The Saint
  4. Eclipse
  5. Wolvesrun
  6. It's Alright
  7. Motorbreath (bonustrack)

Meer info over Skythen:

skythen silverowls cover

Categorie: