Northlane - Node

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Northlane

Album: Node 

Genre: Metalcore

Label: UNFD

Score: 65/100

De progressieve metal/metalcore band Northlane, gevormd in 2009, heeft in 2015 zijn nieuwe album ‘Node’ uitgebracht. Het wordt benoemd tot één van de ambitieuze albums van het jaar. ‘Node’ is ook het album waar nieuwe zanger Marcus Bridge zijn specialiteiten in zang laat kenmerken.

Het album ‘Node’ heeft meer een directheid dan de vorige albums. Het is een album dat gevuld is met agressie en passie; passie voor de wereld en als zijn wonderen, agressie voor datgene wat de wereld wordt aangedaan. De titel van het album, de lyrics en de muziek staan voor de verbintenis van de kracht in de menselijke connectie.

Enige toelichting van gitarist Josh Smith over het album ‘Node’ en zijn volgelingen: "I wrote the lyrics on this record to be as relatable as I could while still retaining the core emotion of love, which, like everything on this planet, Northlane was spawned from. We are always progressing and growing as people – the music reflects that and so do the lyrics. Discoveries was about seeing your world and who you are with open eyes; Singularity was about realising your potential. And ‘Node’ is about being the change you want to see in the world and acting on that potential. There’s many things on this Earth that I don’t agree with, that sadden me, that I feel powerless to change. But a spark can start a fire. The power for change rests upon the shoulders of the individual."

Het nieuwe album ‘Node’ is zeer ambient, djent, ritmisch en melodisch. De tracks vormen een verhaal; ze zijn de rode draad van het album. Het is moeilijk om je los te laten van het album door de diepte en gevoeligheid van het album. De djent overheerst enorm in het album, maar de melodieën en ritmische intervallen zijn een prachtige weergave in het album ‘Node’.

Het mindere perspectief zijn de screams van de nieuwe zanger; live is het erg zwak en op CD brengt komt het ook niet tot een hoogtepunt. Het zijn vooral de cleans/backing vocals en het hoge muzikale niveau dat de zanger rechthoudt doorheen het album, want alleen daardoor is het album ‘Node’ een perfectie in zijn geheel.

Men kan niet zeggen dat het album ‘Node’ een mooi album in het geheel is, aangezien de stemtechnieken geen hoogtepunt zijn, maar het album heeft veel muzikaal potentieel.

Tracklist:

 1. Soma
 2. Obelisk
 3. Node
 4. Ohm
 5. Nameless
 6. Rot
 7. Leech
 8. Impulse
 9. Weightless
 10. Ra
 11. Animate

Meer info over Northlane:

northlane node cover

Categorie: