Blackalicious - Imani Vol. 1

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Blackalicious

Album: Imani Vol. 1

Genre: Hip Hop

Label: Caroline Records

Score: 73/100

Drie opeenvolgende platen van absolute wereldklasse maken, het is een schaars voorkomende stunt weggelegd voor de meest zeldzame der muziekacts. Blackalicious was één van die zeldzamen. In de eerste helft van de jaren nul creëerden ze respectievelijk ‘Nia’, ‘Blazing Arrow’ en ‘The Craft’. Albums die eigenhandig aantoonden dat het hiphopgenre meer te bieden heeft dan de gedoodverfde platvloersheden. Zowel muzikaal als thematisch was wat Blackalicious maakte verademend. Chief Xcels vlijmscherpe beats schiepen telkens een auditief universum waarin Gift of Gab zijn tongtwistende woordenaarschap kon botvieren. De manier waarop die laatste teksten kon “weven” rond instrumentals, was een feature waarmee hij - en hij alleen - Mos Def naar de kroon van meest begenadigde emcee stak. Door die hallucinante flow op de koop toe met een immer positieve afro-centrische boodschap te doorspekken, verwierf Blackalicious een exclusieve plaats binnen de Amerikaanse hiphop van de noughties.

Tien jaar, een aantal soloprojecten en wat gezondheidsproblemen later, heeft het duo nu eindelijk die langverwachte vierde klaar. ‘Imani’ zal een trilogie behelzen waarvan deze ‘Vol. 1’ logischerwijs de eerste is. Een afdoende beoordeling kan pas gemaakt worden wanneer het drieluik compleet is, al valt over dit eerste hoofdstuk an sich ook wat te zeggen. Zo wordt reeds duidelijk dat Blackalicious’ niveau van toen hoog lag en moeilijk te evenaren wordt.

‘Imani Vol. 1’ is immers een hit & miss album. Nummers als Blacka, The Blow Up en Alpha And Omega schurken ongegeneerd aan bij het allerbeste van de Californiërs. Gevat, vloeiend en optimistisch, zoals ze het destijds op een dienblaadje presenteerden. Andere nummers ontbreken dan weer wat zelfzekerheid. Zo is The Sun een lekker feelgood nummer, al komt het minder goed tot zijn recht binnen de context van dit full-album. That Night, met een gastbijdrage van Lifesavas, is zonder meer een aardig clubanthem maar mist – met een speelduur van zes minuten - de nodige doeltreffendheid.

In deze ogenblikken, die de consistentie van de plaat decompenseren, dreigt men wel eens af te haken. Al moet het gezegd: de sterke momenten van ‘Imani Vol. 1’ overtreffen ruimschoots de zwakke, waardoor we wel van een geslaagde comeback spreken. Gift of Gabs vocals hebben over de hele lijn weinig aan spankracht verloren, Chief Xcel blijft op zijn beurt een prima dj. Waar we Blackalicious echter op betrappen, is een zekere vorm van aarzeling. Een terughoudendheid die we in hun eerder werk niet hoorden. ‘Imani’ betekent ‘geloof’ in het Swahili, maar laat het nu net datgene zijn waar het dit album – hier en daar - aan ontbreekt.

Tracklist: 

  1. Faith (feat. Anthony Hamilton)
  2. Blacka
  3. Ashes To Ashes
  4. On Fire Tonight (feat. Myron Glasper)
  5. Escape
  6. The Sun (feat. Imani Coppola)
  7. That Night (feat. Lifesavas)
  8. Inspired By (feat. Bosko)
  9. We Did It Again
  10. I Like The Way You Talk
  11. Twist Of Time
  12. The Blow Up
  13. Love's Gonna Save The Day (feat. Fantastic Negrito)
  14. Alpha And Omega (feat. Lateef, Lyrics Born, Monophonics)
  15. The Hourglass
  16. Imani (feat. Zap Mama)

Meer info over Blackalicious:

blackalicious imani vol 1 cover

Categorie: