PAUW - Macrocosm Microcosm

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: PAUW

Album: Macrocosm Microcosm

Genre: Psychedelische rock

Label: Caroline

Score: 73/100

Pauwen, wellicht de oudst bekende siervogels, via Mesopotamië in Europa beland als dierlijke representie van pracht en praal voor het opfleuren van tuinen en parken. Naast de bewondering voor hun veelkleurige en grootse vederdracht werden ze tevens verorberd als culinair statussymbool. En verorberen is net hetgeen wat de Nederlandse psychedelische rockband PAUW aan het doen is bij onze Noorderburen. Ze werden in 2014 concertkoning van het reizende festival Popronde met 38 boekingen en deden het deze zomer minstens evengoed op de binnenlandse festivals. Met hun eerste LP ‘Macrocosm Microcosm’ trekken ze letterlijk en figuurlijk de weide wereld in.

Het is al even geen nieuwigheid meer, bands die met succes de invloeden opzoeken van de psychedelische rock van de jaren zeventig. MGMT, Tame Impala, Animal Collective, allen lieten zich sterk beïnvloeden door het transcenderend effect van muzikale escapades gefundeerd op het benaderen van de effecten veroorzaakt door gedachteverruimende narcotica. Maar waar deze bands de geestesverruiming vertaalden naar een hedendaags kader waar elektronica een veel grotere rol gaat spelen, keert PAUW terug naar de oerversie van het genre. Oosterse mystiek, exotische instrumentarium, zachtaardig, licht stemgebruik en heel veel ongedwongenheid. Opnieuw gewoon tijd voor een portie grenzeloos rondzweven in eigen hoofd. We verdenken de heren er zelfs van hun titel moedwillig gekozen te hebben…

Dat de heren graag ver boven de aardse vastheid vertoeven mag geen verrassing zijn. Visions werd speciaal geschreven voor het 25-jarig bestaan van de ruimtetelescoop Hubble en kreeg  dan ook een muzikale spanwijdte mee die vrij omvangrijk is. De ruimte georiënteerde sound roept beelden op van rondzwevende astronauten met hun blik gericht op moeder aarde.  Hulpeloos, maar volkomen rustig, tollend rond hun as. Ook Lucy en haar Diamonds passeren letterlijk de revue in dit nummer, wat geenszins verwondering oproept. Zoals gezegd klinkt de plaat heerlijk ‘oud’, niet te verwarren met gedateerd. Bij wijlen als de Beatles ten tijde van Ravi Shankar, globaal genomen als het vroege Pink Floyd. Shambhala klinkt net zoals je zou denken, met veel sitargeluiden en klanken uit het Midden-Oosten, zonder af te wijken van het doel; namelijk zweverige kwaliteitsvolle popnummers maken.

PAUW slaagt er in verhalen bondig te vertalen in een veelkleurig palet dat zich onttrekt aan de aardse gravitatiewetten. De constante kwaliteit kan echter niet verdoezelen dat PAUW nergens uit zijn comfortzone treed en zich daarmee tot hun eigen veilige melkwegstelsel beperkt. Eentje dat wel mooie blinkende sterren in zich mee draagt.   

Tracklist: 

  1. Memories
  2. Today Never Dies
  3. Visions
  4. Glare
  5. Shambhala
  6. Abyss
  7. Intents
  8. High Tide
  9. Glare, Pt. 2

Meer info over PAUW:

Categorie: