Hyne - MMXV

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Hyne

Album: MMXV

Genre: Stoner Rock

Label: Own Production

Score: 85/100

Er zal niet onmiddellijk een belletje gaan rinkelen als we het hebben over Hyne. Deze band richt zich op de stoner rock. Het is niet een genre waar je zomaar gemakkelijk in kan doorbreken. De thuishaven van deze bescheiden band is Hamburg. Ook al is het niet gemakkelijk om door te breken in dit genre deze band heeft wel het potentieel hiervoor. Deze stoner band brengt ons snelle en luide muziek.

In 2010 kwam het debuutalbum '3000' uit en twee jaar erna kwam een EP waarvan in 2014 het volledige album 'Elements' uitkwam. Dit was een meer dan indrukwekkend album en werd met open armen onthaald door de community. Door de uitgave van dit materiaal kreeg de band de mogelijkheid om op een affiche te staan met rant Bjork, Fatso Jetson, Lowrider, Coogans Bluff, Lonely Kamel en nog anderen.

Amper een jaar na het uitbrengen van het vorige album laat Hyne het nieuwe album 'MMXV' op het publiek los. Het eerste nummer op dit album is Black Paint. Dit nummer duurt meer dan 6 minuten maar is nog niet het langste nummer op het album. Wat dit nummer zo speciaal maakt is de combinatie van gitaar en bass. Tijdens de catchy riffs horen we de duidelijke aanwezigheid van een bass. We horen ook enkele leuke gitaar fills. Na een drietal minuten horen we een rock riff in de stijl van Smash Into Pieces. Daarna krijgen we een solo, hier bewijst men dat men met een simpele solo zeer leuke dingen kan doen.

Undertow is een sneller nummer. De intro van dit nummer is zeer catchy en dit is iets dat deze band zo aantrekkelijk maakt. Men laat los van het stoner deel en hier neigt men meer naar het rock gedeelte. Ook hier speelt de gitaar weer een belangrijke rol met een solo die al technischer is dan de solo die we ervoor hoorden. Keep It Low brengt het stoner element weer terug. Dit nummer is trager en de focus legt men hier op de zang. Naarmate het nummer vordert worden de instrumentale partijen complexer. Als we nog een geweldige intro willen horen dan moeten we zeker luisteren naar The Apprentice. De gitaar partij is redelijk traag en de drumtrack zit strak in mekaar. Nu plaatst men ook een echo op de zang wat voor de fans van het stoner genre zeker naar meer smaakt. We zijn hier tevens ook aangekomen bij het langste nummer op dit album. Dit nummer duurt net geen 8 minuten. Bij zo een lang nummer is het natuurlijk de zaak om het nummer boeiend te houden en dat is hier zeker gelukt na een kleine break schiet het tempo de hoogte in. Wat hierna volgt is een echte rock vibe gevolgd door een gitaar fill waar lustig het “Wah” pedaal gebruikt wordt. Het tempo houdt men hoog en richting het einde daalt het tempo. Het nummer deed af en toe denken aan het legendarische nummer Joker and the Thief van Wolfmother.

Met Orbit heeft Hyne nog een typisch stoner nummer vast. Deze indruk krijgen we alvast na het horen van de intro. Wat erna volgt doet een beetje denken aan Grand Magus. Naar het einde van het nummer toe horen we de bass geregeld op de voorgrond komen. Dit nummer is ook volledig instrumentaal. Monkey’s Paw heeft een opzwepende intro. Na de intro vallen de instrumenten weer een beetje stil. Het refrein is een sing along refrein met een zeer catchy ritme. We horen ook een gitaardeuntje dat nog lang zal blijven hangen. Het voorlaatste nummer genaamd Ride the Snake heeft een intro waar men de balans zoekt tussen rock en stoner, deze balans vindt men ook. De gitaarsound die we hier horen heeft een klank van een jaren 80 lead gitaar met een distortion klank die af en toe wat duffer klinkt. Afsluiten doet de band met Into The Sun. De intro wordt ingezet door de bass. De gitaren die we hierna horen maken lustig gebruik van effecten. De sound doet een beetje aan Nirvana denken. Na de eerste riff versnelt het nummer en na het refrein daalt het tempo weer. Zo blijft het nummer interessant. Vooral de verschillende klanken van de instrumenten trekken de aandacht. Het is niet gemakkelijk om deze klanken tot een mooi geheel te brengen maar toch slaagt de band hierin. Ook hier horen we een simpele maar zeer vermakelijke solo. Een goed nummer om een goed album af te sluiten.

Deze band heeft het vorige album zeker overtroffen en dat wilt wat zeggen. We zien dat deze band enorm gegroeid is op verschillende gebieden. Hyne combineert stoner en rock en geeft hier nog een eigen sound aan mee. Dit is wat deze band zo speciaal maakt en dit is wat deze band zo aantrekkelijk maakt. Dit album is perfect voor fans van het stoner genre (uiteraard) maar ook de doorsnee rock luisteraar kan dit album appreciëren. Dit is een naam die we in de toekomst nog vele malen zullen horen terugkomen. 

Tracklist: 

  1. Black Paint
  2. Undertow
  3. Keep It Low
  4. The Apprentice
  5. Orbit
  6. Monkey's Paw
  7. Into The Sun
  8. Ride The Snake

Meer info over Hyne:

hyne mmxv cover

Categorie: