Baio - The Names

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Baio

Album: The Names

Genre: Electronic/Indie

Label: Caroline

Score: 82/100

Compromissen sluiten, elk teamlid uit om het even welke branche weet waarover dit gaat. In de wereld van groepsleden die elk hun – al dan niet muzikaal – persoonlijk ei willen leggen, is dit derhalve niet anders. Chris Baio, in groepsverband lid van Vampire Weekend, heeft met ‘The Names’ zijn hoogsteigen goudgelig ovaal uit zijn lichaam geperst. Een plaat die opvallend dicht bij het summum van ei-bereidingen komt, het goedgekruid paardenoog met zeer lopende dooier. 
 
Hoe broos kan een eigeel namelijk zijn? Omgeven door een heel dun maar tevens uiterst sterk vlies contrasteert deze met de luchtigheid van het geurige eiwit en vormt hiermee een passend metafoor bij dit album. De fragiele en tedere zang, gesluierd in boeiende popdeuntjes, matcht tenslotte perfect met de immer intelligente elektronica die zweert bij het loslaten van aardse gevoelens en innerlijke twisten. Alsof deze elektrische deuntjes gewoon voor het plukken zijn in één of andere hippe New Yorkse club. 
 
Op die manier laat Baio tijdens Needs moedwillig, en niet voor het eerst, zijn introspectieve zelf op de voorgrond treden om daar de gewaagde dans aan te gaan met de extraverte uitbundigheid van de elektro beats. Het duurt dan ook geen volledige luisterbeurt om te beseffen dat ‘The Names’ op zoek gaat naar de pure gevoelsmatige en persoonlijke kern waarbij de uiterlijke verschijningsvorm zo ver mogelijk van deze belevingswereld dient af ligt. Wonderwel, slaagt de man erin om beiden in volledige complementariteit te laten fungeren, in een speelwereld die door de onderlinge afstand immens wijd is. 
 
Brainwash Yyrr Face (Battles, eighties pop, club-house en een beat die zweeft en doet zweven), Scarlett (Griekse mandoline, vlucht vooruit, naar een droomplaats in ieders hoofd waar alles beter lijkt te zijn) en I Was Born In A Marathon (NY night vibe die wanhoop flair meegeeft) tonen aan dat veelzijdig- en eigenzinnigheid geen voorbode voor een wankel evenwicht hoeven te zijn. All The Idiots doet het album middenin buigen zonder het daarbij te breken met een zeven minuten durende instrumentale zalvingsceremonie van trage beats. Een IDM track met hoog transcendent gehalte, dat mede door de geduldige opbouw een laat feestje in de Castello op Pukkelpop tot een delirium zou kunnen brengen. Waarna naadloos Matter de milde zweep bovenhaalt en het opkroppen van emoties op magistrale en bijna confronterende wijze weet te vertalen en daarnaast er toch in slaat om deze diepste zielenzucht te emballeren in een uiterst vrolijke riedel.
 
Prijs voor ‘meest briljante popnummer’ gaat ongetwijfeld naar Sister Of Pearl, eighties synthpop met mediterraanse feel. De zang balanceert tussen de hoogdravendheid van een Britse Dandy en de luchtige speelsheid van een bordercollie-pup. De som is andermaal meer dan het geheel der delen waardoor de wonderlijke benadering van het emotioneel verwerkingsproces een breed kleurenspectrum omvat. 
 
Baio toont met 'The Names' hoe je perfect ruchtbaarheid kan geven aan een intern spanningsveld zonder te vervallen in mededogen. Daarbovenop buigt hij zijn inwonende, tere gevoelswereld om naar een existentiële drang tot frisse, fleurige beweeglijkheid. Bovendien bevatten de nummers een enorm live-potentieel die inwendige droefheid weet om te zetten in uitwendige extase. 

Tracklist:

  1. Brainwash Yyrr Face
  2. The Names
  3. Sister of Pearl
  4. I Was Born In A Marathon
  5. Needs
  6. All The Idiots
  7. Matter
  8. Endless Rhytm
  9. Scarlett

Meer info over Baio:

baio the names cover

Categorie: