Review Spoil Engine - Renaissance Noir

Rating: 
8.5
Uw beoordeling: 8.5

Artiest: Spoil Engine

Album: Renaissance Noir

Genre: Metalcore

Label: Arising Empire

"Met Renaissance Noir zet Spoil Engine nog een stap verder naar de top."

Hoe is deze release toch kunnen blijven liggen op de redactie, shame on us, we know! Het Belgisch/Nederlandse Spoil Engine is immers aan zo’n opmars bezig in metalland dat er gewoon niet naast kan gekeken worden. Ik herinner me nog de optredens in onze lokale jeugdhuizen, later op Graspop en daarna… een beetje stilgevallen. Tot er nieuw bloed werd gevonden achter de microfoon, met zangeres Iris Goessens is de bende weer op goeie weg en beter dan ooit tevoren.

Spoil Engine maakte een ware comeback als het ware met de EP Stormsleeper en daarna ook een nieuw full-length album met diezelfde naam. Renaissance Noir is daar het knallende vervolg op.

De toon wordt onmiddellijk gezet met RIOT, een knaller van een nummer, iets waar Spoil Engine goed in is. Puike gitaar- en drumpartijen en Iris is niet aan zangcapaciteiten ingeboet, wel integendeel. De veelzijdigheid in haar stem komt nog meer naar voor in Medicine, zowel grunts als clean vocals, het is niet voor iedereen weggelegd maar zij heeft het perfect onder de knie.

The Hallow wordt ongetwijfeld een waar live nummer. Het meezinggehalte ligt zo hoog dat je dat misschien al doet in je woonkamer. En hoe heerlijk klinken die loodzware gitaarakkoorden. Hier is trouwens een gastbijdrage van Jeff Walker van Carcass. Even het tempo terugnemen met Venom, dit melancholische nummer laat een andere kant van de band zien, evolutie in hun muziek. Zo ook Golden Cage, om dan weer agressief uit de hoek te komen met Frostbite en het snelle Warzone (niet alleen de titel maar ook de muziek doet wat denken aan Slayer). Nu we toch even een vergelijking maken met een andere band,  No Flowers For A Pig vangt aan met een melodische intro en –al zal dit natuurlijk ook aan de grunts liggen- doet denken aan Arch Enemy.

The Void lijkt nog een experiment van de band. Het combineert synths met snelle en trage stukken, heavy grunts en clean vocals, een mooie mix. Afsluiter Storms Of Tragedy is helaas niet zo memorabel als de andere tracks en misschien had het een bonus track moeten zijn, want The Void had goed kunnen afronden.

Met Renaissance Noir zet Spoil Engine nog een stap verder naar de top. Er worden nieuwe muzikale invallen ontdekt maar de kern blijft zeker en vast hetzelfde: beuken!

Tracklist:

  1. R!OT
  2. Medicine
  3. The Hallow
  4. Venom
  5. Golden Cage
  6. Frostbite
  7. Warzone
  8. No Flowers For A Pig
  9. The Void
  10. Storms Of Tragedy

Meer info over Spoil Engine:

spoil engine renaissance noir album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!