Photo report Delain @ 013

Datum: 
vrijdag, 14 april, 2023

Tijd voor een avondje symfonische metal in Tilburg! Niet zomaar eentje, want van ver in Nederland, België en wie weet vanwaar nog (we hoorden ook Duits in het publiek) kwam publiek samen om het hernieuwd Delain aan het werk te zien en horen. Supports van dienst waren Xandria en Illumishade.

Illumishade is een heel bijzondere band. Zangeres Fabienne Erni (gekend van Eluveitie) en haar kompanen weten hoe moeilijk de tijden in muziekland kunnen zijn en hebben succesvol een crowdfunding campagne uitgewerkt om hun eerste album uit te kunnen brengen. Daarvan kregen we een half uurtje muziek te horen: veelzijdige symphonic metal, met ballade en een piano-gefocust nummer inclusief, allen gesteund op de stem van Erni. Dit mocht gerust langer dan een half uur gepresenteerd worden.

Xandria is ook een hernieuwde band. Naast de zoveelste wissel van zangeres is deze keer echter ook meer dan de helft van de band vertrokken (we denken zelfs dat enkel gitarist Marco Heubaum nog overgebleven is). Kunnen we dan feitelijk nog van Xandria als band speken? Voer voor discussie. Laat ons eerlijk zijn: hier is nog veel werk aan de winkel. De nieuwe band kwam naast zichzelf ook hun nieuw album The Wonders Still Awaiting voorstellen. We kregen slechts één oud nummer te horen, maar misschien was dat maar best ook want zangeres Ambre Vourvahis liet niet zo'n goeie indruk na. Ze combineert clean zang, opera-zang én grunts, maar vooral die normale, clean zang liet ten wense over (we willen net niet het woord 'vals' bovenhalen, maar de uitschieters waren niet te tellen). Muzikaal echter wel alles op orde, maar dit is toch niet meer het Xandria van weleer, die allicht hun hoogdagen met zangeressen Lisa Middenhauve (albums Ravenheart, India), Manuela Kraller (album Neverworld's End) en Dianne Van Giersbergen (recente albums) achter de rug heeft.

Gelukkig was die niet het geval bij het hernieuwde Delain. Het was afwachten wat Delain zonder Charlotte Wessels, Timo Somers en Otto Schimmelpenninck zou geven, want zij en toetsenist Martijn Westerholt gingen een aantal jaar geleden elk hun eigen weg. Martijn ging Delain als zijn soloproject levend houden en zo gezegd, zo gedaan: nieuwe muzikanten, een nieuwe zangeres en een nieuw album. Martijn haalde heel wat oud-leden terug zoals Ronald Landa en Sander Zoer (originele Delain leden). Enter de Italiaan Ludovico Cioffi op bas en Diana Leah achter de microfoon. Na eerder twee try outs was het nu tijd om de nieuwe band en het album Dark Waters op tournee live voor te stellen, met succes! Nieuwe nummers (The Cold, The Quest And The Curse, Underland, Beneath, Moth To A Flame) en oude nummers (bv. Invidia, April Rain, The Hurrican, de Cranberries cover van Cordell, You Body Is A Battleground, The Gathering, It's Not Enough, We Are The Others, ...) wisselden met elkaar af, allemaal keurig gespeeld en gezongen. Diana moet naar onze mening nog wat los komen en heeft nog niet de pit die Charlotte in Delain bracht, maar geef dat wat tijd. Dat komt helemaal goed met Delain! Wel even wennen om niet meer in het Nederlands aangesproken te worden bij een Delain show!

Foto's door Shoot 'n Rock - Tim Vermoens Photography - meer foto's online.

Categorie: