Photo report Nightwish + Beast In Black @ Lotto Arena

Datum: 
zondag, 20 november, 2022

Na meer dan twee jaar uitstel was het eindelijk zover: de Finse metalband Nightwish kon opnieuw op tournee doorheen Europa om hun in 2020 uitgebracht album Human :II: Nature aan het publiek voor te stellen. Ze namen hun Finse collega's Beast in Black (die op hun beurt hun laatste album Dark Connection kwamen voorstellen) en het eveneens Finse Turmion Kätilöt mee.

Foto's door Shoot 'n Rock - Tim Vermoens Photography - volledige albums online.

Het zat Nightwish net zoals de hele wereld niet mee, toen in 2020 de coronapandemie wereldwijd uitbrak. De Europese tournee om het nieuwe album Human :II: Nature te presenteren werd meermaals verplaatst, maar gisteren was het eindelijk zover. Het startschot werd gegeven in de Lotto Arena in Antwerpen.

De zaal liep met mondjesmaat vol maar veel mensen hebben door het moeizame aanschuiven Turmion Kätilöt gemist. De opener van deze avond brachten een humpa humpa getinte vorm van industrial metal. Ze zongen in het Fins maar maakten grapjes in het Engels naar het publiek toe. Met slechts 20-25 minuten speeltijd hebben we feitelijk slechts een glimps kunnen opvangen van hun kunnen. Meer van dat volgend jaar in Biebob op hun solo tournee, kom ze daar beter ontdekken!

Beast In Black mocht gelukkig voor een al aardig volgelopen arena spelen. De rechttoe rechtaan power metal dat deze Finnen brengen met nodig showgehalte van de artiesten ging er als zoete koek in. Zij kwamen hun laatste album Dark Connection voorstellen, dat opnieuw bol staat van snelle, melodische songs. Nieuw werd met oud afgewisseld en het resultaat was verbluffend, hou ze maar in de gaten de komende jaren!

Een volledig uitverkocht en afgeladen Lotto Arena wachtte de hoofdact op, het laatste ticket ging nog net op deze dag de deur uit. Eindelijk kreeg Nightwish het voor elkaar, een uitverkochte Lotto Arena. Al was het afwachten wat deze eerste show van deze tournee zou geven. Bassist en zanger Marco Hietala is niet meer bij de band en de toekomst van Nightwish gaat dus zonder hem verder. Dit heeft zeker een invloed op de muziek en we hoorden en misten her en der de zang en vooral de grappen en interactie van Marco. Ook is zangeres Floor Jansen pas een paar weken geleden behandeld van borstkanker, maar ze stelt het goed. Zo bleek ook on stage, geen vuiltje aan de lucht en heel blij en dankbaar om terug op het podium te staan. Echter werden de emoties bij het weemoedige nummer Sleeping Sun haar teveel en verliet ze even het podium om te recupereren. Een voorbeeld van hoe mooi en pakkend muziek kan zijn. Met Noise, Storytime en Tribal werd stevig van start gegaan, maar daarna zakte het optreden een beetje in met heel rustige nummers. De energie bij een Nightwish optreden heeft al hoger gelegen. Geen Ever Dream of Wish I Had An Angel (want hoe breng je dat zonder Marco?) deze keer, gelukkig wel nog Nemo en Ghost Love Score. alsook dansbare nummers als I Want My Tears Back en het nieuwe How's The Heart in akoestische versie in duet met Troy Donockley. Last Ride Of The Day bracht nog een headbangmoment en met The Greatest Show On Earth werd spectaculair afgesloten, net zoals alle optredens op de vorige tournee. Voorspellen we een nieuwe headliner voor Graspop Metal Meeting volgend jaar?

Categorie: