Report Your Highness album release show @ Hangar 27

Datum: 
vrijdag, 11 oktober, 2019

Als er een band is waar we in Antwerpen met recht en reden trots mogen zijn is het zeker Your Highness. Stampende, bruisende en kolkende stonerrock is wat deze heren al jaren brouwen in hun ketel en ze zijn er volgens mij zeker alle vijf mee ingevallen ook. Maar toch heeft het maar liefst vier jaren geduurd eer de heren een volwaardige opvolger hadden voor City in Ruins (2015). Hun nieuwe album kreeg de sobere titel Your Highness mee maar dat is misschien een des te duidelijkere manier om aan te tonen dat de band hun boodschap niet ingewikkeld hoeft te verpakken.

Over hoe het album klinkt zullen wij u via onze pagina’s zo snel mogelijk verder informeren. Vanavond waren we uitgenodigd in Hangar 27 in Edegem om de release party van de band bij te wonen. Om hun feestje wat extra cachet te geven hadden ze een paar bevriende bands uitgenodigd om de boel alvast wat op te warmen. Veel publiek om op te warmen was er echter nog niet aanwezig toen het trio van Opium Heathen opende. Hun loeiharde krusty/psychedelische stonerrock ging daardoor een beetje verloren in die vrij lege ruimte. We steken het op het vroege vrijdagavond uur. Druppelsgewijs vulde de zaal zich toch verder op. Die van Furia hebben altijd zin om te spelen, zelfs al is het zo vroeg en de tijd zo kort. Een half uur is zeker genoeg voor hen om de vlam er flink in te jagen. Nog niet zo heel lang geleden vierden ze de release van hun eigen EP waarvan de songs uiteraard niet in hun set mochten ontbreken. Daarna kwam er zelfs bezoek langs uit het verre Hamburg. High Fighter is een kwintet onder leiding van Mona Miluski. Muzikaal tappen ze uit het psychedelische stonervaatje maar de grunts van Miluski gieten daar een stevige metalcore saus overheen. Een combinatie die in de meeste songs voor aangenaam vuurwerk zorgt maar soms ook iets minder geslaagd overkomt.

Iedereen was ondertussen toch al voldoende opgewarmd en het werd hoog tijd dat onze vrienden van Your Highness eraan begonnen. De gasten hadden er allemaal zin in en stonden te popelen van ongeduld om het podium te betreden. Ik had de indruk dat enkelen van hen misschien toch al iets te veel gerstenat binnen hadden waardoor hun set eerder wat traag op gang leek te komen. Hun setlist bestond uit 11 songs en gaf een evenwichtige spreiding tussen songs van de nieuw plaat en ouder werk. De openers Devil’s Delight en The Flood zijn in elk geval ook de openers van dat nieuwe album. Maar van zodra die overtollige alcohol wat verdampt was en zanger Ben zijn hoodie uit trok leken alle stoppen wel volledig door te branden. Band en publiek zweepten elkaar op, het zweet en het bier vlogen in het rond, om van menige kilometers lang haar nog maar te zwijgen. Kin’s Blood sluit het album af en mocht met de set hetzelfde doen. De albumversie hebben we nog niet gehoord maar in Edegem eindigde die in een lang uitgesponnen, hyper kinetische jam die alle energie die het publiek nog enigszins in zich had volledig leeg zoog. Veni, vidi, vici is een term die Hare Hoogheid zeker mag hanteren na hun performance deze avond.

De postpunkband Penus zorgde in de inkomhal nog voor een afsluitertje maar wegens de bijzonder povere belichting en overheersende laser kunnen wij u hier geen foto’s van tonen. U heeft er niet veel spectaculairs aan gemist.

Categorie: