Impressies Rock Werchter 2022

Datum: 
donderdag, 30 juni, 2022 tot zondag, 3 juli, 2022

Een echt verslag zoals je dat van ons gewend bent kunnen we het niet echt noemen, maar lees hier onze impressies van Rock Werchter 2022. Vooral het hardere werk komt aan bod.

 

Onze reporter Wim Van Sand had na Graspop Metal Meeting nog niet genoeg van live muziek (wat wil je, na twee jaar zonder grote festivals!) en bezocht als bezoeker het uitverkochte Rock Werchter. Daarvan wou hij de onderstaande artiesten in de schijnwerpers plaatsen.

Airbourne – The Barn

Onze Werchter '22 openen deden we in de Barn met het Australische hardrock viertal van Airbourne. Ook al stonden ze helemaal vooraan op de festival line up, de jongens hadden er echt zin in en de redelijk volgelopen Barn ook zo bleek, ook al was het nog vroeg op de eerste festival dag. Al van bij het eerste nummer - Ready to Rock - ging de pit open en werden we getrakteerd op meerdere, met bier gevulde, projectielen die door de lucht vlogen. Ook al heb je Airbourne al verscheidene keren gezien, ze blijven steeds garant staan voor een klein uurtje plezier en bier, veel bier. Het enige dat we misschien misten aan dit Airbourne optreden was de ode aan lemmy Kilmister vergezeld van de nodige jack & coke, maar als je maar veertig minuten hebt om je ding te doen moet je natuurlijk dingen achterwege laten. Op klassiekers werden we wel getrakteerd, Girls in Black, Boneshaker en afsluiten met Running Wild kwamen gelukkig wel in de korte set voor. Al bij al een zeer degelijk optreden zoals we steevast van Airbourne kunnen verwachten.

Turnstile – Main stage

Nog nooit hebben we een band zo snel naar subheadliner op een mainstage zien promoveren als Turnstile deze week op Werchter. Dankzij een corona besmetting bij Greta van Fleet mocht Turnstile invallen en zich bewijzen op de main stage waar op dat moment enkele duizenden Metallica fans enkel maar stonden te wachten op het hoogtepunt van die avond, Metallica zelve. Geen makkelijke opdracht dus om deze fans te overtuigen met een, voor de meeste, waarschijnlijk onbekende band. Maar wat was dit voor een optreden, zelden zoveel energie gezien op een podium. Akkoord, het komt misschien meer tot zijn recht op een plek als de Barn waar ze origineel geprogrammeerd stonden maar ze hebben de main stage omver geblazen met hun strakke energieke set. Het begon met hier en daar een kleine voorzichtige moshpit maar naar gelang hun optreden vorderde waren meer en meer Metallica fans overtuigd en zodus de pits ook groter en ruwer. Deze band heeft door één optreden hun naam gezet waar ze thuis horen, als sub headliners op een groot festival.

Måneskin– Main stage

Opmerkelijk vroeg loopt de weide van Werchter vandaag al vol en om 15:40 snappen we waarom, Måneskin betreed het podium en de jonge tiener-gillen weerklinken tot helemaal achteraan op de weide.  Toegegeven, tot vandaag vond ik Måneskin een hype, een beetje overdreven zwevend op de golven van een Eurosong winst. Wat heb ik mij vergist, er stond een Italiaanse machine op het podium die op een jaar tijd enorm geleerd heeft van de vele grote podia waar ze al gespeeld hebben. 

Ontzettend goed op elkaar ingespeeld, soms een beetje provocerend zoals we ondertussen al wel kennen van hun, maar exact weten hoe ze het uitbundige publiek nog harder moeten bespelen. De frontstage van Werchter is opgedeeld in zones en van de ruimtes tussen deze zones werd gretig gebruik gemaakt door alle bandleden om meer interactie met het publiek op te zoeken, welk zeer gesmaakt werd door een uitzinnige menigte. Liggend op de rug, crowdsurfend, de riff van – I wanna be your Dog (cover van Iggy Pop) - spelend, ontbloot bovenlijf inclusief voor de mannelijke leden, enkel Victoria De Angelis hield het bij een openhangend hemd met afgeplakte tepels. Natuurlijk had Damiano David een paar woordjes Nederlands ingefluisterd gekregen, Jij kunt mij krijgen met een Italiaans accent gaat nog lang in vele jonge meisjes hun hoofden blijven hangen. De hits – Begging – I wanne be your slave - Zitti E Buoni gingen er als zoete broodjes in. Als afsluiter mochten er een hoop fans mee het podium op voor een feestje. Kortom Dit optreden behoorde tot de betere van dit weekend en ook wij waren zeer aangenaam verrast. 

Imagine Dragons – Main stage

Een happy love & peace en feel good gevoel overgoten met een vleugje fantasie, dat is wat Imagine Dragons ons brengt op de main stage als afsluiter op zaterdag. Hadden we er meer van verwacht? Eerlijk, ja. Een sterke show en een enorm zuivere stem redt een enigszins eentonig optreden dat anderhalf uur gewoon hetzelfde klinkt. Confetti kanonnen, rook en vuur spuwende podium attributen en fantasiefilmpjes tussendoor om de bandleden op adem te laten komen is de rode draad door gans het optreden waar in het midden werd stilgestaan bij de oorlog in Oekraïne en waar Dan Reynolds, gedrappeerd met de vlag van Oekraïne rond zijn arm, het concert opdraagt aan de slachtoffers van de oorlog. Na de paar ingetogen nummers, waar hij ook stilstond bij het plotse overlijden van zijn schoonzus vorig jaar, probeerden ze er terug de sfeer in te krijgen maar het lukte niet meer zoals in het begin van het optreden, papieren slingers en vuurwerk ten spijt.

De fans lieten het allemaal niet aan hun hart komen en genoten hoe dan ook van alle nummers die luidkeels werden meegezongen. Afsluiten met het nummer wat we daar verwachten, deden ze natuurlijk met – Radioactive – welk luidkeels werd meegezongen.

Fever 333 – The Barn

Een van onze afsluiters van een zeer leuk Werchter weekend was Fever 333 in The Barn. Als je om 13:00 nog niet goed wakker in The Barn aankwam zal je het wel geweest zijn na de passage van deze drie gasten uit Californië. Vanaf bij de opener BITE BACK was het een slap in your face waar je niet snel van bijkwam. Het was snel duidelijk, samen met Turnstile was dit de meest energieke band van het weekend. Van de eerste seconde vloog de pit open om enkel nog maar groter te worden naar het einde van het optreden. Als je trouwens denkt dat een monitor enkel dient om als artiest je voet op te laten rusten, ze kunnen ook gestapeld worden om een leuke toren te hebben waar je kan van afspringen met de volgende breakdown. Het is trouwens bij de sitdown, die blijkbaar zeer populair was dit weekend, dat we zagen hoe vol The Barn wel niet zat voor deze jongens. Energie op een laatste ochtend van een festival, het kan dus. 

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!