Paganfest 2011 review

Paganfest 2011 review

paganfest.jpgDe Trix werd voor een dag het walhalla voor folk en viking liefhebbers met Paganfest. Maar liefst acht bands stonden geprogrammeerd op deze uitverkochte extended edition.

Kivimetsan Druidi mocht de spits afbijten. Naast Eluveitie de enige band met vrouwelijk vocalen. Een leuke opwarmer, maar niets speciaals. Bij Arafel was er al iets meer sfeer in de zaal. Veel zwaarder dan hun voorganger, zowel muzikaal als vocaal. 

De eerste band die het publiek helemaal meekreeg, was Heidevolk. Zij waren speciaal voor deze extended editie in ons land aan het programma toegevoegd. Ze werden ten zeerste geapprecieerd door het publiek, er was dan ook heel veel interactie tussen hen en de band. Een leuke setlist (volledig in het Nederlands gezongen) die werd afgesloten met het bisnummer Vulgaris Magistralis, waarbij het publiek volop meezong.

De volgende band was Varg. Na de goede performance van Heidevolk, was het moeilijk om dit te evenaren. De bandleden kwamen het podium op met rood-zwart geverfde gezichten en armen. Ze waren de zwaarste band tot nu toe en het klonk best wel goed, maar naar het einde toe had je het wel gezien. 

Hierna was het de beurt aan Moonsorrow. Een van de bands die ik wou zien, maar jammer genoeg was hun optreden niet echt geslaagd. Wat een goede show beloofde te worden na een indrukwekkende intro, werd helaas niet waargemaakt wegens de eentonigheid van de songs. Ook qua visueel aspect was er niets speciaals, de hele tijd een afwisseling van blauw en wit licht en weinig interactie met het publiek.

Unleashed was helemaal het tegenovergestelde. Deze Viking Death Metal band deed er geen touwtjes om en bracht de zwaarste set van alle bands, zonder eentonig te worden. Er waren veel tempowisselingen en de songs konden duidelijk uit elkaar gehouden worden. Veel interactie met het publiek was ook een pluspunt, wat voor veel meezingmomenten zorgde. Ook werden hier de eerste moshpits en zelfs een wall of death ingezet. Een heel geslaagd optreden en wat mij betreft het hoogtepunt van de dag.

Na Unleashed was er opnieuw een extra band die we in Antwerpen mochten verwelkomen: Eluveitie. Bij deze folk metal band stond de zaal het meest vol. Het optreden kan in een woord beschreven worden: hevig. Het leek soms alsof het hele publiek in beweging was; springen, moshen, crowdsurfen en zelfs huppelen. De zanger riep halverwege de show op om een grote circlepit te starten en het publiek kon zich ook uitleven in een gigantische wall of death. Energie genoeg aldus, bij deze band. Op rustigere momenten werd er dan weer volop geheadbanged.

Afsluiter van deze avond was Korpiklaani. Typische folk metal met al die vrolijke deuntjes, meermaals werden er treintjes van mensen gevormd die tussen het publiek door liepen te dansen. Het liedje Wodka was blijkbaar enorm in trek want verscheidene malen werd dit gevraagd door het publiek, waar ze dan ook uit de bol bij gingen eens ze het speelden. Ze speelden ook een knappe cover van Motörhead’s Iron Fist en nog een bisnummer.

 Geschreven door Tim Vermoens

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!