Review An Pierlé en La Jérôme duo @ Les Nuits Botanique

Datum: 
dinsdag, 23 mei, 2017

Naar aanleiding van de voorlaatste avond Les Nuits Botanique verhuisden we naar een heel bijzondere locatie. De Onze-Lieve-Vrouwkerk van Laken is één de meest indrukwekkende gebouwen en kerken die ons land rijk is. Niet alleen door het al even rijkelijke verleden, of de nabijheid van het Koninklijk Paleis. Binnen deze kerk vind je als het ware de geschiedenis van Brussel en eigenlijk ons gehele land terug. Tot de Koninklijke Crypte en de grote orgels van Van Bever, die van historische waarde zijn. Hier kwam An Pierlé haar nieuwste werk voorstellen, Arches/Cluster. Het orgel neemt daarbij een belangrijke plaats in, ook al wordt ze deze keer niet echt gebruikt binnen de set. Deze locatie is bovendien de perfecte plaats om de muziek van An Pierlé pas echt tot zijn recht te laten komen. We willen meteen ook een pluim steken op de hoed van de lichtman/vrouw. De sfeervolle spots zorgden dat dit magisch concert ook visueel naar een onaards hoogtepunt werd gestuwd. Op bepaalde momenten werden buitenaards mooie beelden geprojecteerd op de grote pilaren in de kerk, die je als het ware bedwelmden tot in diepe vervoering brachten, waardoor we hier een meer buitengewone avond hebben meegemaakt, die nog lang zal nazinderen in hart en geheugen. Van ons en van iedereen in de overvolle kerk trouwens, daar zijn we heel zeker van.

Maar eerst was er het voorprogramma. Vanaf 2001, leende Jérôme haar stem voor de jazz, hip-hop, funk en rock scène. Recenter bracht deze loopbaan haar tot de ontmoeting met producer en multi-instrumentalist Pascal N Paulus, waarbij het eerste La JERÔME soloproject geboren werd. La Jérôme beschikt over een warme, soulvolle stem waardoor ze in de voetsporen treed van een andere grootheid als Aretha Franklin. Het eerste album, 'JERÔME is a woman's name' wordt eind oktober dit jaar uitgebracht. In OLV kerk kwam ze op het podium gerugsteund door een gitarist, die door middel van zachte tot zweverige riffs je hart diep raakte. Echter was het vooral die indrukwekkende stem van La Jérôme die ons het meest over de streep trok.

Dit duo stond met twee voor een volle kerk te spelen, zonder drummer of bassist. Daarvoor moet je heel sterk in de schoenen staan. Echter La Jérôme Duo had geen enkel probleem om een ruim publiek uit hun hand te doen eten, binnen dat half uur deed de stem van deze artieste ons niet alleen met verstomming staan, het eerste kippenvelmoment tot krop in de keel was prompt een feit. Jérôme brengt haar songs op een zodanig warme, melancholische wijze dat harten worden gebroken. Bovendien heeft ze een hemels hoog stembereik, zoals we maar zelden zijn tegen gekomen. De vergelijking met grootheden als Aretha Franklin is zeker en vast niet uit de lucht gegrepen, meer nog we meenden de geest van Aretha en elk van die grote soul zangeressen te zien en horen komen vanuit haar vocale capaciteiten. Een kleine kanttekening, deze magie had gerust wat langer mogen duren dan een half uurtje. Zonder meer hebben we echter in OLV kerk een ware ontdekking gedaan. Houdt deze artieste in het oog de volgende maanden, ze zal zeker en vast uw hart ook breken met haar indrukwekkende mooie stem. De onze lag de eerste keer, maar zeker niet voor het laatste,  deze avond aan gruzelementen op de kerkvloer.

Wat mij betreft, kon na deze wonderbaarlijke nachtegaal de avond niet meer stuk. An Pierlé deed er met haar uitzonderlijke set nog een paar schepjes bovenop. De goedlachse artieste, ze had er duidelijk zin in, bezorgde ons al vanaf de eerste twee songs een waar kippenvelmoment. Bijgestaan door twee dames op een orgel, een drummer die kon toveren met zijn percussie en een keyboard speler, die van tijd tot tijd zijn instrument liet klinken als een echt kerkorgel, ontstond zowaar iets onbeschrijfelijk moois. Ademloos keken en luisterden we naar dit schouwspel van licht en geluid, dat we niet anders kunnen omschrijven als onaards. An gooitdeniet alleen haar engelenstem en talent als pianiste in de strijd. Ze beschikt bovendien over een hoge dosis charisma en grapte tussen de emotionele nummers door met publiek en mede muzikanten. Die ene moment doet ze je lachen, de andere pink je een traan weg. Zoals bij het wondermooie Certain Trains of The Golden Dawn waarbij we in tranen dit schouwspel aanschouwden. Spelende met emoties, blijft An en haar gezelschap ons hart tot de heel gevoelige snaar dieper en dieper raken. Tot we, compleet ver verwijderd van deze harde realiteit rondom ons naar een sprookjesachtige wereld worden doorverwezen.

We gaven het al aan, naast de wondermooie muzikale omlijsting is An ook een ware entertainer die soms grapjes uithaalt met het publiek, of hen door een kwinkslag aan het lachen brengt. Haar grappige opmerking dat ze ''in vergelijking met tien jaar geleden, wat grammetjes is bij gekomen'' - we vragen ons af waar? - zorgde voor heel wat hilariteit. Bovendien mocht er ook wat actie en plezier worden gebracht. Tijdens There is No Time. werden twee koppels, die met elkaar innig mochten dansen, enkele 'fans die der aanbidding op de knieën mochten gaan voor An en haar gevolg' en een jonge fan op het podium geroepen. Ondertekende ging samen met een collega reporter graag op die uitnodiging in. Ik hoop alleen dat mijn echtgenote met dit niet te kwalijk neemt.

Na de regulaire set bedankt ze alle aanwezigen, door zich naar elke kant van het 'podium' - eigenlijk was dit gewoon de plaats in de kerk waar het altaar staat - te begeven. Echter, wij moeten An en haar gevolg bedanken voor deze uiterst magische, indrukwekkende en adembenemende mooie avond. In de bisronde kregen we nog een laatste kijk in die sprookjeswereld die An Pierlé ons aanbiedt. Het emotioneel gebrachte Such A shame, met haar bandleden die haar vocaal bijstaan, is de kers op de taart die ons naar hogere sferen brengt waar we eigenlijk al de gehele avond vertoefden. Tijdens de treinrit, op weg naar huis, was ik nog steeds in hogere sferen. Ver van de realiteit rondom mij. Alsof de Heilige Geest op mij was neergedaald, in de vorm van één onaardse mooie Engel uit de Hemel. Bedankt An en Jérôme voor deze onvergetelijk trip naar het Paradijs.

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!