Review Amenra - Amen & Beyond @ Vooruit

Datum: 
zondag, 19 mei, 2019

Zondagavond, een uitverkochte Vooruit en Amenra. Een perfecte afsluiter van het weekend.

Na enkele optredens in de VS en Australië zet Amenra terug voet aan grond in België. Na hun passage op Groezrock was het nu de beurt aan de Gentse Vooruit. Dit optreden was een deel van het concept dat frontman Colin H. van Eeckhout samen met Barbara Raes op poten heeft gezet nl. Amen & Beyond. Een project dat draait rond afscheid, de dood, offers, zorg en pijn. En laat nu dit een onderwerp zijn die Amenra en in het bijzonder Colin heel goed ligt.

Ook daarom hadden de supportacts niet direct met metal te maken. Body Of Reverbs mocht de avond aftrappen. Tattoo artist/geluidskunstenaar Michele Servadio tatoeëert live on stage waarna een geluidkunstenaar geluid van de naalden opneemt en door een sampler haalt. “Slachtoffer” van dienst was Amenra’s frontman Colin.

Daarna was het de beurt aan Pan Daijing, een Chinese maar in Berlijn verblijvende creatieve duizendpoot, die haar rauwe, krachtige en ondoorgrondelijke techno door de concertzaal van de Vooruit stuwde, voorzien van een Oosters geïnspireerde stempel.

Toen het logo van Amenra op het podium geprojecteerd werd en de lichten doofden, werd het muisstil in de zaal. Eén voor één kwamen de muzikanten het podium op en na een lange intro vervoegde Colin de groep om hun duister spektakel op de zaal los te laten. En dit voor anderhalf uur van opbouwen, lossen en weer verwoesten. Het is een vast ritueel bij Amenra. Vermorzelende riffs, knetterende drums en de vocals van Colin die elke keer (die naar gewoonte met de rug naar het publiek staat) weer worstelt en klauwt met zijn demonen en de ziel uit zijn lijf schreeuwt.

Vanaf de eerste noten deinsden de hoofden van het publiek collectief mee op het ritme van deze post-metalband. De songs uit hun setlist waren mooi verdeeld over de albums Mass 3 tot Mass 6 en om alles nog een extra dimensie te geven werd alles gecombineerd met prachtige visuals. Uiteraard even mysterieus en zwartzielig als de band zelf. Dit alles maakt een optreden van Amenra tot een totaalspektakel en de die hard fans weten dat je je moet laten meevoeren met de intensiteit van Colin en zijn kompanen. Zo duister als ze opkwamen, zo abrupt verdwenen ze terug, tot we enkel terug het logo van de groep zagen.

Al 20 jaar is Amenra een begrip in de Belgische (en ver daarbuiten) metalscène en zondagavond hebben ze terug bewezen dat ze dat nog lange tijd gaan blijven.

Setlist:

  • The Pain It Is Shapeless
  • Plus Près De Toi
  • Razoreater
  • Dodenakker
  • A Solitary Reign
  • Ter Ziele
  • Am Kreuz
  • Dearborn and Buried
  • Boden
  • Diaken
Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!