Review cd releaseparty Primal Creation @ JH De Route

Datum: 
zaterdag, 10 juni, 2017

Onlangs namen we het debuutalbum van Primal Creation, Demockracy, onder de loep. De band timmert sinds 2014 aan de weg en bracht eerder een EP op de markt getiteld The Struggle. Met het nieuwe full-length album onder de arm, is Primal Creation klaar om de podia te veroveren. Op 10 juni stelde Primal Creation deze nieuwste schijf voor in een goed volgelopen JH De Route te Eeklo. Ze brachten voor de gelegenheid enkele bevriende bands mee, Martian en Shifter.

Martian brengt instrumentale heavy metal/thrash metal. De band kreeg heel wat respons vanuit de zaal, die al goed gevuld was voor het eerste optreden. Met drie kwartier vertraging bracht Martian een sterke set boordevol vlijmscherpe, vaak lang uitgesponnen gitaarriffs en drumsalvo's die wel degelijk door merg en been gingen. Echter had de band toch een paar songs nodig om iedereen over de streep te trekken. Instrumentale thrash en heavy metal komen we ook niet elke dag tegen. Het gemis van een vocale aankleding, doet in eerste instantie toch wat de wenkbrauwen fronsen. Echter, elk van de muzikanten in deze band bespelen hun instrumenten op een technisch hoog niveau. Iets wat ons later de avond nog een paar keer zou opvallen trouwens, want elk van de bands op deze release avond deden hun ding op een enorm hoog niveau. Martian bewezen, vooral dan naar het einde van de set, ook met een puur instrumentale set het publiek te bekoren Toch een band om in het oog te houden. Voor wie houdt van puur instrumentale metal, een sterke aanrader.

Hoewel de band Shifter pas is ontstaan in juni vorig jaar, bestaat deze band uit muzikanten die ondertussen de klappen van de zweep kennen. Elk van de bandleden komen uit alle uithoeken van het metal gebeuren, wat er dan weer voor zorgt dat we een uitgebreid pallet aan muziekstijlen voorgeschoteld krijgen. Hun muziek in een hokje duwen is daardoor onmogelijk. Op het evenement 6 jaar ELPEE wisten ze ons al te overtuigen met een gedreven set die letterlijk aan de ribben bleef kleven. In JH De Route zagen we wederom een band die met veel 'goesting' hun ding stond te doen. Er was niet zoveel plaats op het kleine podium om echt voluit te kunnen bewegen. Door die beperkte bewegingsvrijheid, ging de staander van de microfoon soms tegen de grond. Of waren de gitaristen nagenoeg verplicht op hun plaats te blijven staan.

Shifter liet dat niet aan hun hart komen, en bouwde wederom een ijzersterk metalfeestje. Elk van de muzikanten bespelen hun instrument op een hemels hoog niveau, maar gelukkig zorgt dit niet voor een routineklus. Deze band straalt een spelplezier uit van jonge wolven in het vak, gecombineerd met de ervaring van oude rotten in datzelfde vak. Naast de vocale capaciteiten van de heel bewegelijke frontman, waren we bovendien onder de indruk van de meesterlijke gitaar/basriffs tot knallende drumsalvo's, die letterlijk door merg en been leken te gaan. Songs als Blinded By Fear, Days of Lies, Black Mirror zijn in ieder geval ijzersterke songs, maar worden live naar een nog hoger niveau opgetild.

Hoewel ze het deze keer toch iets moeilijker hadden om een wat uitgedunde zaal over de streep te trekken, zette Shifter wederom een ijzersterke set neer. Waarop stilstaan onmogelijk was. Shifter is op het podium vooral een brok energie die voortgestuwd door een charismatische en heel goed bij stem zijnde frontman, die de aanhoorder meesleurt in die maalstroom, tot iedereen murw is geslagen.

Setlist:

 • Fear the Enemy
 • Digital Psychopath
 • Black Mirror
 • North of the Wall
 • Blinded By Fear
 • Days of Lies
 • Absolute Zero
 • Hollow

Dat eigenlijk iedereen was gekomen voor Primal Creation, dat bleek al toen de zaal plots compleet vol was gelopen tot tegen de toog. Nu, het was een redelijk kleine zaal, wat de intimiteit ten goede kwam. Het zorgde voor nog meer interactie tussen band en fans. Al vrij vlug bleek dat iedereen er zin in had om hier een zwaar thrash metal feestje te bouwen. Al vanaf de eerste songs als The Mockracy en Await the Trap, twee songs uit dat debuut, werd de lat enorm hoog gelegd. Niet alleen vocaal, ook instrumentaal viel ons op dat elk van de muzikanten op een hoog niveau hun ding staan te doen. Echter werd dus vooral een feestje gebouwd, er was totaal geen sprake van een routineklus en zomaar lukraak de songs van Demockracy spelen en wegwezen. Integendeel zelfs!

Er was ook plaats voor de songs uit de eerder genoemde EP. Covering Blackness  en Inner Struggle werd dan ook gebracht met een even grote gedrevenheid als die nieuwe nummers. Frontman Koen sprak bovendien voortdurend zijn dankbaarheid uit en ontpopte zich dan ook tot een klasse-entertainer. In samensmelting met snoeiharde riffs tot baslijnen, die daadwerkelijk sneden als scherpe scheermesjes en gerugsteund door drumsalvo's als kanonskogels, ging het dak er vrij snel af in het jeugdhuis. Al na de eerste twee songs ontstond een moshpit, en dat zou niet meer stoppen tot het einde van de set. Er was zelfs plaats voor een cover: People of the Lie (van Kreator). Dat werd ook laaiend enthousiast werd ontvangen.

De combinatie van een uitzinnig publiek en een band die zowel instrumentaal als vocaal dat publiek warm onthaalde, zorgde ervoor dat iedereen van vooraan tot ver naar achter compleet uit de bol ging. Naast de plaat integraal brengen, al dan niet in de volgorde zoals op de schijf staat, brengt Primal Creation de soort thrash metal waar het om te doen is. En dan hebben we het niet enkel over de technische kant van de zaak. Vooral zag je een band op het podium die enorm veel spelplezier uitstraalt en dat zorgde voor een wervelend thrash metal feest.

Setlist:

 • The Mockracy
 • Await the Trap
 • Lost Cause
 • Covering Blackness
 • Cast the First Stone
 • People of the Lie (Kreator)
 • Memories..
 • ...Of Diminishing Returns
 • Inner Struggle
 • Retain the Fight
 • Emperor
 • Good Riddance
Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!