Review Cowboys & Aliens @ Daverlo Brugge - Stoner rockers vieren eindelijk 25-jarig bestaan

Datum: 
zaterdag, 30 april, 2022

Naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van stoner rock band Cowboys & Aliens werd er al in 2021 geprobeerd om een jubileumconcert op poten te zetten. Helaas strooide COVID roet in het eten. Maar op zaterdagavond 30 april 2022 was het eindelijk zover. De Bruggelingen konden in het aangename zaaltje van Daverlo en voor slechts 5 euro entree zo’n 250 toeschouwers lokken die graag mee wilden vieren. GigView celebreerde uiteraard ook mee.

Zonder voorprogramma maakte Cowboys & Aliens er een avondvullende set van 1 uur en 50 minuten van, waarin een mooi carrièreoverzicht werd gemaakt. Geopend werd er met de nieuwste song Morbid Orbit die vorig jaar op Alcatraz al een goede indruk liet en de voorbode is van een nieuwe cd waarvoor een releasedatum ergens in het najaar van 2022 vooropgesteld staat bij Polder Records.

Tijdens deze speciale verjaardagsset viel op dat naast de huidige bezetting (zanger Henk Vanhee, gitarist John Pollentier as usual met een zonnebril op zijn hoofd, drummer Peter Gaelens en bassist Tom Neirynck) ook enkele voormalige leden hun opwachting maakten. Zo zagen we bassisten Dany Gheneys en Kris Vandekerckhove, evenals gitarist Antony Menne op het podium verschijnen voor een gesmaakte contributie. Oud-leden Peter Iterbeke (gitaar) en Mario Goossens (drums), beiden betrokken bij het album ‘Language Of Superstars’, waren helaas te drukbezet. Het leuke aspect aan de bijdrage van de vroegere bassisten en gitarist was dat er ook enkele al lang niet meer gespeelde songs uit de vergetelheid werden gehaald, bijvoorbeeld Hit The Ceiling en After Sun And Rain van het debuut ‘League Of Fools’ (1997) en Simple Things van de schijf ‘Love Sex Volume’ (2002). Specialleke was ook dat de track Glory 1891, een liedje geschreven als hulde aan Club Brugge, nog eens vanonder het stof werd gehaald.

Naast de reeds vermelde songs was er vanzelfsprekend de nodige aandacht voor gekende liedjes van de albums ‘A Trip To The Stonehenge Colony’ (2000), ‘Language Of Superstars’ (2005) en ‘Horses Of Rebellion’ (2019), plus een paar tracks van de EP’s ‘Sandpaper Blues Knockout’ (2011) en ‘Surrounded By Enemies’ (2013). Daarvoor verwijs ik naar de setlist onderaan deze review. Alle betrokkenen hadden duchtig gerepeteerd en dus viel er geen valse noot op te merken. Gepaard gaande met een fraaie geluidsbalans was het genieten van al dat moois. En wat een begenadigd zanger blijft die Henk toch. Als er dan toch een kritische opmerking is: waarom werd er bij deze gelegenheid geen cover van Kyuss gespeeld zoals we Cowboys & Aliens al zovele keren hebben weten doen? Ach, dat is slechts een voetnoot, want we kijken al reikhalzend uit naar die nieuwe cd.

Setlist:

 1. Morbid Orbit
 2. Soaking
 3. Blow Your Past (To Smithereens)
 4. Two Times A Man
 5. Hit The Ceiling
 6. After Sun And Rain
 7. Share The Goods
 8. Sheep Bloody Sheep
 9. Refuse
 10. It’s Not The Booze
 11. Let Me Walk U Home
 12. Moving Target
 13. Language Of Superstars
 14. Another Fine Display
 15. Waiting At The Gates
 16. Surrounded By Enemies
 17. Simple Things
 18. Ghost In My Speaker
 19. Glory 1891

BIS

20. Question Vs Answer

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!