Review Cradle of Filth @ Trix

Datum: 
donderdag, 29 oktober, 2015

Cradle of Filth is op tournee met het nieuwe album 'Hammer of the Witches' onder de arm. Zo kwamen ze langs in Trix in Antwerpen samen met Ne Obliviscaris en de Belgische band Saille.

Saille speelt rauwe black metal en doet dat als kleine Belgische band lang niet slecht. Ze waren ongetwijfeld als lokale support band aan de line-up toegevoegd, aangezien Dani Filth hen niet leek te kennen toen hij de support bands bedankte. Een half uurtje mochten ze voor het aanwezige publiek openen, gevolgd door Ne Obliviscaris. Zij bleken na hun passage op Graspop Metal Meeting heel populair te zijn, zo staken verschillende mensen hun handen in de lucht toen de band vroeg wie hen daar gezien had. Met hun doomy black metal met hier en daar een melodische inval wisten ze velen te overtuigen. De toevoeging van viool aan het geheel gaf het een apart geluid dat niet alledaags is, wat het dus interessant maakt en hen onderscheidt van andere bands.

Iedereen was natuurlijk gekomen voor de hoofdact Cradle of Filth. Een blik op het publiek zei genoeg, de vele t-shirts en truien met de befaamde covers van de Cradle of Filth albums spreken boekdelen. Een groot projectiescherm stond opgesteld achteraan het podium waarop verschillende beelden te zien waren van onder andere de albumcovers en fragmenten uit videoclips, alsook het brandende logo van de band. Aan weerskanten stond een groot kruisbeeld met daaraan een skelet, een knap gemaakt attribuut die de setting op het podium compleet maakte.

Cradle of Filth is altijd afwachten. Muzikaal is de band altijd goed, maar vaak hangt veel af van de screams van zanger Dani Filth. Zou het deze avond goed zijn, zo goed als dat deze zomer was op Graspop Metal Meeting? Daar gaf Cradle of Filth in de marquee als afsluiter op de laatste dag immers een fantastisch optreden. Een nokvolle tent, een sfeer die je onmiddellijk in het geheel opzoog en de ene song die erop losbeukte na de andere. Deze avond echter zat de Trix jammer genoeg lang niet zo vol en had de band nie hetzelfde effect als toen.

Cradle begon sterk met oude hit Cruelty Brought Thee Orchids en het nieuwe Blackest Magick in Practice, gevolgd door Lord Abortion en de laatste single Right Wing of the Garden Triptych. Maar halverwege leek het wat te verslappen en meer in hetzelfde te vervallen. De band speelde nochtans strak, Dani Filth was vrij toonvast en wisselde goed tussen grunts en hoge screams en ook toetseniste Lindsey Schoolcraft wist zoals altijd indruk op te wekken met haar zanglijnen, die onmiskenbaar ook volledig deel zijn geworden van Cradle of Filth. Maar de sfeer leek niet optimaal, ondanks de drie moshpits die er kwamen, steeds op verzoek van de exentrieke zanger, die voor de gelegenheid gekleed was als demon met hoorns op zijn hoofd.

De bisronde echter bracht Cradle of Filth terug naar een hoogtepunt. Bisronde is misschien een groot woord, met maar liefst vijf nummers kunnen we beter spreken van het tweede deel van het optreden. Daarin kwamen nog enkele kleppers aan bod zoals het nieuwe Yours Immortally, de korte versie van Nymphetamine en het meezingbare Her Ghost in the Fog. Indien Antwerpen luid genoeg was naar Dani’s zin kregen ze na dat nummer nog een extraatje. Of Antwerpen daadwerkelijk luid genoeg was of niet (we betwijfelen het zelf een beetje), de avond werd afgesloten met de oldie The Forest Whispers My Name. Cradle of Filth sloot hiermee een veelzijdige setlist af, maar heeft al beter weten te presteren in ons land. We denken dromerig terug aan bijvoorbeeld ook Filth Fest in Trix zoveel jaren terug. Daar bliezen ze met hun energieke setlist iedereen omver.

Bekijk ook het volledige fotoverslag.

De setlist:

 • Heaven Torn Asunder
 • Cruelty Brought Thee Orchids
 • Blackest Magick in Practice
 • Lord Abortion
 • Right Wing of the Garden Triptych
 • Malice Through the Looking Glass
 • Deflowering the Maidenhead, Displeasuring the Goddess
 • Queen of Winter, Throned

Bis:

 • Walpurgis Eve
 • Yours Immortally…
 • Nymphetamine (Fix)
 • The Twisted Nails of Faith
 • Her Ghost in the Fog
 • The Forest Whispers My Name
Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!