Review Cyclone @ Cinema Aalst - Warm up show met veelbelovend nieuw materiaal

Datum: 
zaterdag, 15 april, 2023

De sympathieke peren van Rock ’n Load Concerts organiseren al meer dan vijftien jaar undergroundconcerten in de ruime regio rond Aalst. Op zaterdag 15 april 2023 organiseerden ze samen met vzw Hambiance (beiden ook betrokken bij het succesvolle Oilsjt Omploft) in zaal Cinema aan de Oilsjterse Hopmarkt een optreden van de legendarische Belgische thrash metalband Cyclone, samen met de H8000-glorie Liar en extra voorprogramma’s Sanity’s Rage uit Vlaams-Brabant en local heroes Piron. Ruim op voorhand waren de driehonderd-tal tickets uitverkocht maar GigView mocht erbij zijn.

Als opener draafden dus de Ajuinen van het melodieuze hardcore-vijftal Piron op. Zonder enige schroom presenteerde men zich aan de toekomende toeschouwers. Zanger Jurgen, die uiterlijk enige gelijkenissen vertoont met Alex Agnew, ging na enkele songs de zaal in om daar te blijven zingen. Op een gegeven moment kwam er vocale bijstand van Els, een gekende dame uit de hardcorescene die ook reeds guest vocals zong bij Reject The Sickness en van een fan die het refrein van de Comeback Kid-cover die gebracht werd meebrulde.

De volgende act die aantrad was Sanity’s Rage. Dit vijftal bestaat al sedert 2002 en staat garant voor een degelijk potje thrash metal in de stijl van bijvoorbeeld de Bay Area-bands Exodus en Death Angel. De hoofden in de zaal knikten keurig mee en als orgelpunt van de set was er de oersong Sanity’s Rage.

Als special guest mochten de H8000-boegbeelden van Liar acte de présence geven. De vijf West-Vlamingen, waaronder zanger Hans en gitarist Josh (ook gekend van Congress en King Hiss), deden de temperatuur in de goedgevulde zaal stijgen met hun brutale hardcore/metalcore. De ambiance werd geïllustreerd door violent dancing en een moshpit.

Sedert 2019 treedt de reïncarnatie van Cyclone, waarin enkel zanger Guido en gitarist Stefaan oudgedienden zijn, regelmatig opnieuw op. Ter voorbereiding van hun aantreden op het Duitse festival Keep It True op zaterdag 22 april speelde de Vilvoordse/Aalsterse band deze warm up show. Met Martin Furia (onder andere bekend van Bark en Destruction) als geluidsman werd er een killer sound neergezet. De twee oude krijgers Guido en Stefaan, omringd door de jonge veulens Vincent (bas), Gabriel (drums) en Kevin ‘Pablo’ (gitaar), speelden een strakke set waarbij de krachtige stem van Guido en de messcherpe solo’s van Pablo, die recent nog toerde met Schizophrenia, opvielen. Een strakke set waarbij uiteraard de krakers van de twee albums ‘Brutal Destruction’ en ‘Inferior To None’ ruimschoots aan bod kwamen (enkel The Call Of Steel werd deze keer niet gespeeld), maar waarin ook ruimte was om eindelijk eens nieuw materiaal voor te stellen. De trouwe fans werden getrakteerd op twee onuitgegeven songs: Where Death Rules, dat nog dateert uit de oude periode maar nooit op plaat verscheen, en I Fear Myself, een gloednieuwe track. Geloof me vrij als ik zeg dat beide liedjes van bij de eerste beluistering naar de keel grijpen en veelbelovend zijn voor een nieuwe release van Cyclone die er binnen x aantal tijd zit aan te komen.

Na een concert van 70 minuten, waarin de ene thrash-granaat na de andere werd gelanceerd, waren er enkel tevreden gezichten bij zowel de band, hun entourage als het publiek. Bijzondere vermelding ook voor de Amerikaanse fan die speciaal overgevlogen was voor dit optreden. Cyclone speelt overigens in september dit jaar op het Blades Of Steel Metalfest in Madison, Wisconsin. Vergeet immers niet dat van ‘Brutal Destruction’ (destijds gereleased door Roadrunner Records) wereldwijd zo’n 100.000 exemplaren verkocht werden, waarvan een groot deel in de VS. Maar ga eerst Cyclone zien op Graspop als de band daar een tent aan flarden speelt.

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!