Review Emmure @ Tivoli Vredenburg

Datum: 
donderdag, 25 april, 2019

We moeten er soms wat voor over hebben voor onze concerten. Halverwege de werkweek, op woensdagavond stond Emmure geprogrammeerd in de Utrechtse Tivoli Vredenburg. Als support brachten ze enkele veel belovende bands mee. Het beloofde een race tegen de tijd te worden aangezien de deuren daar openden om 18:15 en we pas om goed 16:00 konden vertrekken vanuit Lier. Met de avondspits en het regenweer hielden we ons al klaar voor een helse rit. Gelukkig verzachtte de muziek van de bands die we gingen aanschouwen het leed. 

Gelukkig voor ons had de openingsband Alpha Wolf een beetje vertraging waardoor we deze opkomende band hun volledige set konden meepikken. We waren namelijk maar pas gearriveerd en moesten onze camera's nog omhangen. Alpha Wolf was een uiterst aangename verrassing en een leuke eerste kennismaking met deze Australische youngsters. Nu kennen we al enkele andere Australische metalcore bands die bulken van het talent, denk maar aan Polaris of het immens populaire Parkway Drive. Dit talent merken we ook bij Alpha Wolf en kunnen we zeggen dat we een mooie toekomst voor deze band zien, het zal niet de laatste keer zijn dat we deze band aan het werk zullen zien. Met hun meer dan degelijke set konden ze ons al zeker overtuigen. De band heeft reeds 1 full-album uitgebracht, Mono, uit 2017 en bracht onlangs hun nieuwste EP Fault op de markt, zeker het beluisteren waard.

Het persoonlijke hoogtepunt van de avond kwam er dankzij Fit For A King, die hier een geweldige performance ten berde brachten. Zanger Ryan Kirby beschikt over fenomenale unclean vocals en dat die live ook indrukwekkend overkomen konden we vanavond meermaals aanhoren. Denk maar aan de bulderende outro van Backbreaker die live zowaar nog langer leek te worden aangehouden. De set was voornamelijk gevuld door nummers van hun in 2018 uitgebrachte 'Dark Skies' zoals de eerste single hieruit Tower Of Pain, Shattered Glass, The Price Of Agony en Anthem Of The Defeated. Uit hun vorige album 'Deathgrip' werden Pissed Off en Deathgrip, dat ze opdroegen aan Emmure, gespeeld. Onze avond kon al niet meer stuk en er kwamen nog drie bands de zaal vullen met knallende riffs en bulderende breakdowns.

Volgende band op de affiche was het Canadese Obey The Brave, een leuke internationale bedoening hier dus en dan komt er zo dadelijk nog een Franse band aan. Maar eerst dus Obey The Brave, die het publiek snel naar hun hand kregen met hun hardcore en harde punksound. Veel had natuurlijk te maken met de populariteit van Despised Icon zanger Alex Erian. Het laatste album van de band dateert al van 2017, 'Mad Season', we kunnen enkel maar hopen dat hier snel een vervolg aan wordt gebreid want de fans zijn er klaar voor. 

Om terug te vallen op het internationale karakter van de avond konden we genieten van het Franse Rise Of The Northstar, met hun maskers en outfits die het midden hielden tussen ninja's, samoerai en karateka's. Het was niet de eerste maal dat we deze band aan het werk zagen. Die eerste maal was op Hellfest Open Air in 2018 en toen maakten ze een zeer goede indruk. Dit doen ze nog eens over op deze avond, natuurlijk is er een verschil tussen een openlucht performance bij zomerse temperaturen en een kleine zaal maar dat kon zeker de pret niet drukken. Met al die Japanse kledij en symbolen op het podium vergeten we soms dat het een Franse band is en geen Japanse. De band brengt ons een uitstekende mix van hardcore, metalcore, punk en thrash metal doorspekt met Japanse popculture invloeden. De energie spat er vanaf op het podium en dat heeft ook zijn invloed op de beweging in de zaal. De Nederlanders hier bouwen maar al te graag een feestje met onze zuiderburen. Here Comes The Boom om het met één van hun songs te zeggen. Beluister zeker hun meest recente album 'Legacy Of Shi', het is zeker de moeite en hou ook de GigView pagina in de gaten, een review van dit album is komende.

Headliner vanavond was natuurlijk het Amerikaanse Emmure. De band van en rond Frankie Palmeri mogen we wel stellen nadat in 2015 de hele band hem toen achterliet. Een nieuwe band heeft zich al enkele jaren gevormd rondom deze charismatische frontman die altijd aan de merchandise stand klaarstaat voor een babbeltje met de fans. 'Look At Yourself' is al enkele jaren oud en dus wordt het wat ons betreft toch tijd voor wat nieuw werk want Emmure heeft ons altijd wel weten te bekoren. De deathcore die de band ons voorschotelde met daar doorheen wat metalcore en rappende vocals die dan weer meer de nu-metal invloeden bovenhalen weten altijd wel een feestje op gang te trappen. Doe daar nog een overvloed aan breakdowns bij en de armen en benen vliegen vrolijk in het rond. De fotografen werden wel op de proef gesteld met flitsende stroboscopische lampen en weinig 'normale' podiumverlichting maar we staan ons mannetje wel. zoals wel vaker is het niet altijd een sinecure om een setlist vast te krijgen maar we meenden wel You Asked For It waar de band mee opende, Shinjuku Masterlord, Natural Born Killer, Smokey, Ice Man Confessions, Russian Hotel Aftermath en Torch te herkennen waardoor we bijna het volledige Look At Yourself album te horen kregen. De batterijen waren weer volledig opgeladen en konden we moe maar voldaan terug huiswaarts keren voor de tweede helft van de werkweek. Afsluiten zoals de avond begon met de bands van deze avond knallend door de speakers.

Bekijk ook het photo report.

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!