Review Ensiferum + Ex Deo + Wind Rose @ De Kreun

Datum: 
maandag, 30 april, 2018

Maandagavond vormde Kortrijk het strijdtoneel van de Path To Glory tournee. Zowel Ensiferum, Ex Deo als Wind Rose stonden geprogrammeerd in concertzaal De Kreun. Elk van deze groepen kwam vorig jaar met een nieuw studioalbum voor de dag. Dat de aanwezigen op heel wat recent werk zouden getrakteerd worden, stond dan ook buiten kijf. De eer om het publiek op te warmen viel te beurt aan het Italiaanse Wind Rose. Het was aan Ex Deo en uiteraard de Finse vikings van Ensiferum om  het dak van de zaal er te doen afgaan.

 

We kunnen ongetwijfeld niet de enigen zijn die nog nooit van het Toscaanse Wind Rose hadden gehoord. Dit folkmetal combo gaat nochtans al enkele jaren mee. De groep zag in 2009 het levenslicht en heeft reeds drie studioalbums onder de arm. De vorig jaar verschenen plaat Stonehymn vormt het laatste wapenfeit van de Italianen. Wegens interviewverplichtingen konden we de openingsgroep slechts heel kort aan het werk zien. Opvallend was dat de zaal al meer dan aardig was gevuld toen Francesco Cavalieri en co. hun ding deden. Meer nog: zelden zagen we een opener zo enthousiast onthaald worden als Wind Rose. De theatrale folkmetal van de groep zal niet iedereen kunnen bekoren. Wie echter voor Ensiferum naar Kortrijk afzakte, heeft er met Wind Rose zonder enige twijfel een ontdekking bij.

Net als Wind Rose beschikt Ex Deo over drie albums aan materiaal om uit te putten. Met The Immortal Wars maakte de Romeinse themagroep onder leiding van Maurizio Iacono (Kataklysm) vorig jaar diens wederoptreden. De albumhoes van deze meest recente langspeler viel overigens in de vorm van een gigantische backdrop op het podium te bewonderen. Als Romeinse gladiatoren – compleet uitgedost in gevechtsuitrusting – betraden de leden van Ex Deo de bühne. Enkel bassist Dano Apekian – die wegens omstandigheden naar Canada moest terugvliegen - kon niet present tekenen. Een epische intro galmde door de zaal tot wanneer zanger Maurizio diens strot opentrok. Het publiek werd getrakteerd op een kort maar intens spektakel. Van de laatst uitgebrachte plaat werd onder meer The Rise of Hannibal gebracht. Ook I, Caligvla en The Final War (Battle of Actium) passeerden de revue. Naar het einde van de set toe was het de beurt aan The Final War. Dit nummer werd ingeleid middels een mooi compliment aan het adres van de aanwezigen. Dat de Belgen ten tijde van de oude Romeinen tot de meest dapperen werden gerekend was zanger Maurizio niet ontgaan. Het machtige Romulus – titelnummer van het debuutalbum – werd als afsluiter ingezet. Het mocht dan maar een vijftigtal minuten duren, eventjes waanden we ons toeschouwers in het Colosseum en was Kortrijk “Caput Mundi”.

De vele toeschouwers gehuld in een t-shirt van de Finse groep logen er niet om, Ensiferum was zonder twijfel de publiekstrekker van de avond. De enthousiaste menigte genoot met volle teugen van de opzwepende folkmetal. Kwamen onder meer aan bod: King of Storms, Wanderer, In My Sword I Trust, For Those About to Fight for Metal en Way of the Warrior. Dit laatstgenoemde nummer werd overigens ingeleid door een instrumentaal stukje Number of the Beast (Iron Maiden). Je hebt het ervoor of niet. één ding is echter zeker: deze vikings weten hoe ze een heidens volkfeestje moeten bouwen!

 

Categorie: