Review Epica + Eluveitie @ l'Aeronef

Datum: 
maandag, 9 november, 2015

Wie Epica en Eluveitie live wilde zien had twee opties: wachten tot Epic Metal Fest op zondag 22 november of net de grens oversteken en naar l'Aeronef gaan in Rijsel (Lille). Al wie daar aanwezig was, had na de optredens door dat dit een uitermate goede keuze was.

L'Aeronef in Rijsel is een grote zaal midden in het centrum van de Franse stad. Heel wat Belgen waren ook van de partij omdat dit maar net over de grens ligt. Frankrijk, België en ook Nederland werden deze avond herenigd met muziek. Epica, Eluveitie en hun support band Scar Symmetry zorgden voor een muzikaal hoogtepunt.

Scar Symmetry mocht de spit afbijten. Ze zijn een melodic death metalband die al enkele jaren meegaan. Ze brengen album na album uit en timmeren hard aan de weg vooruit. Op cd klinkt het allemaal niet slecht maar ook niet speciaal, live hier deze avond hetzelfde. Mogelijks stond het geluid niet goed afgestemd waardoor zowel de muziek als de vocals niet ten volle tot uiting kwamen. Nochtans zou het geheel best wel indrukwekkend kunnen zijn, de combinatie van twee zangers met elk hun stijl van zingen kan tot veel variatie leiden. Met hun hit The Illusionist sloten zij hun set af. Leuk weetje: in de beginjaren van de band werd dit nummer gewoon door één zanger gezongen die perfect kon wisselen tussen clean en harsh vocals. Sinds zijn vertrek heeft de band twee zangers nodig om hem te vervangen. Het is dan ook niet meer hetzelfde, zo bewees het einde van dit nummer.

Eluveitie speelde een co-headliner optreden, dat betekent een uitgebreide setlist inclusief bisnummer. Eluveitie is razend populair en dat was te merken aan het publiek. Zingen, springen, dansen, headbangen, moshen en crowdsurfen, het kon en was er allemaal. De folk metalband uit Zwitserland schoot dan ook explosief uit de startblokken met King, een snel nummer van het laatste album 'Origins', opgevolgd door Nil en Thousandfold, stuk voor stuk nummers waar je niet kan bij blijven stilstaan.

De band bracht een gevarieerde setlist. Sinds Anna met de laatste twee albums haar stem meer gebruikt, kan Eluveitie ook live zachtere nummers brengen. Call of the Mountain (dat in het Frans werd gezongen) en Alesia, alsook haar solo bijdrage aan het optreden waren hier het bewijs van. Deze rustige nummer werden afgewisseld met bijvoorbeeld From Darkness, Neverland en Kingdom Come Undone, dat voor de nodige moshpits zorgde. Maar er kan ook gedanst worden op Eluveitie. Tegernako is een grote hit van de band en werd ook hier door iedereen gesmaakt. De band kwam nog terug nadat ze het podium afliepen om hun andere grote hit Inis Mona te spelen, waarmee l'Aeronef een laatste keer met Eluveitie feest vierde.

Het leek haast al alsof het hoogtepunt van de avond voorbij was. De temperatuur in de zaal schoot de hoogte in, misschien een geluk dat Epica hun pyro's niet gebruikte. Een leuk showelement, maar dat hebben de Nederlanders helemaal niet nodig om een uitstekend optreden te geven. Ze brengen nog steeds het in 2014 uitgekomen album 'The Quantum Enigma' aan de man, maar niemand die dat erg vindt, nieuwe nummers zijn heus nog niet nodig met de sterke nummers van dat album. Zo begonnen ze helemaal in het nieuw met de gebruikelijke intro Originem, waarop de bandleden een voor een opkwamen en het harde The Second Stone inzetten, gevolgd door The Essence of Silence. Al wie al warm was geworden van Eluveitie, zou geen afkoeling vinden bij Epica.

Epica koos voor een zware en gevarieerde setlist. Zowel oude nummers zoals Sensorium en Cry for the Moon als de recentere songs deden het allemaal goed. De mensen in l'Aeronef deden geduchtig mee, ze zongen en headbangden en in het midden was vaak een moshpit aan de gang, tot jolijt van gitarist/grunter Mark Jansen. Hij deed er vaak nog een schepje bovenop door het publiek nog wat meer op te jutten, maar ook de andere muzikanten, voornamelijk Coen Janssen met zijn draagbaar keyboard, hadden veel publieksinteractie. Zangeres Simone Simons is echter degene die vaak de show steelt en de aandacht van het publiek krijgt. De bevallige zangeres zong opnieuw als een nachtegaal.

Epica leek hun grootste composities te brengen. Unleashed, Martyr of the Free Word, The Obsessive Devotion en Design Your Universe zijn stuk voor stuk grootste, complexe nummers, maar de band beschikt over al het muzikaal talent dat ervoor nodig is om die ook live over te brengen. Ariën ‘the beast’ van Weesenbeek mocht een drumsolo doen als outro van een nummer, Coen Janssen op zijn beurt luidde de bisronde in door even in het ‘Hollands Frans’ het publiek aan te spreken en een korte keyboardsolo te spelen als intro voor Sancta Terra, très bien! Verder werd nog Unchain Utopia gespeeld en werd er zoals gebruikelijk afgesloten met het machtige Consign to Oblivion, een allerlaatste keer een losbarsting van energie en activiteit. Deze avond gaat mogelijks makkelijk de top 10 van 2015-concerten in. Wij kijken alvast uit naar Epic Metal Fest, waar alle drie deze bands opnieuw zullen spelen op Epica’s eigenste festival! See you 22 November in Eindhoven!

De setlist:

 • Originem
 • The Second Stone
 • The Essence of Silence
 • Sensorium
 • Chemical Insomnia
 • Unleashed
 • Martyr of the Free Word
 • Cry for the Moon
 • The Obsessive Devotion
 • Victims of Contingency
 • Design Your Universe

Bis:

 • Sancta Terra
 • Unchain Utopia
 • Consign to Oblivion

Bekijk ook het fotoverslag.

Tags: 
Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!