Review European Apocalypse Tour @ Ancienne Belgique

Datum: 
dinsdag, 4 december, 2018

Nadat onze noorderburen in Tilburg al de Apocalyps mochten ondervinden, deden Kreator, Dimmu Borgir, Hatebreed en Bloodbath Brussel daveren met hun komst naar de Ancienne Belgique.

Wat een package, wat een combinatie. De vier voorgenoemde bands zijn een voortrekker elk in hun eigen genre. Misschien vreemd om thrash metal, hardcore, black en deathmetal vlak na elkaar mee te maken, maar daar draait deze European Apocalypse Tour om: eenheid onder de metalheads. Het is een boodschap die elke band op zijn eigen manier of in hun eigen woorden in de aandacht zette.

De avond begon al extreem vroeg met de deuren open om 17:00 en de machtige deathmetalband Bloodbath om 17:45. Raak als werkmens maar eens op dat uur op tijd in Brussel. Gelukkig werkt ondergetekende in Brussel zelf en waren we net op tijd om de loeiharde start van deze avond mee te maken. Bloodbath is een naam die misschien niet alom gekend is. Het is dan ook meer een project dan een band. We gaan niet in detail treden wie in de band zit (ze hebben ondertussen aliassen als Lord Seth, Axe of Blakkheim) maar Opeth en Katatonia moet genoeg zeggen over de kwaliteit van de muzikanten. De zangers wisselen bij deze supergroep, op de laatste worp ‘The Arrow Of Satan is Drawn’ dat onlangs uitkwam is opnieuw Old Nick (Nick Holmes, Paradise Lost) te horen, net zoals op de magistrale voorganger Grand Morbid Funeral.

De band kwam onder een bloedrode gloed het podium op, gehuld in mantelkappen, en trad op voor een zaal voor minder dan een vierde gevuld. Een jammere zaak voor een band van dit kaliber, maar ze lieten het niet aan hun hart komen. Dat de band ook maar een half uur speeltijd kreeg was een regelrechte schande. Het moest dus snel gaan om hun nummers aan de man te brengen en het publiek te overtuigen. Met de nieuwe track Fleschmann vingen ze aan. De gorgelende grunts van Old Nick gingen alvast door merg en been en de gitaarriffs sneden door je vel. Van dat laatste album werden ook nog Bloodicide en Chainsaw Lullaby gespeeld. Maar de kenners genoten pas echt met krakers als So You Die of Outnumbering The Dead. Afsluiter Eaten kreeg zelfs de meerderheid van het publiek met de handen in de lucht. Dat eigenlijk iedereen er al zin in had was ook duidelijk aan de spontane moshpits en de eerste crowdsurfer van de avond.

Dan was het tijd voor een radicale verandering. De hardcore van Hatebreed stond in schril contrast met de logge deathmetal van Bloodbath. Een heel ander genre, een heel ander publiek. Waar bij de ene band je met je metgezel lekker stond te headbangen kreeg je al gauw een trap in de rug bij de andere band (for real). Ook de vele spartelende crowdsurfers die met hun armen en voeten geen weg wisten gaven de security een moeilijke tijd. We keken rond ons en zagen her en der toch enige frustratie van fans van de andere bands. Dat terzijde, Hatebreed speelde een heel energieke set, die zo goed als exact hetzelfde was als vorige passages in ons land. In een mum van tijd werd de moshpit geopend, riep zanger Jamey Jasta op tot een grote circlepit en waren de crowdsurfers niet meer te stoppen.

Het was Jasta die letterlijk de eenheid tussen metalheads uitsprak, ook hij begreep heel goed dat deze vier bands samen een niet alledaagse combinatie is. Hij loofde de andere bands en vroeg het publiek dat ook te doen. Het ene nummer volgde snel het andere op. Het leek haast alsof Hatebreed niet te stoppen was. Maar met I Will Be Heard en Destroy Everything kwam er toch een einde aan het optreden, waarbij de kolkende massa nog een laatste keer zich liet gaan.

Het contrast kon opnieuw niet groter met de opkomst van Dimmu Borgir. Norwegian black metal na hardcore? Het kon deze avond, het leek wel een soort indoor festivalletje, zoals Jasta ook liet verstaan. Net als Bloodbath heeft ook Dimmu Borgir een nieuw album uit, er is zelfs enigszins sprake van een come-back. Vorig jaar bracht de band na jaren stilte een live dvd uit om vervolgens dit jaar Eonian uit te brengen. De setlist bestond uit drie van die nieuwe nummers, die een hernieuwd Dimmu laten horen. Opener The Unveiling en Interdimensional Summit toonden meteen het symfonische element in hun black metal goed aan. De band werd welkom geheten door de vele fans die hen jaren hebben moeten missen. De nekspieren werden pas echt opnieuw op de proef gesteld met The Chosen Legacy en The Serpentine Offering. De band was in vorm! Muzikaal zat alles strak en Shagrath heeft nog steeds niet aan gruwelijkheid in stem en présence ingeboet.

Het was echter niet steeds de ultieme duisternis die we over ons geworpen kregen. De ‘symfonie’ overheerste met de passage Gateways - Dimmu Borgir, de ietwat ongelukkige periode van Abrahadabra.    Gelukkig werd met het einde bestaande uit Puritania, Indoctrination, PRogenies of the Great Apocalypse en Mourning Palace alles goedgemaakt.

De duisternis moest nog plaats maken voor Kreator. De Duitse thrashers staan aan de top van de Europese thrash metal en elk optreden staat garant voor een avondje uitleven. Dat was al vanaf de eerste noot het geval, met Enemy of God gingen de Duitsers van start, wat een knaller van een opener. De pit werd meteen in gang gezet. Het laatste album Gods Of Violence werd nogmaals in de spotlight gezet met de meeste songs in de setlist. Hail To The Hordes, Satan Is Real, Fallen Brother … Het zijn stuk voor stuk klassiekers geworden ondertussen.

Zanger Mille Petrozza weet hoe hij het publiek moet opjutten. Hij sprak voor- en achterban aan, tot de balkons toe om mee te doen. Met Flag of Hate zagen we opnieuw de grote vlag terugkomen waarmee hij stond te wapperen, het zijn feitelijk allemaal elementen die we de laatste tournee ook gezien hebben. Overige toppunten die we eruit halen zijn Phobia, Violent Revolution en afsluiter Pleasure to kill.

En zo zat een avond met voor ieder wat wils uit het stevige muzieksegment er op. Iets later dan normaal sloot de AB zijn deuren, wij hopen dat het hen geen last met nachtlawaai of overlast heeft opgeleverd, want de grondvesten moeten gedaverd hebben!

Bekijk ook het photo report.

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!