Review Evanescence - A Live Session From Rock Falcon Studio

Datum: 
zaterdag, 5 december, 2020

In tijden van covid-19 sprongen steeds meer bands op de -betalende- trein van livestream concerten. Zo ook Evanescence, die op 21 maart hun nieuw album The Bitter Truth gaan uitbrengen en daar hun fans al een inkijk in wilden geven, live vanuit de studio.

Locatie van de livestream was de opnamestudio van het nieuwe album, de Rock Falcon Studio in Nashville, Tennessee. Hoewel het woord 'live' in livestream met een korrel zou moet genomen worden, want ook hier was de hele uitzending al vooraf opgenomen. Niet erg, we kregen vooraf een heel persoonlijk interview voorgeschoteld met Amy Lee. Ze vertelde daar over het nieuwe album uiteraard maar ook over de covid-19 situatie. Zo kwamen we te weten dat voor Lee de muziek toch belangrijker is dan de teksten die ze schrijft, want dat is de basis van een song en daarop schrijft ze dan tekst. De muziek is de essentie. Het nieuwe album is opgenomen tijdens de coronacrisis die nog steeds hevig woedt in de Verenigde Staten, het was en is nog steeds een zware tijd voor iedereen. Maar juist omdat je nergens heen kan is het voor het songschrijven juist rustgevender, er is plots meer tijd om daarop ten volle te focussen. Maar het live optreden mist ze wel. Ze had ook meer tijd om haar op haar gezin te richten, ze koestert dit nauw samen zijn. Lee demonstreerde nog hoe ze te werk gaat met haar keyboard, kortom, een leuk voorafje aan het optreden.

De camera's werden verplaatst naar de studio. Daar zat elk bandlid mooi van elkaar afgeschermd en als we het goed hebben zat gitariste Jen Majura zelfs gewoon in thuisland Duitsland. We wisten niet goed wat te verwachten, uiteindelijk werd het een 45-minutenlange set met enkele nieuwe songs en de grote hits. Er werd van start gegaan met de nieuwe, melancholische song Wasted On You. Een zeemzoet nummer dat zachte rock combineert met de fragiele stem van Amy. Verder onthouden we vooral het populaire Going Under, een eerste hoogtepunt. Amy kreeg backing vocals van Jen Majura die ook een grote microfoon bij haar in de ruimte had. Ook het nieuwe Use My voice dat eerder nog werd gebruikt voor de verkiezingen werd gespeeld. Daarna hoorden we nog de grote klassieker Bring Me To Life. Helaas zonder de gekende mannelijke zang maar desondanks nog steeds een knaller van formaat. In elke song was de zang van Amy 100% raak. De dame heeft talent, zelfs een gave. Ze weet telkens de juiste gemoedstoestand op te wekken en de juiste toon te zetten (letterlijk en figuurlijk), kan zeemzoet zingen en de hoogte inschieten met haar hoog stembereik. We hebben dus helemaal niets op dit talent en deze livestream op te merken.

Maar... we moeten zeggen dat het toch steeds allemaal wat hetzelfde klinkt. Een welgekome afwisseling, Amy verplaatste zich naar een andere ruimte waar een piano geïnstalleerd stond. Het was meteen ook afscheid van de rest van de band zonder dat we het wisten. Exit band, welcome Amy solo. Zo zie je toch maar dat Evanescence puur het levenswerk is van Amy Lee. We moesten even diep in onze herinneringen graven, maar het volledig op piano gebrachte nummer was Lost In Paradise. Opnieuw zo'n zeemzoete song boordevol emotie die de gevoelige snaar perfect weet te raken. Minpuntje in deze pianoruimte was dat de uitleg die Amy gaf moeilijker te verstaan was want daarvoor stond de microfoon niet luid genoeg of zat de akoestiek niet goed. Het optreden werd afgesloten met een cover van Portishead, zo vertelde Amy. Het nummer in kwestie was het dromerige Glory Box.

Fans gingen meermaals uit hun dak als we de chat volgden, maar wij bleven enigszins op onze honger zitten bij deze 45-minuten durende livestream. Emotioneel pakkend en sfeervol, zeker raak en de juiste gemoedstoestanden opgewekt en daarbovenop nog een moedige cover, maar het wordt niet iets dat in ons geheugen zal blijven gegrift staan, we misten wat 'punch' in het geheel, die echte rocksongs die Evanescence zeker ook bezit. Maar ach, misschien was dit net de bedoeling, om de mensen thuis in een emotionele gemoedstoestand te brengen in plaats van hen uit hun stoel te doen springen. Het is dan ook maar een livestream en wij en de fans zijn dankbaar voor dit gebaar!

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!