Review Fleddypalooza @ AB

Datum: 
maandag, 17 april, 2017

Op paasmaandag stond de eerste editie van Fleddypalooza op het programma. Onder begeleiding van de zwaarste lijst zetten we een trip in richting hartje Brussel, eindbestemming: de Ancienne Belgique.

Op paasmaandag stond de Ancienne Belgique volledig in het teken van Fleddypalooza. Dit is de eerste keer dat dit evenement georganiseerd werd door de band Fleddy Melculy en het is zeker niet de laatste keer. Op dit mini festival kregen we vooral bands van eigen bodem te zien met als afsluiter Fleddy Melculy zelf. De afterparty werd verzorgd door niemand minder dan Johny Jailbait en Pete da Bomber van Goe Veur In Den Otto.

Off The Cross was de eerste Belgische band die Fleddypalooza op gang mocht trappen. Het was zeer spijtig dat er weinig publiek was maar dat lieten de Antwerpenaren niet aan hun hart komen. Het enthousiasme was er en er werd een dikke setlist gebracht. De aanwezigen zagen dat het goed was en konden zich aan een zeer vermakelijke avond verwachten.

Set Things Right begon sterk met een indrukwekkende interlude. Na het eerste nummer staken de eerste technische probleempjes de kop op. Zanger Roger praatte alles mooi aan mekaar terwijl de crew de problemen van de baan hielp. Een sterk staaltje van improvisatie. Het zware metal gedeelte bevatte af en toe wat punk lijnen en dat kon het publiek wel smaken. Dit zorgde ook voor enkele meezing momenten. Terwijl de zaal meer gevuld werd hoorden we dat deze band een mooi aanhang mee gebracht had. De eerste moshpits werden gevormd en naar het einde toe moest het publiek op de hurken gaan zitten om daarna recht te springen en te moshen. Wat ons van dit optreden bijblijft zijn vooral de vette breakdowns en de geweldige vocale partijen afgewisseld met een knap staaltje instrumentaal geweld.

Voor nog meer hardcore komen we terecht bij Stab. De band uit Kortrijk bracht ons onvervalste en ruwe hardcore. Dit kon veel mensen smaken en de moshpits werden groter terwijl de eerste stagedivers zich meldden. De intro kunnen we merkwaardig noemen er werd een rap stuk opgezet. Bij het begin van het tweede nummer maande de zanger ons aan om dichterbij te komen en de vuisten in de lucht te steken. Het was op dat moment dat we zagen dat de zaal ondertussen goed gevuld was. De Kortrijkenaren maakten plezier en de stagedivers kregen af en toe de kans om ook eens wat in de micro te schreeuwen. Het publiek genoot van de muziek. Naar het einde toe waren er wel enkele kleine problemen met de micro. Na een snelle wissel van de kabel volgde een zeer korte soundcheck en de show kon verder gezet worden.

De vierde band van de avond die aan hun set konden beginnen voor een volle zaal was King Hiss uit West-Vlaanderen. De lyrics waren door vele mensen gekend en hieraan merken we dat deze band aan een serieuze opmars bezig is. De sfeer zat er duidelijk in en dat zag zanger Jan Coudron ook. Hij sprong tijdens Killer Hand het publiek in om even mee te moshen. Het was spijtig dat we niet meer van King Hiss te zien kregen die avond. Dat de toekomst voor deze band er goed uitziet werd keer op keer bewezen. Een ijzersterke set van de West-Vlamingen.

De band met de meeste ervaring was zonder twijfel Angel Crew. Deze band is zeer gekend in de Belgische hardcore scene. Deze gasten hadden al 15 jaar niet meer samen gespeeld maar daar was niets van te merken. Zo kondigde een van de twee zangers aan dat er nog een laatste Backfire optreden zal zijn maar dat Angel Crew nog even verder zal gaan. De kleppers Dying Breed, Crucify Me en Life Sentence zorgden dat de moshpits gevormd werden. Aan stagedivers ontbrak het niet, vele mensen klommen het podium op om even mee in de micro te schreeuwen. Een van de zangers gaf het publiek de keuze of ze Spit It Out of Deathbeat zouden spelen als laatste nummer. Na wat geschreeuw uit het publiek werd Deathbeat gespeeld. Toch besloot de band om daarna Spit It Out ook nog te spelen. Hierdoor speelde ze wel langer dan voorzien was maar dat zal niemand erg gevonden hebben.

De act waar iedereen op zat te wachten was natuurlijk Fleddy Melculy. Het eerste dat we hoorden was het gesprek tussen Fleddy en de geest van Dimebag Darrell, dit is terug te vinden in de videoclip van Het Is Wat Het Is. Welkom in Helgië, Fuck You Fleddy en Feestje In Uw Huisje waren de eerste nummers en hierna sprak Fleddy ons toe. Het feestje begon pas echt op gang te komen toen Fleddy aankondigde dat het volgende nummer ging over iemand die hem heel dierbaar was, en hiervan was een 3D video gemaakt, niemand minder dan Apu (van de nachtwinkel) kwam het podium op en begon met bifi rolls te smijten. In een van de bifi worsten zat een ticket voor een prijs af te halen. Pinker en Brood zijn zeer gekende en geliefde nummers. De mensen sprongen op en neer en brulden uit volle borst mee. Tijdens Brood werd er zelfs een brood het podium op gesmeten waar Fleddy wel om kon lachen. Bij dat laatste nummer moest iedereen op zijn hurken gaan zitten om vervolgens op te springen en te moshen als kippen. Het kortste nummer van heel de avond was +1 noot. Dit nummer was binnen de minuut gedaan en zorgde voor heel wat jolijt in het publiek. We werden ook getrakteerd op een nieuwe song. Min duizend Scenepoints werd onder luid gejuich onthaald en gaat over mensen die meer bezig zijn met hun kledij en minder met de muziek. Een andere klassieker die op zeer veel support kon rekenen was natuurlijk Geen Vlees wel Vis. Dat de hardcore scene hoog in het vaandel gedragen werd, dat werd bewezen door de zanger van Deviate het podium op te roepen. De band speelde samen met de zanger het nummer Thorn of the Living. Na maar liefst twaalf jaar kregen we dit nummer opnieuw live te horen. Het nummer dat deze band bekend heeft gemaakt mocht natuurlijk niet ontbreken. Het gaat hier natuurlijk over T-Shirt van Metallica. Ook dit nummer gaat over de posers die maar wat aandoen om op te vallen. De twee dj’s van Goe Vur In Den Otto kwamen ook het podium op om samen Den Bus Gemist te zingen. De micro problemen gooiden hier echter roet in het eten. Afsluiten werd gedaan met het nummer Proven van Hatebreed.

Dat Fleddypalooza volgend jaar weer georganiseerd zal worden zal geen verrassing zijn. Iedereen heeft zich dik geamuseerd en na het laatste optreden stonden er nog een mooie massa naar de dj set te luisteren. Een avond vol hardcore en metal op een paasmaandag, beter kan haast niet. Dat Fleddy Melculy op een jaar tijd zo populair kon worden had niemand gedacht. De parodieën die we te horen krijgen in het Vlaams zijn natuurlijk geweldig. Een frontman met humor die een show aan mekaar kan praten helpt natuurlijk ook altijd. Een zeer goed optreden met veel goede muziek en een portie humor, zo sluit je een maandagavond af.

Tracklist Fleddy Melculy:

 • Welkom in Helgië
 • Fuck You Fleddy
 • Feestje In Uw Huisje
 • Intermission + uitleg
 • Het is wat het is
 • Ik haat jazz
 • Intro Apu
 • Apu (van de nightshop)
 • Intermission
 • Pinker
 • Brood
 • +1 noot
 • Intermission
 • Min duizend scenepoints
 • Geen vlees wel vis
 • Ik ben mijn sleutels kwijt
 • Thorn Of The Living
 • T-Shirt van Metallica
 • Den Bus Gemist
 • Proven (Hatebreed cover)
Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!