Review Godspeed You! Black Emperor @ Botanique Brussel: Schoonheid in de regen

Datum: 
maandag, 26 september, 2022

Gisterenavond stelde Godspeed You! Black Emperor in de tuin van de Botanique (ja, met dit hondenweer buiten) hun laatste album 'G_d's Pee at States End' voor aan het Brusselse publiek. Wij zagen een begeersterde band die perfect in harmonie speelde en hevige emoties opriep.

Een concert van Godspeed You! Black Emperor is altijd een beleving. Een puur muzikale band die, met momenten, apocalyptische postrock speelt dat samenhangt met de bandleden die achter hen geprojecteerd worden. Want Godspeed is een collectief van 8 muzikanten en 1 video-artiest, die elk optreden met een oude projector en peliculefilm zijn ding doet. En met deze beelden vertelt deze artiest een verhaal. Een verhaal dat begint met hoop. Slechts een bassist met contrabas en de violiste staan op het podium en zetten Hope Drone in. En drone is zeker het gevoel of het genre dat vooral naar voren komt. Je voelde de snaren al in het binnenste van je ziel snijden. Stuk voor stuk stapten de andere muzikanten op het podium om de dreunende tonen nog harder te onderdrukken, terwijl het woord 'Hope' op verschillende manieren geprojecteerd werden. 

Maar deze hoop vervloog snel. De beelden die achter de band werden geprojecteerd wrden alsmaar apocalyptischer en grimmiger. Zonder woorden vertelde de band een samenhangend verhaal over het verval van onze maatschappij. Als er beelden getoond werden van de beurs en de bankwereld, voelde je het bijtende commentaar van de muziek. De postrock die de band brengt kan voor de een misschien langdradig of traag overkomen, saai zelfs, maar er huist een enorme schoonheid in, die je doet bewegen en je doet nadenken, zeker in combinatie met de beelden. Zo gaf de band zijn 'gedacht' over bosbranden, de oliecrisis (door zelfs gewoon een beeld van een booreiland te tonen) of de etische vragen die de onze huidige wetenschap naar voren brengt, en dit door gewoon het splitsen van cellen te tonen. 

En zelfs de weergoden waren de band gunstig gezind. Zij opende de regensluizen pas tijdens de laatste twintig minuten van de band, lees: tijdens het laatste nummer. De band speelde een uur en drie kwartier, en in die tijd werden er slechts zeven nummers naar voor gebracht. Het zijn lange nummers, maar ze vervelen geen enkel moment. Soms kon je in het publiek een speld horen vallen. Iedereen stond gefascineerd, zelfs bijna gehypnotiseerd naar de band te kijken. Tijdens het laatste nummer, BBF3 namen de bandleden stuk voor stuk afscheid van het publiek, en het leek bijna alsof we afscheid namen van een verre vriend, of een familielid die we al lang niet meer hadden gezien, maar waar we een geweldige avond mee hebben meegemaakt. Zelfs als de laatste tonen van het optreden gevallen waren, was het verlaten van de tuin een opdracht, omdat het concert nog in je hoofd bleef ronddwalen. Het was er eentje om in te kaderen, maar dat is bij deze band altijd! We hopen jullie allemaal te zien bij een volgende passage! 

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!