Review Hammerfall @ Trix

Datum: 
dinsdag, 1 november, 2011

HammerfallHet wordt een traditie om op Allerheiligen een concert bij te wonen. Deze keer speelde Hammerfall in de Trix in Antwerpen. Met hun nieuwe plaat Infected, dat toch wel hard afwijkt van hun gewoonlijke albums, was het reikhalzend uitkijken naar deze Zweedse heavy/power metal band. Ze brachten ook maar liefst drie supports mee.

Deze European Outbreak tour, genoemd naar het zombie thema van hun laatste album, begon met Death Destruction, de eerste van de drie supports. Een vreemde opener voor een band als Hammerfall. Het begin leek op een soort death/thrash metal, maar van zodra de zanger opkwam was het duidelijk: hardcore. Met een witte, strakke t-shirt en bijna kaalgeschoren hoofd kwam hij het podium op en brulde hij met een typische hardcore stem. Heel wat breakdowns wisselden de gitaarriffs af, dit optreden was intens van begin tot eind. Maar dus een vreemde eend in de bijt, met een ander publiek zou dit zeker een succes geweest zijn, nu stond het publiek echter nogal onverschillig te kijken. We konden overigens al de bass gitarist van Hammerfall aan het werk zien, ook hij speelde in deze band mee.

Vervolgens was Amaranthe aan de beurt. Deze groep ook afkomstig uit Zweden heeft slechts één debutplaat en twee singles hiervan uit, maar zijn al razend populair. Hammerfall heeft er goed aan gedaan hun landgenoten mee te nemen als support, want ook dit keer was het klaar en duidelijk: ze gaven opnieuw een spetterende performance, net zoals ze dat deden in april als support van Kamelot. Amaranthe lijkt een graag geziene gast in Trix aldus. Het geluid was jammer genoeg niet zo goed afgestemd, de drie stemmen (ja, maar liefst drie vocalen, een clean vocal, een female vocal en een scream) kwamen amper boven de muziek uit. Ondanks dit was het toch een goed optreden, beter dan twee weken geleden op het Metal Female Voices Fest, maar niet zo goed als bij Kamelot in april. Ze maakten trouwens verwijzingen naar deze optredens, door het publiek te vragen wie op MFVF aanwezig was en dat België zowat hun thuishaven aan het worden is. Laten we dus hopen op nog veel bezoeken van deze band. De merchandise deed het ook fantastisch, prompt moest na het optreden een extra lading albums gehaald worden.

Normaal zou de voorlaatste band van de avond RIOT zijn, maar wegens de keeloperatie van zanger Tony, moesten ze hun tour met Hammerfall cancellen. Een vervanger is gevonden in de Amerikaanse band Vicious Rumors.Na Amaranthe konden ze echter niet boeien. Deze nogal eigenaardige kruising tussen een heavy metal zang en groove metal melodieën waren op zich niet slecht, maar na een tijdje klonk het nogal eentonig. Het werd dus dringend tijd voor de headliner van de avond.

Hammerfall was opnieuw in vorm. Het was vooral afwachten wat het nieuwe album live zou geven. Ze begonnen hun setlist met het eerste nummer hiervan, Patient Zero. Een goeie opener, maar de sfeer kwam er pas echt in bij het tweede nummer, Heeding the Call, gevolgd door Any Means Necessary, een meezinger.

De hele avond kregen we een mix van oude en recente nummers voorgeschoteld. Bijna 100 minuten lang hebben ze gespeeld. Met momenten was het lekker headbangen zoals bij Renegade en Bang Your Head, op andere momenten heerlijk meezingen zoals op Last Man Standing en Let the Hammer Fall en op nog andere momenten was het puur genieten. Hiervan zijn Always Will Be en Glory to the Brave de beste voorbeelden. De band was zelf ook zeer dynamisch, vooral duidelijk bij de song Let’s Get It On, waarbij de gitaristen van de ene kant van het podium naar de andere kant sprongen. Wat een leuke aanstekelijke song is dit ook, je gaat er haast spontaan van dansen en springen. Heel leuk was ook de reeks oldies die de revue passeerden na elkaar: Riders of the Storm, Steel Meets Steel, Let the Hammer Fall, Legacy of Kings en The Dragon Lies Bleeding. Super voor elke old school Hammerfall fan.

Na The Templar Flame verlieten ze tijdelijk het podium, om daarna nog drie bisnummers te spelen. Glory to the Brave was zoals al vermeld puur genieten. Een oude, rustige song van hoge klasse, het raakt je tot in het diepste van je hart. Het nieuwe One More Time is dan weer een duidelijk sfeernummer. Met gebalde vuist in de lucht moest het hele publiek deze drie woorden meeroepen. Afsluiten deden ze met Hearts on Fire, opnieuw een fantastische meezinger en een zeer geslaagd einde.

Er moet gezegd worden, de nieuwe nummers deden het zeer goed. Live klinken ze beter dan op het album, maar met zo'n sfeer in de zaal was dat ook niet moeilijk. Toch waren het vooral de oude nummers die de zaal op stelten zetten. Een zeer geslaagde avond op Allerheiligen 2011. 14 jaar Hammerfall, dat hebben we geweten!

De setlist:

 • Patient Zero
 • Heeding the Call
 • Any Means Necessary
 • Bang your Head
 • Blood Bound
 • Let's Get It On
 • Last Man Standing
 • Renegade
 • Always Will Be
 • Dia De Los Muertos
 • Rebel Inside
 • Riders of the Storm
 • Steel Meets Steel
 • Legacy of Kings
 • Let the Hammer Fall
 • The Dragon Lies Bleeding
 • The Templar Flame

Bis:

 • Glory to the Brave
 • One More Time
 • Hearts on Fire
Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!