Review Helloween + Hammerfall @ 013 Tilburg - Happy and epic power metal rule the night

Datum: 
dinsdag, 13 september, 2022

Sedert de terugkeer van de oerleden Michael Kiske (zang) en Kai Hansen (gitaar en zang) beleeft Helloween opnieuw een hausse. Die leidde tot een succesvolle tournee onder de noemer “Pumpkins United” en zelfs tot de opname van een nieuw album ‘Helloween’ (2021). En daar horen na corona ook nieuwe tourdata bij. België werd overgeslagen, maar GigView trok naar de 013 in Tilburg om Helloween samen met special guest Hammerfall aan het werk te zien. Als het ware een double headlining bill dus.

Ook al was dit concert niet uitverkocht, er was al veel volk op tijd gekomen om als special guest Hammerfall te aanschouwen. De Zweedse traditionele power metalband kreeg maar liefst 1u15 speeltijd en benutte die optimaal door 14 songs te spelen. Uitgezonderd drie liedjes van hun meest recente schijf Hammer Of Dawn’ kregen we een keurig overzicht van de discografie van het vijftal. En daar lustte het publiek wel pap van. Zonder veel poespas en tijdverlies knalden zanger Joacim Cans, gitaristen Oscar Dronjak en Pontus Norgren, bassist Fredrik Larsson en drummer David Wallin (gezeten op een hoog drumpodium) de ene publieksfavoriet na de andere de zaal in. De twin solo’s gierden rond de oren en Hammerfall warmde de zaal goed op voor wat nog komen moest.

Met een bezetting van maar liefst zeven personen, waaronder drie gitaristen en twee zangers, was de bühne goed gevuld toen de populaire Duitsers van Helloween aan hun set begonnen. En dan zwijgen we nog over het verhoog met een reuzepompoen rond alwaar het drumstel zich op bevond. Op de achtergrond waren onderhoudende projecties te zien, maar de aandacht werd vooral getrokken door de zangers Michael Kiske en Andi Deris, die de ene keer samen zongen, dan weer apart. Gitarist Kai Hansen mocht dan weer de vocalen invullen bij onder andere de medley van ‘Walls Of Jericho’. Dat het concert grotendeels een nostalgietrip naar de succesvolle beginperiode van de band was, daar zal het veelal oudere publiek niet om gemaald hebben. De Teutoonse happy power metal regeerde bijna twee uren in de 013, maar daar willen we wel de kritische opmerking bij maken dat sommige songs te lang gerokken werden en dat we in plaats daarvan liever één of twee extra tracks hadden gehoord. Met een episch Keeper Of The Seven Keys en een uitbundig I Want Out werd het optreden na twee bisrondes besloten.

Deze double headlining bill verschafte de aanwezigen veel vertier, but truth be told: de neutrale observator zal zich waarschijnlijk kunnen aansluiten bij onze mening dat Hammerfall de betere act van de avond was. Zien we Helloween en Hammerfall in de zomer van 2023 terug op de festivals …?

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!