Review Kreator + Sepultura @ De Mast

Datum: 
vrijdag, 3 maart, 2017

Vrijdag 3 maart 2017 liep zaal De Mast in Torhout vol voor een sterke package met het Belgische Aborted, het Zweedse Soilwork, het Braziliaanse Sepultura en het Teutoonse Kreator. Het was de voorlaatste datum van deze tour en zowel de bands als het publiek hadden zin om zich nog eens te smijten. Hierbij een impressie van elke groep.

Ondanks het vroege aanvangsuur (18u40!) had Aborted de eer om de debatten te openen voor een reeds aardig gevulde zaal. Gezegend met een oerdegelijk geluid (geluidsnormen, my ass) gingen frontman Sven “Svencho” De Caluwé en zijn metgezellen enthousiast te keer en kreeg daarvoor de nodige goedkeuring van de toeschouwers. Aborted bewees ondanks de beperkte speeltijd eens te meer dat hun gore death metal van internationaal niveau is. Strakke uitvoeringen van Meticulous Invagination, Termination Redux, Coffin Upon Coffin en Bit By Bit getuigen daarvan. Mogen we hopen dat deze tour weer wat deuren heeft geopend voor Aborted en dat ze weer wat vaker live te zien gaan zijn in onze contreien?

Naarmate de avond vorderde, liep de zaal steeds voller en voller en dus had Soilwork geen moeite om de eerste rijen in beweging te krijgen met hun Gothenburg metal. Het vijftal onder aanvoering van zanger Björn “Speed” Strid speelde een keurige dwarsdoorsnede van hun hele discografie (die toch al 10 studio-cd’s telt) en sloot af met prijsnummer Stabbing The Drama uit de gelijknamige cd die in 2005 hoge ogen gooide. Soilwork staat anno 2017 nog altijd garant voor kwaliteit, zowel op cd als live, maar de groep heeft nooit weten doorstoten naar de hoogste metalregionen. Maar als support act heeft deze sympathieke bende eens te meer onderstreept dat een headliner enkel met een topprestatie na Soilwork kan aantreden om van een afgang bespaard te blijven.

Als co-headliner van deze tour trad Sepultura aan, met de nieuwe cd ‘Machine Messiah’ in de achterzak. Deze nieuwe schijf scoort goed in de vakpers en werd in Torhout in de spotlight geplaatst mits het spelen van maar liefst vijf nieuwe nummers. Ondanks de vakkundigheid van deze songs viel me net als op cd weer op dat de extra muzikale toevoegingen zoals strijkersarrangementen en Hammond-orgel (die live op tape stonden) weinig tot geen toegevoegde waarde hebben. Maar dat is dan ook het enige minpuntje dat op te merken viel, want in tegenstelling tot de zielige vertoningen die we de laatste jaren van Max Cavalera zagen, weten gitarist Andreas Kisser, bassist Paulo Jr., zanger Derrick Green en drummer Eloy Casagrande nog wel indruk te maken met hun verschroeiende thrash metal. Zowel oudjes als Desperate Cry, Inner Self en Arise, alsook prijsnummers Refuse/Resist en Roots Bloody Roots lieten de zweetdruppels op het podium en voor het podium in het rond vliegen. Dit doet allemaal nog meer verlangen naar een headline-tournee van Sepultura. Max Cavalera, eat your heart out.

Het bordje ‘uitverkocht’ aan de inkom was al een indicatie, maar het moge duidelijk zijn dat de Duitse thrash-veteranen van Kreator in hun meer dan 30 jaar omspannende carrière nooit populairder waren dan nu. En dat is best opmerkelijk omdat men in de jaren ‘90 behoorlijk het noorden kwijt was en veel van zijn aanhang zag wegsmelten omwille van een aantal flinke stinkerds van albums. Voortschrijdend inzicht leidde echter een ommekeer in en de laatste jaren schittert de ster van de opgefokte Germanen als nooit tevoren.

Ook qua liveshow is er een pak meer te beleven dan vroeger. Wanneer men aftrapte met Hordes Of Chaos wordt een confettikanon afgeschoten en later in de set zullen er zelfs guirlandes uit het plafond spuiten, wat tot hilarische taferelen en valpartijen leidde in de pit. Ondersteunende videobeelden maakten het plaatje compleet. 

Maar het is uiteraard de muzikale prestatie die ons in de eerste plaats boeit en daar valt opnieuw weinig op af te dingen. Kreator speelde strak, opgefokt en grondig zoals dat van goede Duitsers verwacht mag worden. Het nieuwe album ‘Gods Of Violence’ was met vijf nummers op de setlist natuurlijk flink vertegenwoordigd en ondanks de prille leeftijd van het recente werk werden de nummers meegebruld alsof ze al jaren een vaste waarde zijn. Vooral het titelnummer en Hail To The Hordes lijken nu al blijvertjes te worden.

Kreator weet echter dat een thrash-publiek pas echt over de rooie gaat wanneer je hen klassiekers voert en de pit ontplofte dan ook met voorspelbare, maar niettemin lekkere traktaties als Phobia, People Of The Lie, Enemy Of God (met behoorlijke wall of death) en Extreme Aggression. Minder voorspelbaar was dat men met Total Death een stokoud nummer van het debuutalbum afvuurde wat ertoe leidde dat zelfs enkele prille vijftigers zich weer even lekker puberaal laten gaan.

Kreator speelde vandaag een op voorhand gewonnen wedstrijd waarbij de verlengingen niet zozeer omwille van de punten dan wel omwille van de traditie werden ingezet. Violent Revolution trok de toegift op gang, gevolgd door het obligate Flag Of Hate waarbij Mille toch net iets te lang het publiek tot een schreeuwwedstrijdje opjutte. Het weze hem echter onmiddellijk vergeven omdat zijn troepen er onmiddellijk –en enigszins verrassend- Under The Guillotine achter lasten (en niet het verwachte Tormentor). De uitputtingsslag eindigde met Pleasure To Kill. Geen moment te vroeg, want op de voorste rijen dreigden enkele rood aangelopen bezoekers te bezwijken onder de voortdurende mokerslagen. Anderhalf uur thrash, het is topsport. 

Bekijk ook het photo report.

Setlist Kreator:

 • Intro: Choir Of The Damned
 • Hordes Of Chaos
 • Phobia
 • Satan Is Real
 • Gods Of Violence
 • People Of The Lie
 • Total Death
 • Mars Mantra + Phantom Antichrist
 • Fallen Brother
 • Enemy Of God
 • From Flood Into Fire
 • Apocalypticon + Wold War Now
 • Hail To The Hordes
 • Extreme Aggression
 • Civilization Collapse

Encore:

 • Intro: The Patriarch
 • Violent Revolution
 • Flag Of Hate
 • Under The Guillotine
 • Pleasure To Kill
 • Outro: Death Becomes My Light
Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!