Review Leaves' Eyes @ Biebob

Datum: 
vrijdag, 23 oktober, 2015

De Biebob in Vosselaar mocht dienst doen als het Metal Female Voices Fest in het klein. Normaal vindt rond deze tijd voorgenoemd festival plaats, maar het slaat dit jaar een editie over. Met Leaves’ Eyes, Diabulus In Musica en Melted Space kregen we toch een symphonic metal avond die zeer geslaagd was.

Zoals dat wel vaak het geval is in ons land, zijn er op een weekdag ’s avonds files op de wegen. Ook nu was dit niet anders, de Antwerpse ring en ver daarvoor zaten vast. Bijgevolg werd Melted Space grotendeels gemist, die al om 19:30 begonnen. Deze band is eigenlijk een groots muziekproject met gastartiesten die je niet op beide handen kan tellen. Het nieuwe album 'The Great Lie' van Melted Space bevat bijdragen van maar liefst 17 artiesten uit de metalwereld. Onder hen bevinden zich onder andere Mariangela Demurtas (Tristania), Ailyn Giménez (Sirenia), Clémentine Delauney (Serenity/Visions of Atlantis), Attila Csihar (Mayhem), David Vincent (ex-Morbid Angel), Mikael Stanne (Dark Tranquillity), Niklas Kvarforth (Shining), Kobi Farhi (Orphaned Land) en nog zovelen meer. Het toerende gezelschap bestond uit Clémentine Delauney en een andere voor ons onbekende zangeres en grunter en clean vocalist. Je kan immers niet verwachten dat de grotere namen uit bovengenoemd lijstje zomaar even mee op tournee gaan. We hebben slechts de laatste twee nummers gehoord en die waren best goed. Jammer genoeg te weinig om een volledig beeld over te geven. Wel hadden ze het publiek goed mee met hun gevarieerde muziek, het leek een feestje op het podium.

Opvolger was Diabulus in Musica, een Spaanse symfonische metalband. Wie thuis is in het wereldje van de symphonic metal, kent hen vast wel. De (zwangere) zangeres Zuberoa Aznárez heeft een goeie stem, maar een Spaans accent dat niet weg te krijgen is in haar dialogen met het publiek. Ergens heeft het charme, anderzijds kwam het soms wat omslachtig over. Zo vertelde ze een heel verhaal over waar de band vandaan is en wat ze al gerealiseerd hebben, waarop ze een nummer in hun eigen taal en dialect opdroegen (niet Spaans, maar een variant uit het noordoosten).

De band kon op heel wat sympathie rekenen, ongetwijfeld van mensen die hen al een aantal keer eerder hebben gezien. Ook wij hebben hen al meerdere keren gezien, maar steeds wisselvallig. Deze avond echter was het dik in orde. Het geluid zat goed, Zuberoa was goed bij stem en de muzikanten lieten geen steken vallen en speelden een vrij energieke setlist op de noodzakelijke ballade na. Ze waren een prima opwarmer voor Leaves’ Eyes.

Laten we gewoon met de deur in huis vallen: Leaves’ Eyes was geweldig. Ze zijn op tournee om hun nieuw album ‘King of Kings’ te promoten. Met dit fantastisch nieuw album was het afwachten of de nieuwe songs ook live tot hun recht zouden komen en minstens even schitterend zouden zijn. Daar zeggen we volmondig ja op, ze werden live zeer goed gebracht en waren misschien zelfs de hoogtepunten van het optreden. Ze schoten alvast hard uit de startblokken met de knaller Halvdan the Black. Twee vikingkrijgers kwamen in outfit met schild en zwaard of bijl links en rechts op het podium, volledig in het thema van ‘King of Kings’, dat gaat over de eerste Noorse vikingkoning. De muzikanten volgden met zangeres Liv Kristine en zanger Alexander Krull als laatste.

Niet enkel de nieuwe nummers pasten in het vikingthema, ook oudere songs als Farewell Proud Men en Melusine passen in dat plaatje. Melusine was overigens het enige nummer van het folk album ‘Meredead’ dat werd gespeeld, ‘Symphonies of the Night’ werd dan weer vertegenwoordigd door de titeltrack, Galswhintha en het krachtige Hell to the Heavens. Verder werd nog de ballade Into Your Light en als bis de onmisbare hit Elegy gespeeld, maar verder bestond de setlist helemaal uit nieuwe nummers. Kwestie van de klemtoon daarop te leggen, het effect was niet gemist. Zoals al gezegd zijn deze nieuwe nummers zeer geslaagd, waardoor dit alvast een uniek en geweldig optreden werd. Liv zong opnieuw als een nachtegaal, de band kende de nieuwe nummers al heel goed en speelden ze feilloos. Edge of Steel, titeltrack King of Kings en vooral het dansbare en meezingbare Swords in Rock waren maar enkele van deze nieuwe toppers. Zanger Alexander Krull is een beer van een mens die het publiek steeds opjoeg, wat een sfeer heerste er!

De band verliet na King of Kings even het podium, waarop ze onder luide aanmoedigingen van het publiek terugkwamen om Elegy te spelen. Daarop gingen ze opnieuw van het podium, waarop de twee vikingen terugkwamen gevolgd door Liv en de muzikanten. Ze zetten afsluiter Blazing Waters in, waarop Alexander Krull het podium opstormde, ook volledig in viking outfit. Met zwaard, helm en harnas was hij indrukwekkend en nam hij iedereen in de Biebob mee in hun verhaal voor het laatste hoofdstuk. Opvallend toch, afsluiten met een compleet nieuw nummer in plaats van een klassieker. Het toont wederom de kwaliteit van het nieuwe album. We hopen dat de band dit volgend jaar opnieuw even goed doet, ze komen immers naar het Metal Female Voices Fest in oktober met hun groot vikingschip. Het zal ook dan een grootste show worden!

De setlist:

 • Halvdan the Black
 • Sacred Vow
 • Farewell Proud Men
 • The Waking Eye
 • Symphony of the Night
 • Melusine
 • Edge of Steel
 • Into Your Light
 • Galswintha
 • My Destiny
 • Swords in Rock
 • Hell to the Heavens
 • King of Kings

Bis:

 • Elegy
 • Blazing Waters
Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!