Review Lokerse Feesten 2017 dag 6: The Offspring, Pennywise, Less Than Jake, Sublime With Rome, Slaves

Datum: 
woensdag, 9 augustus, 2017

Opnieuw werd er een stevige affiche op de Lokerse Feesten voorgeschoteld. Niet enkel op de main stage op de Grote Kaai met The Offspring, Pennywise en meer maar ook in de Red Bull Elektropedia Room waar Belgium’s finest van de underground punk en alternatieve muziek het beste van zichzelf mochten geven. 

Woensdag 9 augustus was het zover, de punkdag van de Lokerse Feesten. Het programma van de main stage en de kleine zaal in de sporthal waren exact op elkaar afgestemd, het werd lopen van het ene podium naar het andere. Om verslag uit te brengen, daar zijn we immers voor. De affiche op de main stage leek rechtstreeks uit back to the future te komen. Als je de openingsband Slaves even wegdenkt want zij zijn de band die het minst lang bezig is. Dit duo uit Kent (UK) kenmerkt zichzelf door het feit dat er geen drummer of bassist aanwezig is. De zanger heeft wel gewoon een zeer miniem drumkitje voor zich staan, wat op zich wel een leuke gimmick is. Als openingsband hadden ze het zeker niet makkelijk, vooral ook doordat het publiek zeer minimaal aanwezig was. Het optreden zelf was natuurlijk ook niet van zo een hoogstaande klasse dat je van je voeten werd geblazen. De zanger had zoals eerder aangehaald een zeer beperkte drumkit, maar hij kon blijkbaar ook maar vier verschillende soorten slagen. En de gitarist van de band had even besloten om alle cliché's ineens boven te halen. Een zonnebril, gouden ketting en een kostuum in Engelse ruit. Dit in combinatie met het gehuppel van de zanger en overloos gepraat tussen de nummers door maakte dit helaas een optreden om snel te vergeten.

Op naar beter dachten veel mensen en tegen de tijd dat Sublime With Rome begon te spelen was het publiek toch al aanzienlijk gegroeid. Subliem met Rome bracht een zeer gezellige ska set, en de reggae stem van de zanger maakte de sfeer compleet. Het aanstekelijke ritme werkte duidelijk op de spieren van het publiek en je zag dan ook mensen dansen tot achter op het terrein. De band uit Long Beach wist perfect wat ze moesten doen om hun stempel op het publiek te drukken. En hierdoor waren ze ook de opwarmer voor die andere ska grootmacht Less Than Jake.

Less Than Jake bestaat al sinds 1992 maar er is zeker nog geen sleet gekomen op hun muziek. Vanaf minuut één zweepte er een zalige melodie aangevuld met wat blazers over het terrein. De saxofoon en trombone zorgde voor die perfecte ska mix. Het feit dat er vanaf minuut één een confettie kanon ontplofte en er rollen wc papier over het publiek werden gesmeten betekende de start van een feestje. Natuurlijk konden hits als  Johnny Quest thinks we're Sellouts en Automatic niet ontbreken. De band bleef nummer na nummer op het publiek afvuren en dit werd meer dan gesmaakt. Als ik moet gokken zelfs nog iets meer dan de befaamde paardenworst. Gelukkig kreeg het publiek na hun set toch een half uurtje rust voor die andere jaren 90 punkband.

Pennywise, vooral bekend bij het grote publiek vanwege hun hit Bro Hymn. Maar voor de die hard fans zijn ze zoveel meer. Op  het terrein viel op hoeveel mensen blij waren ze terug in de originele bezetting te zien. Want Jim Lindberg is back, people. Na een creatief meningsverschil was hij een drietal jaartjes gestopt als zanger van de band. Maar gelukkig hebben ze hun meningsverschil kunnen oplossen want Pennywise zonder Jim klopt gewoon niet. Het viel op dat ze er echt zin in hadden en dat vertaalde zich in een strakke show vol met hits die ze in al die jaren verzameld hebben. Fuck Authority, Society, Waste of Time en ga zo maar verder werden allemaal luidskeels meegezongen. Maar dan moest het eerste hoogtepunt nog komen, Een cover van Blitzkrieg Bob van de Ramones en het dak ging er de eerste keer af. De hey ho let's go werden luidskeels meegebruld en hierdoor wisten ze het, we gaan afsluiten in schoonheid... En daar liep het even mis, was het het enthousiasme of de snelle start van Fletcher ik weet het niet maar Jim vergiste zich even van tekst. Maar niet getreurd even een herstart en Bro Hymn werd ingezet. Het nummer dat waarschijnlijk iedereen in Lokeren door zijn huiskamer voelde denderen, was wederom een prachtig eerbetoon aan oud bassist Jason Matthew Thirsk.

Na dit muzikaal hoogtepunt was het tijd voor The Offspring om de puntjes op de i te zetten. Maar spijtig genoeg gebeurde dit niet echt, Dexter Holland en zijn kompanen speelden iets te veel op automatische piloot. En de lange intermezzo's tussen de nummers haalde de sfeer al snel uit het optreden. Maar een band als The Offspring heeft ondertussen al een ruime collectie hits achter de riem. Ze wisten perfect wanneer het publiek even een boost nodig had in de vorm van Bad Habit, het hilarisch MotaWhy don't you get a Job, The Kids aren't alright of Pretty Fly for a White Guy.

Ook opmerkelijk was halverwege het optreden de korte cover van Seven Nation Army, leuke deuntjes die iedereen opgezweept krijgen, maar misschien onnodig voor een band as The Offspring. Op het podium was het even zoeken of Noodles er wel bij was, maar de gitarist had gewoon zijn karakteristiek kapsel wat gekamd. Met de bisronde Americana en Self Esteem rond 01:05 was het tijd voor The Offspring om de aftocht te blazen en plaats te maken voor dj Murdock die het publiek dat nog zin had in een afterparty te entertainen tot een gat in de nacht (of althans 2:30 want dan moet verplicht alle muziek stopgezet worden).

En hiermee kwam de punkdag op de Lokerse Feesten ten einde, en rest nog een ding te zeggen aan de organisatie: thanks for the trip through the memory lane.

Lees ook onze review van de groepen die tussen deze bands in de Red Bull Elektropedia Room speelden: Kapitan Korsakov, Brutus, Cocaine Piss en La Jungle. Ook daar was het een overweldigend feest.

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!