Review Lokerse Feesten 2022: dinsdag 9 augustus - Een zwoel en zweverig avondje rock

Datum: 
dinsdag, 9 augustus, 2022

Opnieuw veel leuks op de Lokerse Feesten deze avond, dinsdag 9 augustus. Headliner van dienst was het Amerikaanse Kings Of Leon, maar ook The Vaccines en Whispering Sons waren niet te onderschatten, alsook ILA, Hairbaby en High Hi in de Club Stubru.

Whispering Sons mocht de avond aftrappen, onder een warm avondzonnetje. Niet meteen de ideale setting die we ons inbeelden bij deze Belgen, hun new wave sound past immers beter thuis in een donkere zaal. Het is overigens de tweede keer dat ze op het hoofdpodium van de Lokerse Feesten spelen. Ze kwijtten zich echter met verve van hun taak als opwarmer, want de bandleden smeten zich voor de volle 100%. We kennen de band al een tijdje en merken een evolutie in hun stage performances, vooral bij zangeres Fenne. Stond ze vroeger nog onwennig en statisch achter de microfoon, ze ontbindt ze de laatste tijd meer en meer haar demonen. De duisternis leek even de Grote Kaai te overspoelen met momenten dankzij haar lage, typische new wave stem, op de zweverige melodieën die de Kaai overspoelden.

We trokken naar de Club Stubru om ILA aan het werk te zien. Ook hier merken we een evolutie, het intieme ILA met de haast schuchtige Ilayda Cicek ontplooit zich steeds meer met hun muziek en performance. Een half uurtje konden we in de zaal genieten van ingetogen, rustige nummers met af en toe een rauwer kantje aan. Uitkijken konden we echter geen enkel optreden in de club, want met elk einde hier in de zaal, begon onmiddellijk ook de volgende artiest op het hoofdpodium, waar we moesten post vatten voor de volgende reeks foto’s.

Stond hierna feitelijk nu al de headliner van de avond geprogrammeerd? Muzikaal naar onze mening in ieder geval wel, The Vaccines wisten de sfeer op het plein voor de eerste keer naar een hoogtepunt te brengen, puur op hun kunnen en muziek. De Britten brachten vorig jaar hun nieuwe plaat Back To Love City uit en de band stond duidelijk te popelen om dat aan hun fans voor te stellen. Zanger Justin Young weet de sfeer er in te krijgen, met zijn speelse moves en leuke commentaren. Heel energiek stond de band hier te spelen, entertainment en muzikale kwaliteit ten top. Grote hits als I Always Knew, Post Break-up Sex, If You Wanna en All In White gingen er in als zoete broodjes. Het hoogtepunt van de avond?

We begaven ons terug naar de Club Stubru. Hairbaby, daar hadden we tot op heden nog niet van gehoord. Plots spotten we daar Otto-Jan Ham op het podium, met gitaar rond hem en microfoon voor zijn neus. Samen met drie andere energieke kerels richtte hij Hairbaby op. We hadden het gevoel dat het niet altijd even serieus moest zijn, ondanks hun professionalisme en muzikaal talent met hun instrumenten. Wat we te horen kregen was leuke indierock met een speels karakter. Wat een bekende kop al niet kan doen voor een band, want het publiek reageerde enthousiast op de aanwezigheid van deheer Ham. Zou het succes hetzelfde zijn zonder zijn bekendheid? In elk geval, de artiesten kunnen er wat van, een leuk potje rock waar je goedgemutst van werd.

Tijdens The Vaccines stond er al veel volk op het terrein, maar ondertussen nu de zon onder was gegaan, was de Grote Kaai pas echt goed gevuld. Kings Of Leon blijven een publiekstrekker en hebben al op grotere festivals als Rock Werchter en Pukkelpop gestaan, nu dus de Lokerse Feesten. De Amerikanen hebben heel wat fans, maar wat ons betreft moeten ze het toch hebben van enkele grote hits. Het was opvallend hoeveel mensen feitelijk meer met elkaar stonden te drinken en babbelen, een blik werpend naar het podium, dan dat er feitelijk echt intens werd geluisterd en meegedaan op de muziek, zoals dat bij The Vaccines wel het geval was. Die grote hits, zoals opener Waste A Moment, Use Somebody, Pyro, Closer en als ultieme afsluiter Sex On Fire zorgden wel voor de nodige sfeer, gelukkig. Op dat laatste nummer leek zowat iedereen te wachten. Een grote lichtshow zorgde voor het showeffect, want de muzikanten stonden er de hele avond vrij statisch bij. Toch was zanger Caleb Followill goed bij stem en kan er op muzikaal vlak niks slecht gezegd worden, en de fans hadden de tijd van hun leven. Echter kabbelde het optreden op de hits na maar wat verder, met een dipje middenin, maar met toch een groots einde in de vorm van een waar en groot meezing- en dansmoment met Sex On Fire.

Afsluiter in de Club StuBru was High Hi. We hadden post gevat helemaal vooraan (mogelijk gemaakt omdat om middernacht de deuren van de zaal nog gesloten waren voor een soundcheck zonder publiek) om foto’s te maken, maar bleven zowaar daar het hele optreden lang staan. Dat wil wat zeggen, hoe goed was High Hi deze avond wel niet! De lat werd hoog gelegd en het drietal had er veel zin in. Het middelpunt van de band is de afwisseling en samenzang van gitariste Anne-Sophie Ooghe en drummer Dieter Beerten. Samen met bassist Koen Weverbergh zorgen ze voor zweverige indierock (laten we het zo noemen), en zweven lieten ze het publiek zeker en vast doen. Het drietal heeft een nieuwe plaat uit getiteld Return To Dust, dat ze op zo’n twee nummers na bijna integraal brachten, afgewisseld met leuke nummers van hun doorbraak-album Firepool. Je wordt instant goed gezind van nummers als 94A9, Alligot, de nieuwe nummers All Cool All Fine en Return To Dust en Daggers, dat als afsluiter van de avond de grote climax was, waarbij Ann-So het publiek in ging en de muziek even stil werd gelegd om het publiek te laten zingen. Net als de band verlieten we voldaan en bezweet de zaal. Op naar de volgende avond Lokerse Feesten!

Bekijk ook de fotoreportage.

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!