Review Luca Turilli's Rhapsody @ Le Coliseum

Datum: 
zaterdag, 10 november, 2012

Deze avond viel er in Le Coliseum te Charleroi voor symfonische en power metal fans wat te beleven. Luca Turilli's Rhapsody en hun support bands hielden op hun tournee halt in België.

Deze avond viel er in Le Coliseum te Charleroi voor symfonische en power metal fans wat te beleven. Luca Turilli's Rhapsody en hun support bands hielden op hun tournee halt in België.

Le Coliseum is een mooie en gezellige zaal in hartje Charleroi. In samenwerking met Rock the Nation slaagde Federockevents er in om Luca Turilli's Rhapsody en hun supports te strikken. Het was afwachten of er veel volk zou komen opdagen voor deze line-up, maar geleidelijk aan zat de zaal goed gevuld, niet te druk maar volk tot achteraan waardoor de hele zaal goed gevuld leek en het gezellig vertoeven was tussen mede metalheads.

Vexillum was de eerste support band. Jammer genoeg slechts het einde gezien, maar met hun mix van folk en power metal zit er voor dit gezelschap nog een mooie toekomst in het verschiet als ze verder bouwen op wat ze hebben.

Orden Ogan volgde hen op. Opnieuw zo’n mix van folk en power metal. Her en der kregen ze het publiek mee, maar velen stonden er wat onverschillig bij. Muzikaal zijn ze dan ook geen hoogvlieger, maar ze hadden wel hun momenten. De nadruk lag vooral op hun nieuwe album ‘To the End’. Op het einde kregen we iets uniek: de band vroeg aan iedereen om hun camera, Iphone of dergelijke boven te halen en het laatste nummer te filmen en dit op Youtube te plaatsen. Met deze oproep kregen ze slechts zo’n vijftal camera’s de lucht in.

Orden Ogan

Freedom Call was het eerste hoogtepuntje van de avond. Duitsers en heavy/power metal, het hoort gewoon samen. Dat was bij Freedom Call niet anders. Op zich zijn ze ook geen hoogvlieger in de zin dat ze wereldwijd zullen doorbreken, maar ze geven een leuk optreden. Ze probeerden het publiek vaak erbij te betrekken wat goed lukte. Zowel de band als het publiek amuseerden zich. Zo leerde de zanger de aanwezigen het refrein (twee zinnen) van een nummer, dat iedereen dan uit volle borst moest meezingen. Ook lokten ze heel wat reactie uit bij 'Warriors of Lights', waarvan ze de laatste noten meerdere keren speelden om het publiek steeds luider te laten roepen. Muzikaal entertainment!

Freedom Call

Luca Turilli's Rhapsody zou een spektakel worden, zo was op voorhand medegedeeld. Deze tour gaat niet voor niets onder de naam 'Ascending to Infinity Cinematic World Tour'. Een groot videoscherm was opgesteld achter de band, waarop de bandnaam indrukwekkend werd weergegeven. Jammer genoeg bleef het daar ook bij, want er scheelde iets met de projector waardoor andere beelden niet konden weergegeven worden. De enige andere randanimatie die te zien was, was de lichtgevende microfoonstand van zanger Allesandro Conti en de blonde danseres die eerst in een lichtgevend gewaad over het podium danste en vervolgens voor de bisronde in een zwart kleedje met waaiers danste. Maar helaas speelde ook het licht en de rook parten, met momenten was dit en de band moeilijk te zien, vooral achteraan het podium. Nouja, niet zo erg, we kwamen immers voor de muziek, niet? Wel opgepast, het ging hier niet om Rhapsody of Fire, de andere Rhapsody band waar Fabio Lione de vocalist is.

Luca TurilliLuca Turilli en zijn muzikanten brachten een evenwichtige setlist bestaande uit materiaal van hun album ‘Ascending to Infinity’, songs uit zijn eerdere solo carrière en enkele Rhapsody klassiekers. Om er enkele namen bij te plakken: Clash of the Titans, Excalibur, The Village of Dwarves, Demonheart,  The Ancient Forest of Elves en Dawn of Victory. Gitarist Dominique Leurquin was wel niet aanwezig, hij moest deze tour afzeggen wegens een probleem met zijn arm. Het was dus volledig aan Luca om gitaarkunsten naar boven te halen, wat deze gitarist maar al te goed kan. Zijn gitaarsolo’s zijn heel goed om horen. Daarnaast werd ook bassist en drummer in de belangstelling gezet door elk een solo te laten doen doorheen de setlist. Zanger Allesandro kreeg ook ‘schoon gezelschap’ naast hem bij meerdere nummers, namelijk Sassy Bernert. Haar stem is ook te horen op het album ‘Ascending to Infinity’. Haar operastem gecombineerd met de veelzijdige stem van Allesandro gaven de show een extra theatraal gevoel.

Allesandro Conti

Het was echt jammer dat de videoprojectie niet naar behoren werkte, want dit had duidelijk een grote rol in het geheel. Zo was er af en toe een dood moment op het podium, dat ongetwijfeld door dit had moeten opgevangen worden. Niettegenstaande had het hele optreden een vrij epische sfeer rond zich, maar dat kwam dus niet volledig naar buiten. Muzikaal zat het echter wel volledig goed, een geslaagd optreden dus. Ook het publiek genoot klaarblijkelijk, Charleroi loves Luca Turilli.

Luca Turilli's Rhapsody

Categorie: