Review Mathieu Boogaerts en Angèle @ Les Nuits Botanique

Datum: 
maandag, 22 mei, 2017

Het lijkt wellicht wat kort door de bocht, maar we vinden binnen de France Chansons elementen terug die we ook vinden bij kleinkunst. Bij beide muziekstijlen zijn de artiesten troubadours, die hun publiek entertainen met enerzijds treurig en pakkende verhalen, anderzijds met grappige anekdotes. Al dan niet met een onderliggende bedoeling, de luisteraar een spiegel voor te houden. In beide muziekstijlen is vooral de taal - Frans of Nederlands - en al de aspecten daarvan zoveel mogelijk uitspitten de rode draad doorheen het geheel. Met Mathieu Boogaerts stond zo een fenomeen uit die Franse Chanson op het podium van Les Nuits Botanique, die schippert tussen een lach en een traan. Het voorprogramma werd verzorgd door een al even fenomenale zangeres/pianiste Angèle. Ons verslag.

Angèle

Zo een opkomend talent, waar over we in de toekomst vermoedelijk nog veel zullen horen, is Angèle. Deze jonge, talentvolle artieste uit Brussel stelt haar debuut voor met enkele intieme concerten. Ze werd ontdekt via haar Instagram Account. Volgens de biografie op de website van Les Nuits Botanique zet ze moeiteloos klassiekers en hits van het moment naar haar hand. Daarbij schippert ze voortdurend tussen Frans en Engelse taal. Gezeten achter een piano, bezorgde haar zachte stem ons inderdaad kippenvelmomenten en deed ons een traan wegpinken. Echter blijkt Angèle vooral een veelzijdige artieste te zijn, die bovendien haar publiek voortdurend aanspreekt, al dan niet met een grappige kwinkslag.

Binnen de intieme omgeving die de zaal Grand Salon is, ontstond een soort huiskamerconcert sfeertje, waarbij de twinkelende pianoklanken die op elk van de luisteraar in diepe indruk nalieten. We waren echter het meest onder de indruk van die toch wel bijzondere stem van Angèle, die je als het ware hypnotiseerde en in een diepe trance deed belanden. Binnen een heel eenvoudige, maar pakkende omkadering, weet deze talentvolle artieste daardoor gevoelige snaren te raken. Kortom, met daarbovenop een vette knipoog en vaak een humoristische ondertoon, deed Angèle ons met verstomming staan en verweesd achter blijven. Zoals we reeds aangaven, een artieste om in het oog te houden deze jongedame, hiervan gaan we nog veel horen in de nabije toekomst.

Mathieu Boogaerts

Mathieu Boogaerts profileert zich als dichter, multi-instrumentalist en goochelaar met de Franse taal. Mijmerende over 'de dingen des levens' vertelt hij een verhaal over u en mij. Mathieu Boogaerts heeft ondertussen een heel sterke reputatie opgebouwd, zowel op plaat als live. Gaandeweg is hij dan ook uitgegroeid tot een fenomeen binnen de Franse Chanson, mede door zijn veelzijdige aanpak. Met een gloednieuwe plaat onder de arm Promeneur zet hij met het grootste gemak de aanwezigen in Grand Salon naar zijn hand. Met medewerking van een al even begenadigde gitarist, brengt hij zijn songs op enerzijds een breekbare wijze en anderzijds eerder de dingen des levens relatieveren. Het blijkt zowat de rode draad doorheen het volledige concert.

Een lach en een traan, pijn en vreugde. Het ligt allemaal veel dichter bij elkaar dan we zelf kunnen vermoeden. Mathieu speelt met beide gevoelens. De ene moment pinken we een traan weg, bij ingetogen momenten waarbij Mathieu zijn glasheldere stem breekbaar klinkt als het fijnste porselein. Om daarna een glimlach op onze lippen te toveren met weer een fijne kwinkslag naar zijn mede kompaan of naar het publiek toe. Hij laat ook enkele mensen als soort achtergrondkoor fungeren, wat weer zorgt voor de nodige hilariteit.

Net zoals de grote troubadours ontpopt Boogaerts zich daardoor tot de clown. De clown bezorgt je momenten waarop je zit de schaterlachen, maar bezorgt je met zijn of haar meesterlijke act je ook een krop in de keel. Meer nog, Mathieu Boogaerts ontpopt zich op Les Nuits Botanique vooral tot specialist in het bespelen van emoties. Bovendien blijkt hij naast een begenadigde zanger een fenomenale instrumentalist te zijn. Ook bij het bespelen van zijn gitaar haalt hij enkele fijne kwinkslagen boven. Wat dan weer zorgt voor de nodige hilariteit. 

Doorheen de gehele set bleven we daardoor geboeid aan zijn lippen hangen. Een optreden van Mathieu Boogaerts is net zo bijzonder omdat hij de eenvoudige dingen in het leven boordevol uiteenlopende emoties kan steken, waardoor het als luisteraar aanvoelt alsof deze man jouw verhaal verteld. Daardoor is dit aantreden van Mathieu Boogaerts dan ook uitgegroeid tot een onvergetelijke trip naar het diepste van onze ziel, zoals enkel grote troubadours dat kunnen. Buitengewoon zijn, in het eenvoudige.

 

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!