Review Metal Female Voices Fest IX dag 1

Datum: 
vrijdag, 21 oktober, 2011

mfvfOp deze eerste avond van deze negende editie van het Metal Female Voices Fest in de Oktoberhallen te Wieze stonden er slechts drie groepen op het programma: Bare Infinity, Xandria en Battlelore.

Het was afwachten hoeveel volk hierop zou afkomen, zeker op het einde van een werkdag. De organisatie kon echter niet klagen, een lange wachtrij stond er alvast nog voor de deuren open gingen.

 

Met enige vertraging mocht Bare Infinity de spits afbijten. Drie kwartier speeltijd kregen ze en die hebben ze goed benut. Een combinatie van vrouwelijke zang en mannelijke grunt, gesteund op melodische metal. Met momenten klonk het wat eentonig, maar al bij al was dit een goede opener. De opener van een festival heeft het natuurlijk altijd wat moeilijk om een goede sfeer te creëren.

 

Hierna was het uitkijken naar Xandria. Dit was het eerste Belgische optreden met hun nieuwe zangeres Manuela Kraller, dus benieuwd hoe dit zou zijn. Haar stem klonk zeer zuiver en mooi, nog meer dan haar voorgangster Lisa heeft ze opera-invloeden, dat het geheel een extra duwtje in de rug geeft. Muzikaal was ook alles in orde, maar toch ontbrak er iets aan het optreden. Lag het aan de sfeer in de zaal of aan de slechts halfgevulde Oktoberhallen? De band deed nochtans goed hun best. Het was dan ook lang niet slecht, maar op zo’n groot podium kwam het na een tijd allemaal nogal eenvoudig over. Ze hebben ons wel verrast door drie nieuwe nummers te spelen, Valentine bijvoorbeeld. Hierbij kregen we te horen dat ze wel eens wat zwaarder durven gaan in hun muziek. In totaal hebben ze een uur gespeeld en zijn ze uiteraard met hun bekendste nummer geëindigd: Ravenheart.

 

Battlelore mocht deze eerste dag afsluiten. Zij stonden geprogrammeerd voor 60 minuten entertainment, maar mochten van de organisator langer spelen. Dit had ook een speciale reden: de band last namelijk een pauze in. Naar het einde van de show toe verkondigden ze dat ze voor een lange tijd niet meer gaan touren, maar benadrukten dat dit niet het einde is van Battlelore.

 

Dit was het beste optreden van de avond, in de zin van het meeste sfeer in de zaal. De frontman Tomi weet hoe het publiek te entertainen, maar uiteindelijk werden de vele flauwe moppen soms wat teveel van het goede. Hij sprong tot tweemaal van het podium om op de verhoogjes voor het publiek te komen staan en hen op te jutten en zelfs knuffels te geven. Ze speelden een mix van oude en nieuwe songs, rustige en harde nummers. Qua interactie met het publiek leek de zangeres Kaisa amper kans te krijgen om dat te doen omdat de zanger steeds maar aan het woord was. Het kwam zelfs tot de grappige situatie waarbij  Kaisa iets wou zeggen, Tomi zich moeide en zij daarop antwoordde, “oh, he wants to talk some more, bye”. Om het goed te maken draagde Tomi een nummer op aan Kaisa. Ook was er blijkbaar een grote fan in de zaal jarig, ze zongen dan een verjaardagslied in het Fins. Over Fins gesproken, ook een volledig Fins nummer is gespeeld, maar niet dat dat er veel toe deed, we hoorden de tekst toch niet zo goed door de grunt van Tomi. De band mocht dus iets langer spelen, waardoor ze na het podium te verlaten nogmaals een bisnummer hebben gespeeld.

Lees de reviews van de volgende dagen hier en hier.

 

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!