Review Of Mice & Men @ AB

Datum: 
dinsdag, 24 maart, 2015

Dinsdag 24 maart 2015 was een dag die met een grote rode cirkel aangeduid stond in de agenda, voor wie van Of Mice & Men, The Amity Affliction en Volumes houdt was dat ongetwijfeld het geval. De drie bands zijn namelijk samen op Full Circle Tour en maakten die dag tussenstop in Brussel waarna de tour verder gezet wordt in Engeland.

De eerste supportact was er eentje waar ik persoonlijk heel erg naar uit keek: Volumes. Op tijd komen was dus de boodschap, aangezien de deuren openden om 19:00 en de vijfkoppige Californische band reeds 15 minuutjes later speelden. Even dacht ik bij het verkeerde concert te zijn vermits het bij het opkomen van de band even wennen was, de leden leken namelijk een rapconcert te geven gezien de kleding die vooral de zangers droegen. Maar ik bleef openminded en bij het horen van de ritmes, noten en vocals wist ik meteen dat ik bij het juiste concert aanwezig was. Al snel werd duidelijk dat de mannen van Volumes gewoon zin hadden in een feestje, op hun eigen unieke manier. De leden waren opvallend enthousiast en gebruikten het volledige podium ten volle.

Eens opgewarmd werd de intro van Erased gespeeld, waarbij ‘veel meer mensen dan ze hadden verwacht’ meezongen. De sfeer zat helemaal goed en het enthousiasme van de band wekte ook het publiek dat behoorlijk luid meezong. Bovendien was de interactie met het publiek heel goed. Nummers als Vahle, The Mixture en Wormholes volgden en konden rekenen op de vocale steun van echte Volumes-fans die het duidelijk naar hun zin hadden. De band was erg dankbaar en bedankte het publiek dan ook meerdere malen. Jammer genoeg geen Across The Bed weliswaar maar afgesloten werd er met Edge of the Earth van het album 'Via' uit 2011. Een perfecte afsluiter voor deze mooie opener en eerste kennismaking voor velen met Volumes.

Vervolgens was het de beurt aan The Amity Affliction om het publiek klaar te stomen voor de hoofdact. De Australische band kwam op met het nummer Pittsburgh en had meteen het hele publiek mee. Of toch niet helemaal, want enkele fangirls vooraan kwamen kennelijk enkel voor de hoofdact en kenden The Amity Affliction dus niet, wat ze zich achteraf waarschijnlijk zullen beklagen. De toon voor de rest van de avond was meteen gezet, maar de Australiërs waren duidelijk niet onder de indruk van de halflege zaal (of halfvolle voor de optimisten onder ons) van de AB, maar dat deed niks af aan de sfeer. Bij Open Letter werd er volmondig meegezongen door het publiek en intussen was de zaal ook snikheet geworden. Althans voor wie vooraan stond toch. En wie niet enkel vooraan stond voor Of Mice & Men.

Later volgde nog één nummer van het album 'Chasing Ghosts' uit 2012 namelijk het gelijknamige nummer Chasing Ghosts. Dit was ook meteen het laatste van de avond dat niet op hun nieuwste album 'Let The Ocean Take Me' van 2014 staat. Hierop gingen de Aussies verder met Death’s Hand, Never Alone en The Weigh Down. Stuk voor stuk nummers die het publiek vlekkeloos wist mee te zingen en waarbij de sfeer naar aanzienlijke hoogtes klom. Dit was ook zanger Joel Birch niet ontgaan die het publiek complimenteerde met dat ze ‘België vandaag op z’n best zagen tot nu toe’. De setlist werd afgewerkt met het populaire Lost & Fading dat net niet populair genoeg is om afsluiter te zijn. Want afgesloten werd er met, hoe kan het ook anders, Don’t Lean On Me. Het publiek ging nog één laatste keer uit hun dak en konden daarop weer een succesvol concert op hun lijstje zetten. Het hoogstaande niveau van deze Aussies werd opnieuw behaald en onze verwachtingen als publiek werden ingelost.

Uiteindelijk was het zo ver, Of Mice & Men zou op het podium verschijnen. Opnieuw een vijfkoppige Californische band, maar iets bekender en populairder deze keer. De grote reden waarom velen aanwezig waren liet echter op zich wachten, maar het publiek raakte niet ontmoedigd en was eens zo enthousiast wanneer ze er eindelijk waren. Bij het zien van zanger Austin Carlile overheerste het geschreeuw van gillende meisjes de eerste noten van het eerste nummer Public Service Announcement. De sfeer was overweldigend, het publiek was uitgelaten en de band was enthousiast. Alle elementen voor een waanzinnig concert waren aanwezig, net als de nodige moshpits en crowdsurfers (al gebeurde dat laatste niet heel frequent) tijdens Glass Hearts en Broken Generation.

Vervolgens werden er twee nummers van het album 'The Flood' uit 2011 gespeeld, wat kon rekenen op de goedkeuring van het publiek dat volop meezong. Verder volgden onder meer You Make Me Sick, This One’s For You en Feels Like Forever waaruit te besluiten viel dat de band een goeie setlist samenstelde met een mooie afwisseling van oude en nieuwe nummers. De balans hierin zat goed en de gekozen nummers leken wel door het publiek gekozen. De interactie van Of Mice & Men met hun fans was heel goed en het feit dat de zaal niet gevuld was lieten ze niet aan hun hart komen. Het was duidelijk dat ze alles gaven voor de fans die er wél waren en ze waren ervan overtuigd hen klaarblijkelijk een onvergetelijke tijd te bezorgen. De band ging verder met nieuwe nummers van het album 'Restoring Force' uit 2014, zo kwamen uiteindelijk ook het waanzinnige Bones Exposed, de meezinger ‘Would You Still Be There’ en het gevoelige ‘Another You’ aan de beurt.

Hierna werd nog even teruggegrepen naar de mannen hun eerste album 'Of Mice & Men' uit 2010 met The Ballad of Tommy Clayton and The Rawdawg Millionaire en het immens populaire ‘Second & Sebring’.  Vervolgens verlieten Austin Carlile en zijn mannen het podium, maar daar nam het publiek geen genoegen mee.

Het kon niet anders zijn, of de mannen stonden daar al terug op het podium om het publiek nog één maal te plezieren met The Depths en het langverwachte nummer You’re Not Alone van het nieuwe album. De zaal rook intussen muf want haast niemand bleef stilstaan van enthousiasme, de sfeer was opperbest en het publiek was voldaan. Een laatste traktatie drumsticks moest het publiek belonen en iedereen verliet de zaal met een brede glimlach.

De volledige setlist van Of Mice & Men:

 1. Public Service Announcement
 2. Glass Hearts
 3. Broken Generation
 4. OG Loko
 5. Let Live
 6. You Make Me Sick
 7. This One’s For You
 8. Feels Like Forever
 9. Bones Exposed
 10. Would You Still Be There
 11. Another You
 12. Identity Disorder
 13. The Balled of Tommy Clayton & Rawdawg Millionaire
 14. Second & Sebring
 1. The Depths
 2. You’re Not Alone

Bekijk ook het photo report.

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!