Review Midnight Oil @ Koninklijk Circus - Waardig afscheid

Datum: 
woensdag, 29 juni, 2022

Nadat we ze in 2019 nog een fantastisch concert zagen geven op Rock Zottegem, werden we eerder dit jaar verrast met de aankondiging dat de Aussies van Midnight Oil na een carrière van meer dan 45 jaar er binnenkort een punt achter zetten. Ze brachten in februari 2022 nog een nieuw album uit, Resist, en trekken nog een laatste keer de wereld rond om afscheid te nemen. Op 29 juni 2022 was de chique zaal van het Koninklijk Circus in Brussel de eerste halte van het Europees tourluik, nauwelijks enkele dagen na het Amerikaanse tourluik. Een vooral ouder publiek daagde op en GigView koos een mooi plekje op één van de balkons uit om dit concert gade te slaan.

Organisator Gracia Live had voor België de band Mooneye als voorprogramma vastgelegd. Door miscommunicatie kwam uw dienaar om 20:00 toe in de zaal en was het optreden van de West-Vlamingen, onder leiding van frontman Michiel Libberecht, al enige tijd gevorderd. Op basis van wat ik nog zag mocht de dromerige pop met americana-invloeden op enthousiaste reacties rekenen van de aanwezige toeschouwers. De singles Bright Lights en Fix The Heater vielen op.

OK, het was pokkewarm in de verre van uitverkochte zaal, maar die warmte zal ook wel deels te wijten zijn aan de oplopende spanning naarmate de aanvang van het optreden van Midnight Oil zich aankondigde. En de Australiërs vlogen er direct in, van enige jetlag was duidelijk geen sprake. Zanger Peter Garrett (69 jaar), gitarist/keyboardspeler Jim Moginie, drummer Rob Hirst, gitarist Martin Rotsey en bassist Adam Ventoura (die de in 2020 aan kanker overleden Bones Hillman verving) maakten een bevlogen indruk. Op geregelde momenten werden ze nog vervoegd door een saxofonist en twee achtergrondzangeressen. Spilfiguur van de avond was uiteraard de boomlange kaalkop Peter Garrett, die tevens een aardig stukje mondharmonica kan spelen. De voormalige politicus (die verschillende ministerposten invulde in zijn thuisland) schuwde de politieke statements niet en zijn onnavolgbare excentrieke dansstijl met veel theatrale gebaren was een lust voor het oog. Sowieso heeft Midnight Oil ooit wereldhits gescoord met songs waar de geëngageerde en maatschappijkritische teksten boekdelen spraken. Het publiek wist het allemaal te appreciëren en neuriede zelfs de intro van The Dead Heart. Andere hoogtepunten waren naar mijn bescheiden mening Truganini, My Country, Redneck Wonderland, Read About It, Blue Sky Mine, Beds Are Burning en Forgotten Years. Vermeldenswaard is ook dat Kosciusko werd gezongen door drummer Rob Hirst, die voorafgaand in uitstekend Frans de volledige band introduceerde. Met een speelduur van 2 uren en 21 songs op de setlist kregen we een uitermate onderhoudend concert van Midnight Oil voorgeschoteld. En een waardig afscheid, want van begrafenisstemming was er zeker geen sprake. Vaarwel Aussie-vrienden, het ga jullie goed.

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!