Review Monster Magnet @ Depot - We be Powertrippin'

Datum: 
vrijdag, 31 januari, 2020

Monster Magnet vierde zijn dertig jaar bestaan in een uitverkocht Depot in Leuven. Dit deden ze met een bijna volledig integrale versie van hun succesalbum Powertrip, zij het in een wisselende volgorde. Wij zagen een zeer gretig Monster Magnet, maar we hebben ze ook al wel beter gezien. 

Dit komt vooral omdat zanger Dave Wyndorf zijn strot niet meer zover openkreeg als vroeger en net iets teveel moet leunen op effectjes op de micro. Dit is vooral duidelijk tijdens zijn bindteksten, die door de te grote echo soms niet te verstaan waren. Dit kon zijn en onze pret niet drukken, want de zaal stond afgeladen vol met oudere en iets jongere rockers, die elke nummer stonden mee te brullen. Omdat je op voorhand wist dat ze bijna heel het album Powertrip gingen spelen, kon je de setlist bijna voorspellen. Je wist dat ze gingen eindigen met 'Powertrip' en 'Space Lord'. Maar was dat erg? Absoluut niet. 

De band stond elk nummer erg strak te spelen en Dave bespeelde het publiek beter dan zijn eigen gitaar. Het nadeel was dat heel veel te regelmatig de achterkant van het podium bezocht om met zijn pedalen en knopjes te spelen. Als hij niet moest zingen of een intro moest bezorgen, zagen we zijn rug. Gelukkig werd dit door de andere muzikanten meermaals goed opgepikt. Vooral gitarist Garrett Sweeney leek zich erg te amuseren. Vooral tijdens nummers als 'Crop Circle' of '3d Eye Landslide' kon hij zijn demonen amper bedwingen. 

Tijdens het begin van de set was ook heel het publiek nog niet echt mee. Dit kon zijn omdat de kennis van het album niet verder ging dan de twee grootste hits, want enkel de echte kenners waren elke lettergreep aan het meebrullen. Pas bij de beginriff van 'Powertrip' kwam er veel beweging in het publiek en verschenen de eerste crowdsurfers. Wyndorf moest zelfs een fan het podium afschoppen. Ook de moshpit tijdens 'Space Lord' was er eentje om in te kaderen. Op vraag van Wyndorf werd dan ook elke "Motherfucker" gehoord in heel Leuven. Hierna verplaatste de band zich naast het podium voor een wel erg lange pauze. Het bleek toen dat de band buiten snel een sigaretje stond te roken, wat resulteerde in een speech over hoe slecht de 21e eeuw wel niet is (no cigarettes in public spaces. We got to keep this music very quiet, we can't play any louder because of the MAN). De band eindigde toen met viertal best of nummers, die het publiek nog harder in beweging kreeg. Er werd vooral een begeesterde versie van 'Look to Your Orb for the Warning' gespeeld.

Monster Magnet blijft een geweldige band, maar het is een beetje jammer dat je al volledig weet hoe het optreden zal verlopen. Je zal je rotamuseren, maar er zal toch altijd iets in je achterhoofd zeggen dat het vroeger beter was. Maar wat wil je, na een carrière van 30 jaar?

Monster Magnet staat op 12 februari ook nog in het Trix in Antwerpen. Daar zijn nog tickets voor. 

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!