Review Our Last Night @ JC De Klinker

Datum: 
zaterdag, 8 februari, 2014

Met maar liefst vijf bands uit alle hoeken van de metal- en hardcorescene wist HeartBreakTunes gisteren opnieuw een interessante avond op poten te zetten. Het Amerikaanse Our Last Night pronkte in Aarschot samen met hun landgenoten in Secrets en de Britten in Empires Fade op de affiche, maar ook de Belgische bands Parker en vooral Now, Voyager toonden er hun kunnen. 

Klokslag acht uur was er al aardig wat volk te bespeuren in en rond De Klinker. En het feit dat Our Last Night met deze tour niet in Nederland passeert verklaarde ook veel. Op die manier kon Parker meteen op heel wat potentiële fans rekenen. Terecht, want Parker is lang niet aan haar proefstuk toe. Gitarist Yannick Van Den Langenbergh en drummer Bert Craane waren tot enkele jaren geleden nog te zien bij When Hope Escapes en ook Nick Rondou was recenter nog te bewonderen bij – ja hoor, kent u hen nog? – Campus. Toch kwam dit aardig staaltje post-hardcore niet altijd even overtuigend over. Vooral zanger Steven Praet kwam niet uit zijn schulp en – zoals men in The Voice wel eens durft te zeggen – we geloofden hem niet.

Now, Voyager bood op zijn beurt meer dan een doorsnee metalcoreband, al was het dan ook snel duidelijk dat dit meer was dan zomaar metalcore. De afwisseling van screams en clean vocals zorgde ervoor dat de band voor iedereen wat te bieden had. Dit in combinatie met een gitarist en frontman die als gekken het volk wisten op te jutten. – desondanks de nogal povere reactie van het publiek. Ter afsluiting werd er nog wat meegetrommeld door de al eerder vermeldde gitarist en frontman en voor we het goed en wel doorhadden zaten we al twee bands ver in dit tot nog toe geslaagde voorprogramma. We hebben weinig opmerkingen over deze band, maar als we moeten kiezen horen we Now, Voyager toch het liefst screamen, en laten ze de clean vocals beter voor wat het is.

De derde band op de affiche was Empires Fade uit Manchester. Op miraculeuze wijze zijn deze jongens, die recent nog op tournee waren met Counterparts, momenteel nog unsigned. Niet dat we van dit optreden onder de indruk waren, maar deze metal/hardcore for the masses wordt tegenwoordig altijd wel ergens opgepikt. Ook het publiek leek stilaan wakker te worden, al wisten ze natuurlijk dat Secrets dadelijk het podium zou betreden.

En datzelfde Secrets heeft natuurlijk al lang geen introductie meer nodig. Al in 2011 werden zij opgepikt door Rise Records, waardoor hun carrière alleen maar in een stroomversnelling raakte. Echte fans van dit vijftal uit San Diego zullen we nooit worden, maar vergeleken met hun studiomateriaal was dit op z’n minst een openbaring. Waar de vocals op plaat nog op het randje van beroerd en melig schipperden, kwam de band live veel beter tot zijn recht. Al was dat misschien eerder te wijten aan 2de zanger en gitarist Richard Rogers, van wie de microfoon gelukkig vrij stil stond.

We zouden het al bijna vergeten, maar we zakten vandaag wel degelijk naar De Klinker af voor Our Last Night. De vierkoppige band uit New Hampshire bracht eind 2013 ‘Oak Island’ uit, een EP waarvan we oprecht onder de indruk waren. We hoopten dan ook op vooral nieuw werk, en dat kregen we. De band opende met ‘Same Old War’, met een intro en refrein dat – hoe kan het ook anders – gedurende het hele concert nog te pas en te onpas door de zaal zou galmen. Ook het oude en vaak bekendere werk kwam prima tot zijn recht en werd flink meegezongen. Vooral door de Nederlandse fans, zo bleek. Alleen een korte stroomuitval tijdens ‘Fate’ bracht de jongens even van de wijs, maar of we het erg vonden dat ze hem opnieuw speelden? Tuurlijk niet.

Samen met de stroom leek ook het publiek terug wakker geschud te zijn en werd de sfeer van hieraf alleen maar beter in De Klinker. Het is duidelijk dat het nieuwe materiaal voor erg veel variatie zorgt binnen het repertoire van Our Last Night, en we niet de enige zijn die 'Oak Island' weten te smaken. ‘I’ve Never Felt This Way’, niet toevallig ook van diezelfde EP, werd dan ook erg goed onthaald en resulteerde zelfs in een kleine toegift: met ‘Liberate Me’ sloot Our Last Night hun set netjes af, en na een half uur handjes schudden met de fans – want ja, ook dat hoort er nu eenmaal bij op dit soort concerten – zagen we alleen maar blije gezichten aan de buitendeur van De Klinker.

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!