Review Roadkill festival

Datum: 
vrijdag, 3 augustus, 2018

In het landelijke Waarschoot wordt elk jaar het Roadkill festival georganiseerd. Dit jaar op 3 en 4 augustus, een bloedheet weekend, maar dat zijn we wel gewoon ondertussen. De locatie is prachtig gelegen, te midden de velden, ver weg van de bewoonde wereld. Menig organisator zou hier jaloers op zijn. Op het terrein komen we tot dezelfde bevinding, er is zelf een Tropical Beer Bar, die volledig omringd is met oude motoren. Lees hier onze bevindingen van de eerste festivaldag.

Tijd voor de muziek. Majestic Sun had de eer om het festival te openen. Deze Gentse progressieve stonerband legt voornamelijk de nadruk op hun muziek en minder op zang alhoewel deze ook aanwezig is. Met veel wisselende muziek, wat eigen is aan prog, weten ze hun set zeer boeiend en gevarieerd te houden. Je ziet aan deze band dat zij met veel plezier op het podium staan want eigenlijk zouden ze nog wel een tijdje willen doorgaan maar Roadkill houdt zich aan een zeer strikt tijdsschema (ongeveer maar 20 min. tussen iedere band voor opbouw en afbraak). Frontman Manuel had door het warme weer besloten om in boxershort op te treden. Wat blijkbaar aanstekelijk was, want ook de zanger van Eleanora trad op in boxershort. Waarmee we het hoofdstuk aansnijden van groepen van het label Consouling Sounds. Deze eveneens uit Gent afkomstige groep combineert sinds 2007 sludge, screamo en hardcore. Hun optredens kan je het best omschrijven als één lange trip tussen angst en wanhoop. Samen met een nevelige set van sereen rood licht, konden deze mannen al rekenen op een grote opkomst.

Alkerdeel, ook van Consouling Sounds, is een moeilijk te omschrijven groep i.v.m. het omschrijven van hun sound. Ze gebruiken zoveel verschillende invloeden gaande van black doom metal , over sludge en zelfs psychedelische metal. Deze toch niet meer zo jonge knapen (geen bijbedoelingen) creëren een wall of sound waarbij oogbescherming geen overbodige luxe is. Voor ondergetekende was dit de eerste kennismaking met deze Zomergemse groep en nooit gedacht dat je gitaar, bas, drum en vocals zoveel geluid kon produceren. Bijgestaan door een rookgordijn(soms zo veel dat je de groep niet meer zag) gaf dit nog een extra dimensie aan het geheel.

Blijkbaar had Roadkill goeie relaties met het Consouling Sounds label want ook de volgende artiest kwam van bij hen. Bijkomend gegeven is dat we nu ook bij de artiesten aankomen die deel uit maken van Amenra. Mathieu Vandekerckhove, indien niet op tournee met een van zijn vele groepen waar hij lid van is (Amenra, Kingdom, Sembler Deah, ...) dan kan je hem bezig zien met zijn soloproject Syndrome. Tussen al het gitaargeweld van de vorige drie groepen was dit een welgekomen verpozing. Eén man met een gitaar en bijgestaan door een passende videoclip. Handig gebruik maken van live opgenomen loops om zo een ultieme song te creëren waarin je zo zou kunnen in wegdromen. Hij is ook de artiest die het langste applaus van de avond in ontvangst mocht nemen.

Wiegedood, mijn persoonlijke favoriet van de avond, met hun extreme deathmetal was de tweede groep die leden bevat van Amenra (evenals een lid van Oathbreaker). Met nog steeds geen gebruik makend van bas, maar twee gitaren en drum stonden ze hier op het podium met hun derde album De Doden Hebben Het Goed III (Century Media Records, lees de review hier). Met een energieke set die afgewisseld wordt met zachte momenten waarvan je als leek zou denken dat dit is om de gitaarwissels op te vullen maar luister er het album maar eens op na en je weet dat dit eigen is aan Wiegedood. Deze momenten worden dan plots terug tenietgedaan als Levy zijn stembereik laat horen. Wat ook eigen is aan Wiegedood is het plots einde.

Komen we aan de headliner van de avond, Integrity . Deze Amerikaanse hardcore punk band speelde op Roadkill hun enige show in België. Deze vijfkoppige band had vanaf de eerste noot een groot deel van het publiek mee. Vanaf het eerste nummer gingen de handen in de lucht en was dit het begin van een hevige en stomende set. Daarmee vormde Integrity een waardige afsluiter van de eerste avond van het Roadkill festival.

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!