Review Rock Am Ring 2019 dag 3: zondag 9 juni

Datum: 
zondag, 9 juni, 2019

Zondag rustdag maar niet voor Gigview want het is de derde en laatste dag van Rock Am Ring 2019 op de befaamde Nürburgring. Zelf op dag 3 blijven we verwonderd rondkijken op het circuit terwijl we door de pitlane kuieren. Vandaag een rustigere dag in vergelijking met de voorbije twee, slecht vijf bands vonden hun weg naar onze wishlist. Alle vijf stonden ze geprogrammeerd op de Volcano Stage waardoor onze verplaatsingen heel beperkt bleven.

Opener van de zondagse mis waren de Amerikanen van Atreyu, een band die volledig terug is van weggeweest. Dit zien we aan de talrijke massa die zich al heeft verzameld aan het hoofdpodium, of zou het te maken hebben met de band die we op de shirts van de eerste rijen kunnen aflezen? Ook bracht de band eind vorig jaar 'In Our Wake' uit, de opvolger van 'Log Live'. Vandaag krijgen we uit dit album de singles House Of Gold en The Time Is Now. De hoofdbrok van de setlist komt natuurlijk uit hun bekendste album 'Lead Sails Paper Anchor'. De stijl is sinds dit album wel geëvolueerd van metalcore naar alternatieve rock en metal en dat horen we duidelijk op hun meest recente werk. Verder worden we nog verwend met een geweldige cover van Bon Jovi's klassieker You Give Love A Bad Name. We vergeten bijna nog te vermelden dat Brandon Saller de drumsticks inruilde voor de microfoon wegens het afhaken van zanger Alex Varkatzas door aanhoudende rugproblemen. Langs deze weg wensen we Alex dan ook veel beterschap en hopen we hem en Atreyu nog eens te zien en horen knallen.

Ook de tweede band van de dag is zeker geen onbekende, integendeel. Godsmack draait al vele jaren mee in het metalcircuit en heeft al enkele geweldige albums en dito singles afgeleverd. Denk maar aan het self-titled 'Godsmack' en 'Awake' en de singles Voodoo, I Stand Alone, Awake en zoveel meer. Vandaag had de band uiteraard voornamelijk gekozen voor nummers uit hun recentste 'When Legends Rise' met titelnummer When Legends Rise en Bulletproof om er al twee te noemen. Nog een hoogtepunt van de set was Batalla de Los Tambores met snippets van Metallica en AC/DC.

Op een zondag de heidense viking metal van Amon Amarth programmeren, je moet maar durven al zal noch de organisatie noch de aanwezigen hier wakker van liggen. Neen, zij genieten van deze brutale en stoere klanken waardoor je zin krijgt om de woeste zeeën te bevaren met een schild en hoog geheven strijdbijl in de handen. Of zijn we dan te hard aan het fantaseren? De kracht van deze band werd nog extra in de verf gezet door metershoge vlammen waardoor onze fotograaf zich samen met zijn collega's op veilige afstand diende te houden. Op het einde van de indrukwekkende show kregen de fans nog de Duitse data van de 'Berserker' tour mee. Hopelijk tonen ze op Graspop Metal Meeting ook nog een Belgische datum. 

Na dit bulderend geweld hadden we even nood aan een pauze en konden we de inwendige mens versterken alvorens we ons konden amuseren bij Tenacious D. Deze komisch getinte rockband rond acteurs Jack Black en Kyle Gass (met een volle grijze baard) loste alle verwachtingen in. Het was genieten van begin tot einde, nochtans zijn we eerder voorstaander van het zwaardere werk zoals de afsluiter die straks nog komt. De band weet de gehele 'ring' te begeesteren met hun tijdloze songs zoals Tribute en Fuck Her Gently die luidkeels werden meegezongen. Tribute is dan ook "the best song in the world" en dat kunnen we afgaand van de reactie uit het publiek enkel maar bevestigen. 

Maar dan moest het beste natuurlijk nog komen, en dat was Slipknot. De negen gemaskerde mannen uit Iowa zetten hier een geweldige show neer, zanger Corey Taylor was bijzonder goed bij stem en was amper op foutjes te betrappen. Ook de rest van de band speelde retestrak, het was duidelijk dat ze het performen voor hun uitgelaten fans hadden gemist. Ook de 'maggots' hadden duidelijk hun idolen gemist, getuige de massale opkomst en de vele circle pits die verspreid over het gehele plein werden gevormd. Hit na hit schudde Slipknot uit hun ondertussen al indrukwekkende repertoire met als kers op de taart natuurlijk de nieuwe singles All Out Life en Unsainted die al luidkeels werden meegezongen. Indrukwekkend was ook het publiek bij bisnummers Surfacing en Spit It Out, waarbij ze bij het laatste nummer allemaal spontaan gingen zitten. Corey Taylor ging hier gretig op in en bij zijn "Jumpdafuckup" ging de indrukwekkende massa nog een laatste keer volledig uit hun dak. 

Met deze indrukwekkende performance van Slipknot verlieten we moe maar uiterst voldaan de Nürburgring. Tot volgend jaar voor de jubileumeditie van 35 jaar Rock Am Ring. Tickets zijn reeds beschikbaar via https://www.rock-am-ring.com/tickets

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!