Review Ruben Block @ De Roma - Ruben speelt benefiet en stelt nieuw werk voor

Datum: 
dinsdag, 15 juni, 2021

Ruben Block is vooral bekend als de zanger/gitarist van het stevige trio Triggerfinger, die in 2019 aankondigden tijdelijk een pauze te nemen om aan andere projecten te werken. Bassist Lange Polle Van Bruystegem zagen we ondertussen al in de weer met Low Rider, terwijl drummer Mario Goossens bezig was met het project rond Paradise City en binnenkort ook te zien is, samen onder andere Cesar Zuiderwijk (Golden Earring), bij Sloper. En Ruben Block besteedde niet alleen wat meer tijd aan zijn gezin, maar is ondertussen ook een solo-plaat in mekaar aan het knutselen die pas volgend jaar verschijnt. Om daar al een voorproefje van te geven en als benefiet voor De Roma planden muzikant Ruben Block en de Antwerpse cultuurtempel in deze tijden van versoepelingen in juni maar liefst tien concerten, telkens voor 200 toeschouwers. Het hoeft niet te verbazen dat in een mum van tijd alle beschikbare ticketjes verkocht waren. GigView mocht erbij zijn.

 

Voor deze optredens heeft Ruben Block andere muzikanten dan bij Triggerfinger in dienst genomen, namelijk gitarist Geoffrey Burton (o.a. Arno), toetsenist Gilles Vandecaveye-Pinoy (o.a. Peenoise) en drummer Teun Verbruggen (o.a. Jef Neve). Een galmende stem, drums, toetsen en twee gitaren dus, geen bas. Dit viertal bezat een andere dynamiek dan het power trio Triggerfinger en dat maakte de sound minder toegankelijk. Er werd een muzikaal web geweven waarin meer plaats was voor experimenten en geluidseffecten.

Ruben Block koos niet de gemakkelijkste weg door bekende songs van Triggerfinger en andere artiesten te spelen, maar gaf de voorkeur aan meerdere gloednieuwe songs, een paar minder bekende tracks uit de Triggerfinger-catalogus en enkele covers. Zo herkenden we van Triggerfinger herinterpretaties van There Isn’t Time en Big Hole (uit 'By Absence Of The Sun') en That’ll Be The Day (uit 'Colossus'), terwijl van PJ Harvey Beautiful Feeling weerklonk. Bloedmooi was die sobere, ingetogen interpretatie van de song uit 'Stories From The City, Stories From The Sea' van PJ Harvey. Ook de verrassende keuze voor Niets Is Voor Altijd van Madou, een liedje uit 1982, maakte een steengoede indruk (zeker door de sterke Nederlandstalige articulatie en intonatie die Ruben ook al liet horen met Triggerfinger toen ze Will Tura’s Ik Mis Je Zo coverden).

Die hoera-stemming was helaas niet van toepassing op de rest van de setlist waar er duidelijk een nieuw pad werd bewandeld, want van de verse songs kregen we de indruk dat deze nog niet rijp waren om al de studio te verlaten en live gespeeld te worden. Ze klonken onaf, maakten een grillige indruk en er zat geen schwung in, uitgezonderd Just The Way dat sterk aan … Triggerfinger deed denken en de recent gereleaste single Lights die als slotakkoord werd gespeeld.

Een bonte verzameling B-kantjes zal ook enkel maar door de grootste fans leuk bevonden worden en ik stel me de vraag of het publiek op Werchter Parklife, alwaar Ruben Block op 17 juli samen met De Mens in de namiddag speelt, kaas zal lusten van le nouveau Ruben Block. Herkansing?

 

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!