Review Skeletal Remains, Serial Butcher @ Elpee - Grunts, geperverteerde fantasieën en whisky-cola

Datum: 
zondag, 28 juli, 2019

Het is de laatste tijd een komen en gaan van mooie namen in Deinze. Met onder meer Gruesome, Flotsam & Jetsam, Krisiun en Skeletal Remains in de aanbieding, mag de zomerprogrammatie van Muziekcafé Elpee zeker gezien worden. Afgelopen zondag zagen we de laatstgenoemde groep aan het werk. Het in sneltempo aan populariteit winnende Skeletal Remains werd in een uitverkochte Elpee bijgestaan door Serial Butcher. Een terugblik op een dubbele portie deathmetal op een steenworp van het lokale treinstation.

In tegenstelling tot wat we in een recent verleden meemaakten, was Muziekcafé Elpee deze keer wel van bij de start goed gevuld. Het merendeel van de toeschouwers leek dan ook reeds vertrouwd te zijn met de opener van dienst. De geschiedenis van Serial Butcher mag dan tot medio jaren negentig teruggaan, uw reporter leerde de Oost-Vlaamse groep pas recentelijk kennen. Om precies te zijn: dit was toen Kurt Termonia en co vorig jaar het voorprogramma van Suffocation in Gent verzorgden. Wie Serial Butcher zondag toch voor het eerst aan het werk zag, verkreeg met één enkele blik richting backdrop een goed beeld van waar het deathmetal combo voor staat. Het geperverteerde tafereel – de albumhoes van het meest recente wapenfeit ‘Brute Force Lobotomy’ – illustreerde namelijk het totale lak aan subtiliteit van de band. Voeg hier nog een poëtische setlist - bestaande uit onder andere Facialized By A Flamethrower, Rusty Lawnmowing Massace, Sadistic Spare Parts Surgery en Reduced To A Sausage - aan toe en het plaatje is compleet. Hondsbrutale deathmetal, inclusief de obligatoire pig screams, omschrijft de muziekstijl van Serial Butcher nog het best. De energieke vertoning kon initieel zeker boeien. Halverwege de set begon de eentonigheid echter door te wegen. We stellen het betere beukwerk dan wel op prijs, teveel van hetzelfde roept vroeg of laat een gevoel van verveling op. Laat dit u echter niet afschrikken om kennis te maken met Serial Butcher, liefhebbers van het extremere werk komen ongetwijfeld aan hun trekken.

Setlist Serial Butcher: Hypovolemic Shock / Bowel Soup / Brute Force Lobotomy / Reduced to a Sausage / A Crash Course in Cranium Crushing / Fresh Frozen Females / Flayed Human Skin / Facialized by a Flamethrower / Blowjob from a Decapitated Whore / Brutally Bashed Baby Boom / Rusty Lawnmowing Massacre / A First Grade Teacher’s Pulplification / Sadistic Spare Parts Surgery / Infecting the Crypts (Suffocation Cover)

In een recent verleden trok Skeletal Remains nog in het kielzog van Angelus Apatrida doorheen Europa. Voor het Californische deathmetal combo – oorspronkelijk luisterend naar de naam Anthropophagy – was de tijd intussen rijp om solo de baan op te trekken. De drie langspelers die de groep reeds uitbracht, wisten stuk voor stuk de populariteit van Skeletal Remains te vergroten. Dat Muziekcafé Elpee (toegegeven, niet meteen de grootste concertzaal) vlotjes de maximumcapaciteit bereikte, zal dan ook niet verbazen. Chris Monroy en kompanen hadden het in Deinze erg naar hun zin. De longdrink cocktails gingen er danig vlot in dat het optreden met de nodige vertraging werd aangevat. De aanwezigen lieten het niet aan hun hart komen en gingen van bij de start los. De oude stijl die Skeletal Remains hanteert, vormt dan ook een aanslag op de nekspieren. Niet enkel de nek kreeg het zwaar te verduren, ook onze trommelvliezen werden aardig op de proef gesteld. In lange tijd woonden we geen dergelijk luid concert bij. Het vorig jaar verschenen album ‘Devouring Mortality’ ging in Elpee met de meeste aandacht lopen. Een goede zaak want deze laatste telg in de discografie mag er zeker zijn. Op het podium mocht het dan lang niet zo strak klinken als op plaat, onderhoudend was het wel degelijk. De moshpit kwam even tot stilstand toen halverwege de set een lading whisky-cola op de bühne werd afgeleverd. Naar het einde toe, maakte een speciale gast diens intrede. Simon Duson, frontman van Carnation, kreeg de eer om een nummer mee te brullen. Kort voor de klok van tien werd, iets vroeger dan gepland, een punt gezet achter de feestelijkheden. Andermaal een geslaagde avond in Deinze!

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!