Review Sound Of Noise - Kortrijk

Datum: 
zaterdag, 10 oktober, 2020

Op zaterdag 10 oktober konden metalheads eindelijk nog eens uit de bol gaan bij een openluchtconcert met een paar toonaangevende bands uit ons Belgenland!

Rekening houdend met de regels die hedendaags van kracht zijn door een virus dat ons nu al bijna een jaar in de greep houdt, zo zakten bijna 800 fans van ons geliefde genre af richting het Nelson Mandelaplein in Kortrijk. Een ruimte die mooi afgebakend was met containers, als ware het een scene uit de tv serie Cordon. Iedereen zittent in zijn bubbel en mondmasker ten alle tijde aanhouden (eten en drinken uitgezonderd). Het terrein was bovendien overspannen met een enorm tentzeil zodat regen geen extra spelbreker kon zijn. En gelukkig, want Kortrijk werd getrakteerd op enkele fikse regenbuien. Bovendien had de organisatie nog een extraatje d.m.v. een korting op de merchandise van de bands.

Stipt om 17:00 werden de deuren geopend en ondanks alle controles verliep alles vlot en ordentelijk zodat iedereen klaarzat om 18:00 om, na maanden van inactiviteit, nog eens een paar bands live op een podium te zien. Presentator van dienst was niemand minder dan Franky De Smet-Van Damme (Channel Zero).

Lokale progmetalband Dyscordia mocht de debatten openen. Na hun albumreleaseshow (op 18 januari in De Kreun) hadden deze West-Vlamingen, zoals de meeste bands, geen enkel optreden meer gespeeld. Frontman Piet Overstijns wenste iedereen een gelukkig nieuwjaar en stak van wal met Delete/Rewind, titeltrack van hun laatste album. Verder bracht Dyscordia een best of set die mooi verdeeld was met tracks uit hun drie albums. Het Dyscordia Army, altijd ruim vertegenwoordigt op hun optredens, zongen dan ook alle nummers uit volle borst mee. Afsluiten deed Dyscorona (zoals ze zich bij gelegenheid noemden) met één van hun bekendste nummers: Twin Symbiosis.

Volgende band die het podium een uur lang voor hun rekening mocht nemen was de Belgisch/Nederlandse band Spoil Engine. De sfeer zat er ondertussen in het publiek al goed in toen Iris haar enorme en krachtige stem op het plein losliet. De 'devils horns' verschenen massaal in het publiek. De set bestond voornamelijk uit nummers uit hun laatste album Renaissance Noire, die vlot door Iris in het Engels aan elkaar gepraat werden ( al had dit voornamelijk te maken met een video-opname). Met Disconnect beëindigde Spoil Engine het optreden. Maar niet zonder alvorens te vermelden een fuck you song is waarna de devils horns in het publiek al vlug vervangen werden door een opgestoken middenvinger. Een openluchtoptreden in oktober is geen optreden op Alcatraz of ander zomerfestival. Dat heeft Iris dan ook aan den lijve mogen ondervinden. Even werd er opgetreden in een klein topje (10 graden op dat moment) maar al vlug besloot de Nederlandse om toch maar iets warmer aan te trekken.

De speedmetal van Evil Invaders mocht deze coronaproof Sound Of Noise-editie afsluiten. Deze heren uit Leopoldsburg hadden er duidelijk zin in en de koude kon hun blijkbaar niet deren, afgaande op hun mouwloze t-shirts. Helaas was er bij de opbouw van hun instrumenten iets teveel tijd gekropen waardoor ze hun set vroegtijdig (op politiebevel) moesten afbreken. Waarop Max Mayhem een Fuck The Police schreeuwde. Maar voor deze gefrustreerde woorden hebben de Invaders een stomende set gespeeld. Opener As Life Slowly Fades en het daarop volgende Pulses Of Pleasure is zowat hetzelfde volgorde als op hun live album van ruim een jaar geleden, Surge Of Insanity. Ook hadden de Invaders alles uit de kast gehaald om dit voorlopig enige optreden toch maar het publiek een show te geven waarop het al maanden verlangde. Podiums op het podium (waar bij Broken Dreams in Isolation gretig gebruik werd van gemaakt), pyro’s, rook en vuurwerk. Niet tegenstaande dat een deeltje van het publiek afdroop tijden hun optreden (dit had volgens mij meer met de koude te maken dan met het optreden) bleven Joe en zijn makkers van jetje geven alsof hun leven ervan afging. De Venom cover Witching Hour was hierbij dan ook het laatste nummer van de set. Voor de twee nummers die nog op de setlist stonden zullen we moeten wachten tot het Alcatraz festival volgende zomer waar deze gasten ook geprogrammeerd staan.

De crew van Alcatraz hebben met Sound Of Noise bewezen dat een optreden/festival in deze coronatijden kan georganiseerd worden voor een groot publiek. Hopelijk in de toekomst meer van dat. Of zoals Evil Invaders frontman Joe het verwoorde, “Better days will come”.

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!